1. Home
  2. |  
  3. Civil Services |  

IAS Questions for Prelims: 1 to 6 October 2017

Oct 10, 2017 16:00 IST
    IAS Questions for Prelims 1 to 6 October 2017
    IAS Questions for Prelims 1 to 6 October 2017

    The given IAS questions, have been developed from the authentic study sources for IAS Exam like- The Hindu, PIB, Indian Express and other important sources. The IAS aspirants must study and practoce such IAS questions based on current affairs on a daily basis so that no important issues left out of their IAS preparation.

    IAS Prelims Exam Guide

    1. Recently, the SRS Bulletin has been released by the Government. Consider the following statements regarding this:
    1. According to the just-released SRS bulletin, IMR of India has declined by three points (8% decline), from 37 per 1000 live births in 2015 to 34 per 1000 live births in 2016, compared to two points decline last year.
    2. Among the EAG States and Assam, all States except Uttarakhand have reported a decline in IMR in comparison to 2015.
    3. In India, the eight socioeconomically backward states of Bihar, Chhattisgarh, Jharkhand, Madhya Pradesh, Orissa, Rajasthan, Uttaranchal and Uttar Pradesh, referred to as the Empowered Action Group (EAG) states.

    Which of the following above statements is true?
    a. 1 and 2
    b. 2 and 3
    c. 1 and 3
    d. 1, 2 and 3

    Answer: d

    Explanation:

    India has registered a significant decline in Infant Mortality Rate (IMR). According to the just-released SRS bulletin, IMR of India has declined by three points (8% decline), from 37 per 1000 live births in 2015 to 34 per 1000 live births in 2016, compared to two points decline last year. Not only this, India also recorded a major drop in the birth cohort, which has for the first time come down to below 25 million. India has registered 90000 fewer infant deaths in 2016 as compared to 2015. The total number of estimated infant deaths have come down from 930000 (9.3 Lakhs) in 2015 to 840000 (8.4 lakhs) in 2016.

    According to the SRS Bulletin, the gender gap in India for child survival is reducing steadily. The gender difference between female and male IMR has now reduced to <10%, giving a major boost to the ‘Beti Bachao Beti Padhao’ scheme of the Government.

    The results signify that the strategic approach of the Ministry has started yielding dividends and the efforts of focusing on low-performing States is paying off. Among the EAG States and Assam, all States except Uttarakhand have reported a decline in IMR in comparison to 2015. The decline is reported as 4 points in Bihar, 3 points in Assam, Madhya Pradesh, Uttar Pradesh and Jharkhand and two points decline in Chhattisgarh, Odisha and Rajasthan.

    IAS Questions for IAS Prelims 2018: September 2017

    2. Recently, the Meenakshi Sundareswarar temple has won the ‘Swachh Iconic Place’ award located in which of the following cities?
    a. Mamallapuram
    b. Madurai
    c. Kanchipuram
    d. Puri

    Answer: b

    Explanation:

    Twelve years ago, 12 workers and two supervisors in charge of the upkeep of the world-famous shrine, the Meenakshi Sundareswarar temple in Madurai, came together with the aim of figuring out ways to ensure that the sprawling premises were kept spick-and-span at all times. It could well be said that their efforts have paid off, with the temple winning the ‘Swachh Iconic Place’ award, pipping 9 other spots identified by the Central government last year.

    The Meenakshi temple spent close to ₹1 crore annually towards the upkeep of the sannidhis and praharams. With some well-wishers and philanthropists also deploying ground staff, the temple now has 60 workers in charge of its maintenance.

    The Bharat Petroleum Corporation Limited, through the Madurai Corporation, is spending around ₹11 crore on the temple’s beautification.

    3. Barhi date is one of the types of dates grown in India. Barhi dates are grown which of the following states of India?
    a. Gujarat
    b. Jammu and Kashmir
    c. Odisha
    d. Andhra Pradesh

    Answer: a

    Explanation:

    It has been a decade since Barhi date tissue culture plants were first imported to India from Israel. Production of the fruit has taken some time to get off the ground and produce high yields, but this year’s harvest is set to be the best yet.

    There are over one lakh Barhi palms in Kutch, spread over 1,500 hectares, with an annual production of 17,000-20,000 tonnes of fresh dates. And this owes to a tryst with Israeli technology, beginning in the 1980s.

    In neat, uniform rows, stand 5,500 tissue culture Barhi date palms spread over 120 acres, making this farm one of the biggest producers of dates in the country.

    4. Recently, Nobel Prize 2017 for in Physiology or Medicine has been announced which is given to:
    a. Jeffrey C. Hall
    b. Michael Rosbash
    c. Michael W. Young
    d. All of the above

    Answer: d

    Explanation:

    Three Americans won the Nobel Prize in Physiology or Medicine on Monday for their discoveries about the body's daily rhythms, opening up whole new fields of research and raising awareness about the importance of getting proper sleep.

    Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash and Michael W. Young won the 9-million-kronor ($1.1 million) prize for isolating a gene that controls the body’s normal daily biological rhythm. Circadian rhythms adapt the workings of the body to different phases of the day, influencing sleep, behaviour, hormone levels, body temperature and metabolism.

    Mr. Rosbash is on the faculty at Brandeis University, Mr. Young is at Rockefeller University and Mr. Hall has been associated with the University of Maine.

    5. Recently, the HSBC has released the expat explorer survey, India jumped up the global rankings by 12 places to take the rank of which of the following?
    a. 15th
    b. 14th
    c. 13th
    d. 11th

    Answer b

    Explanation:

    India jumped up the global rankings by 12 places to take the 14th position in terms of best country for expats to work in and live says an HSBC survey. The ranking is a part of HSBC's latest expat explorer survey that covered 27,587 expats from 159 countries and territories in March and April this year. Singapore topped the HSBC's expat explorer survey.

    The reasons which are attributed to the sudden rise of India in the list is strong ratings across a range of economic, experience and family measures.
    The report said that India attracts many expats for work and financial opportunities, but new arrivals here often find their family life improves significantly too. At the same time, the

    India has also emerged among the top 10 countries among expats for professional development. The survey report said that the number of resident expats who recommend India for career growth has increased by 12 percentage points since 2016 to almost two-thirds (63 per cent), placing it 7th in our ranking for career progression.

    IAS Questions for IAS Prelims 2018: August 2017

    6. Recently, India the Union Cabinet has approved the Extradition Treaty with which of the following countries?
    a. Myanmar
    b. Lithuania
    c. Switzerland
    d. Mauritius

    Answer: b

    Explanation:

    The Union Cabinet has given its approval for the signing and ratification of the Extradition Treaty between India and Lithuania. The Treaty would provide a legal framework for seeking extradition of terrorists, economic offenders and other criminals from and to Lithuania. The Treaty would help in the extradition of fugitive criminals including terrorists for criminal prosecutions from Lithuania who may have committed crimes against India. It will bring the criminals to justice, with a view to ensure peace and tranquillity to the public at large.

    7. Recently, the Union Cabinet apprised of the MoU between India and Switzerland on Technical Cooperation in Rail Sector. Consider the following statements regarding this:
    1. The MoU will enable technical cooperation in the area of Train scheduling and operational improvement.
    2. The cooperation is achieved through the exchange of information on developments in areas of railways technology & operations, knowledge sharing, technical visits, training & seminars and workshops in areas of mutual interest.

    Which of the above statements is true?
    a. Only 1
    b. Only 2
    c. Both 1 and 2
    d. Neither 1 nor 2

    Answer: c

    Explanation:

    The Union Cabinet has been apprised of the Memorandum of Understanding between Ministry of Railways, Government of India and the Federal Department of the Environment, Transport, Energy and Communications of Swiss Confederation on Technical Cooperation in Rail Sector. The MoU was signed on 31st August 2017.

    The MoU will enable technical cooperation in the following areas:

    a. Traction Rolling stock
    b. EMU and train sets
    c. Traction Propulsion Equipments
    d. Freight and Passenger Cars
    e. Tilting Trains
    f. Railway Electrification Equipments
    g. Train scheduling and operation improvement
    h. Railway Station modernization
    i. Multimodal transport
    j. Tunnelling technology

    8. Recently, the Union Cabinet has given its ex-post facto approval to the Memorandum of Understanding (MoU) on upgradation of the Women’s Police Training Centre of which of the following countries?
    a. Myanmar
    b. Japan
    c. Thailand
    d. Sri Lanka

    Answer: a

    Explanation:

    The Union Cabinet has given its ex-post facto approval to the Memorandum of Understanding (MoU) between India and Myanmar on upgradation of the Women’s Police Training Centre at Yamethin, Myanmar. The MoU was signed on 6th September 2017.

    The MoU covers upgradation of the Yamethin Women’s Police Training Centre to further augment the capabilities of the Myanmar Government to build capacities of its police force with technical and financial assistance from Government of India.

    Current Affairs Quizzes for IAS Prelims 2018: July 2017

    9. In order to protect the rich aquatic biodiversity of river Ganga from escalating anthropogenic pressures, a Turtle sanctuary to be developed in which of the following cities?
    a. Patna
    b. Allahabad
    c. Varanasi
    d. Haridwar

    Answer: b

    Explanation:

    In order to protect the rich aquatic biodiversity of river Ganga from escalating anthropogenic pressures, development of a Turtle sanctuary in Allahabad along with a River Biodiversity Park at Sangam has been approved under Namami Gange programme.

    The project at an estimated cost of Rs 1.34 crore would include development of River Biodiversity Park at Sangam (confluence of Ganga, Yamuna and mythical Sarasvati), establishment of a Turtle Rearing Centre (Permanent nursery at Triveni Pushp and makeshift annual hatcheries) and awareness about the importance of river Ganga and imperativeness of its conservation has been approved.

    10. The 2017 Nobel Prize in Chemistry has been awarded to Jacques Dubochet, Joachim Frank, and Richard Henderson:
    a. "for the design and synthesis of molecular machines".
    b. "for mechanistic studies of DNA repair".
    c. "for developing cryo-electron microscopy for the high-resolution structure determination of biomolecules in solution".
    d. "for the development of super-resolved fluorescence microscopy".

    Answer: c

    Explanation:

    The 2017 Nobel prize in Chemistry has been awarded to Jacques Dubochet (University of Lausanne, Switzerland) Joachim Frank (Columbia University, New York) and Richard Henderson (MRC Laboratory of Molecular Biology, Cambridge, U.K.) "for developing cryo-electron microscopy for the high-resolution structure determination of biomolecules in solution".

    “Cryo”, short for cryogenic refers to very low temperatures. Though the actual temperature is not well defined, it is below minus 150°C. In the context of electron microscopy, it refers to the fact that the object to be imaged is frozen to such low temperatures to facilitate being studied under the beam of the electron microscope.

    This method is so effective that even in recent times, it has been used to image the elusive Zika virus: When researchers began to suspect that the Zika virus was causing the epidemic of brain-damaged newborns in Brazil, they turned to cryo-EM to visualise the virus. Over a few months, three-dimensional (3D) images of the virus at atomic resolution were generated and researchers could start searching for potential targets for pharmaceuticals.

    11. Recently, India has unveiled the third action plan 2017-2031 for the conservation of wildlife. Consider the following statements regarding this:
    1. The third action plan comes after the first plan in 1983 and second from 2002 till 2016.
    2. The third National Wildlife Action Plan is unique as this is the first time India has recognised the concerns relating to climate change impact on wildlife and stressed on integrating actions that need to be taken for its mitigation and adaptation into wildlife management planning processes.
    3. The plan lays down that the Centre would ensure that adequate and sustained funding including Corporate Social Responsibility funds are made available for the National Wildlife Action Plan implementation.

    Which of the following above statements is true?
    a. 1 and 2
    b. 2 and 3
    c. 1 and 3
    d. 1, 2 and 3

    Answer: d

    Explanation:

    India unveiled the third National Wildlife Action Plan for 2017-2031 on Monday spelling out the future roadmap for wildlife conservation.
    The third action plan comes after the first plan in 1983 and second from 2002 till 2016. The third National Wildlife Action Plan is unique as this is the first time India has recognised the concerns relating to climate change impact on wildlife and stressed on integrating actions that need to be taken for its mitigation and adaptation into wildlife management planning processes.

    The plan was unveiled by environment minister Dr Harsh Vardhan on the inaugural day of the Global Wildlife Programme (GWP) conference on Monday. The GWP, initiated in 2015, is a World-Bank led a partnership of 19 countries to promote the conservation and sustainable development by combating trafficking in wildlife. The four-day conference will give India an opportunity to get acquainted with best practices on the management of wildlife habitats and minimising human-wildlife conflict situations.

    12. The current Indian Military Advisory and Training Team has been deployed at the Senior Command and Staff College (SCSC) in Jinja, one of the cities of which of the following countries?
    a. Zimbabwe
    b. Uganda
    c. Brazil
    d. Lithuania

    Answer: b

    Explanation:

    The current Indian Military Advisory and Training Team have been deployed at the Senior Command and Staff College (SCSC) in Jinja, Uganda since April 2016. Their contributions to the curriculum revision, student assimilation enhancement and capability building of the local directing staff have been appreciated by no less than the President of Uganda. The team, through its rapport and positive interaction, has been successful in mobilising the local Indian community in provisioning a state of art gymnasium to the SCSC. With equipment that’s been imported from Dubai, the gymnasium’s net worth is more than $30,000 US.

    13. Recently, the Government of India has signed a Finance Contract with which of the organisation for financing Bangalore Metro Rail Project Phase II- Line R6?
    a. European Investment Bank (EIB)
    b. World Bank
    c. New Development Bank
    d. Asian Development Bank

    Answer: a

    Explanation:

    The government of India and European Investment Bank (EIB) today signed the Finance Contract for lending of € 300 million for Bangalore Metro Rail Project Phase II Line R6. The agreement was signed by S. Selvakumar, Joint Secretary (BC), Department of Economic Affairs (DEA), Ministry of Finance on behalf of the Government of India and Mr. Andrew McDowell, Vice President, EIB, on behalf of the EIB.

    Bangalore Metro Rail Project Phase II is to be jointly financed by the European Investment Bank (€500 million) and Asian Infrastructure Investment Bank (€300 million). The first tranche of Euro 300mn was signed today. The project envisages the extension of East-West & North-South lines for Bangalore Metro Rail which includes a total length of 72.095 km (13.79 km underground) and 61 stations with 12 underground stations. The project implementation period is 5 years from the date of commencement of the Project.

    14. India and Nepal for the first time will be conducting a joint tiger census in November 2017 in their national parks. Consider the following statements regarding this:
    1. According to the World Wildlife Fund (WWF), tigers have lost 93% of their historical range.
    2. Tiger range countries are those where the big cat roams freely and there are 13 tiger range countries in the world.
    3. At the International Tiger Conference in Russia in 2010, participating countries, including Nepal, made a commitment to double tiger population by 2022.

    Which of the following above statements is true?
    a. 1 and 2
    b. 2 and 3
    c. 1 and 3
    d. 1, 2 and 3

    Answer: d

    Explanation:

    For the first time, Nepal and India will undertake a joint tiger census next month in their national parks, forests and protected areas adjoining the two countries using a globally-recognised method.

    Tiger is an endangered animal listed in the Convention on International Trade in Endangered Species (CITES). The last tiger count conducted by Nepal in 2013 puts the number of adult tigers around 200 in the Himalayan country. Recent figures showed that since 2010, the estimated number of tigers across 13 tiger range countries, including India and Nepal, was 3,900.

    Tiger range countries are those where the big cat roams freely. At the International Tiger Conference in Russia in 2010, participating countries, including Nepal, made a commitment to double tiger population by 2022. This means Nepal would have at least 250 tigers, a 100% increase from its 2010 tiger count, which had put the number of the big cat at 125.

    The 13 tiger range countries are Bangladesh, Bhutan, Cambodia, China, India, Indonesia, Lao PDR, Malaysia, Myanmar, Nepal, Russia, Thailand and Vietnam. According to the World Wildlife Fund (WWF), tigers have lost 93% of their historical range. Human and wildlife conflict, climate change and poaching and illegal wildlife trade are among the major reasons that have pushed the feline into the endangered category—facing the risk of extinction in the wild—over the years, the WWF said.

    15. The membership of Shanghai Cooperation Organisation (SCO) has pitched India right into the middle of the Eurasian region. Consider the following statements regarding this:
    1. It opens up opportunities in mineral resources and power for India’s energy needs to push economic growth besides enabling India to gain experience from the group’s anti-terror mechanism.
    2. India gets active in SCO after much-anticipated membership in June 2017 in which Uzbekistan played a key role in India’s entry into SCO along with neighbouring Kazakhstan.
    3. India is entering into the Eurasia integration path by seeking an early conclusion of a Free Trade Agreement with the Russia-led Eurasian Economic Union in order to enable smooth flow of goods, raw materials, capital and technology.

    Which of the following above statements is true?
    a. 1 and 2
    b. 2 and 3
    c. 1 and 3
    d. 1, 2 and 3

    Answer: d

    Explanation:

    The membership of Shanghai Cooperation Organisation (SCO) has pitched India right into the middle of the Eurasian region, opening up opportunities in mineral resources and power for India’s energy needs to push economic growth besides enabling Delhi to gain experience from the group’s anti-terror mechanism.

    As India gets active in SCO after much-anticipated membership this June -- Uzbekistan played a key role in India’s entry into SCO along with neighbouring Kazakhstan – and the two countries could be Delhi’s key pillars in harnessing the untapped potential of the region. India also has a cushion of its old ally Russia in SCO assisting its forays in into Central Asia. Moscow had taken lead in pushing India's entry into SCO.

    India's immediate benefit from joining SCO will be through improved diplomatic access to Central Asia, part of India's near abroad. India's intent to improve ties with the region was evident from the fact Prime Minister Modi was the first Indian PM to visit all Central Asian states in 2015.

    IAS Questions- 2016 for IAS Prelims 2018

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF