1. Home
  2. |  
  3. Civil Services |  

IAS Questions for Prelims: 27 August to 1 September 2017

Sep 1, 2017 17:54 IST
    IAS Questions for Prelims 27 August to 1 September 2017
    IAS Questions for Prelims 27 August to 1 September 2017

    We can see the IAS questions based on the current affairs in large number in the few years of UPSC IAS Prelims Exam papers. So, it is very important to focus on the current affairs section in which a large number of questions asked based on the events happened in the recent period.

    IAS Prelims Exam Guide

    1. Recently, Nuakhai Juhar one of the agricultural festivals has been celebrated in which of the following states of India?
    a. Bihar
    b. Odisha
    c. Jharkhand
    d. Uttarakhand

    Answer: b

    Explanation:

    Nuakhai is an agricultural festival mainly observed by people of Western Odisha in India. Nuakhai is observed to welcome the new rice of the season. According to the calendar, it is observed on Panchami tithi (the fifth day) of the lunar fortnight of the month of Bhadrapada or Bhaadra (August–September), the day after the Ganesh Chaturthi festival. This is the most important social festival of Western Odisha and adjoining areas of Simdega in Jharkhand.

    Current Affairs Quizzes for IAS Prelims 2018: July 2017

    2. Recently, the Government has set its target of 100 GW of solar power by 2022. Consider the following statements regarding this:
    1. The main benefit of roof top is to the environment since it reduces the dependence on fossil-fuel generated electricity, solar power can also augment the grid supply in places where it is erratic.
    2. The Ministry of New and Renewable Energy has pegged the market potential for rooftop solar at 124 GW, however; only 1,247 MW of capacity had been installed as of December 31, 2016.

    Which of the above statements is true?
    a. Only 1
    b. Only 2
    c. Both 1 and 2
    d. Neither 1 nor 2

    Answer: c

    Explanation:

    The government has set itself a target of 100 GW of solar power by 2022, of which 60 GW is to come from utilities and 40 GW from rooftop solar installations. While the 60 GW target seems achievable, the country is lagging behind on the target set for rooftop solar.

    What is rooftop solar?
    Rooftop solar installations — as opposed to large-scale solar power generation plants — can be installed on the roofs of buildings. As such, they fall under two brackets: commercial and residential. This simply has to do with whether the solar panels are being installed on top of commercial buildings or residential complexes.

    What are the benefits?
    Rooftop solar provides companies and residential areas the option of an alternative source of electricity to that provided by the grid. While the main benefit of this is to the environment, since it reduces the dependence on fossil-fuel generated electricity, solar power can also augment the grid supply in places where it is erratic.

    Rooftop solar also has the great benefit of being able to provide electricity to those areas that are not yet connected to the grid — remote locations and areas where the terrain makes it difficult to set up power stations and lay power lines.

    3. Scientists at the Kolkata-based Indian Statistical Institute have discovered fossil remains of horned reptiles about 245 million years old (early Middle Triassic) from which of the following states of India?
    a. Kolkata
    b. Madhya Pradesh
    c. Maharashtra
    d. Andhra Pradesh

    Answer: b

    Explanation:

    Scientists at the Kolkata-based Indian Statistical Institute have discovered fossil remains of horned reptiles about 245 million years old (early Middle Triassic) from the Satpura Gondwana basin in Madhya Pradesh. The reptile is a new genus and has been named Shringasaurus indicus. The results were published in the journal Scientific Reports.

    Shringasaurus belongs to a group of reptiles (Allokotosauria) that appeared in the Early or Middle Triassic and became completely extinct close to the end of the Triassic period (approximately 200 million years ago).

    The name Shringasaurus indicus is derived from ancient Sanskrit and Greek roots and refers to the horns present on its skull (‘Shringa’ for horn and ‘sauros’ for a reptile), while indicus refers to India, the country of discovery.

    4. The history of jewellery and decoration has been pushed back by about 4,000 years in Telangana with the recent excavation of 50 pieces of bone ornaments at the hamlet of Narmetta located in which of the following cities of India?
    a. Hyderabad
    b. Chennai
    c. Bhopal
    d. Jaipur

    Answer: a

    Explanation:

    The history of jewellery and decoration has been pushed back by about 4,000 years in Telangana with the recent excavation of 50 pieces of bone ornaments at the hamlet of Narmetta, an agricultural village on the outskirts of Hyderabad. Shaped like a rhombus with round markings in the middle and circular indentation, the pieces led archaeologists to surmise that they might have been used as jewellery. Now, samples of the bone ornaments are being analysed at the Centre for Cellular and Molecular Biology in Hyderabad.

    Along with the small bone ornaments, the officials of the Department of Archaeology and Museum also unearthed one of the biggest capstones in the region. Weighing about 42 tonnes, officials had to requisition a crane to manoeuvre the stone aside and have a look at what lay underneath.

    5. In the Bandipur National Park, an estimated 60% is affected by Lantana, which hinders the growth of native vegetation that herbivores such as deer and elephants feed. Consider the following statements regarding the Lantana Camara:
    1. Native to South America, Lantana camara was brought to India by the British as ornamental plants, possibly as long as 200 years ago.
    2. Lantana camara is one of the most invasive of plants that have taken over the country’s forests, driving wild animals out for foraging.
    3. Forest officials in different parts of the country have watched helplessly as the invasive plant has spread, and efforts to contain it have gone largely in vain.

    Which of the following above statements is true?
    a. 1 and 2
    b. 2 and 3
    c. 1 and 3
    d. 1, 2 and 3

    Answer: d

    Explanation:

    Tiny flowers of pink, yellow and purple emerge against the backdrop of the bright green thickets of shrub in the Bandipur National Park on Mysore-Ooty Road. But the flowering shrub that hosts them is Lantana camara, one of the most invasive of plants that have taken over the country’s forests, driving wild animals out for foraging. In the Bandipur National Park, an estimated 60% is affected by Lantana, which hinders the growth of native vegetation that herbivores such as deer and elephants feed on. Further, its fruit is toxic to animals.

    Native to South America, Lantana camara was brought to India by the British as ornamental plants, possibly as long as 200 years ago. Forest officials in different parts of the country have watched helplessly as the invasive plant has spread, and efforts to contain it have gone largely in vain.

    The forest department is banking on a bug to deal with the Lantana menace in both Bandipur and Nagarhole. Called Teleonemia scrupulosa, or Lantana Lace, it has made a comeback and has begun eating the Lantana leaves vigorously. “A group of entomologists came down to study the Lantana leaves affected by the bug recently and they identified it. Now we are using the bug to carry out biological control of the spread of invasive plants,” says Ambady Madhav, Director of the Bandipur National Park.

    Current Affairs Quizzes for IAS Prelims 2018: June 2017

    6. Total PMJDY accounts opened increased from 12.55 crore in January 2015 to 29.52 crore as of 16th Aug 2017.
    2. The entire network created by the Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana (PMJDY) has also enabled implementation of the Mudra Yojana.
    3. 14.49 crore accounts opened by women under PMJDY, out of a total of 43.65 crore women’s accounts which represent a sizeable and rapid growth in financial inclusion of women.

    Which of the following above statements is true?
    a. 1 and 2
    b. 2 and 3
    c. 1 and 3
    d. 1, 2 and 3

    Answer: d

    Explanation:

    Three years ago today, Prime Minister Narendra Modi announced a flagship program: Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana (PMJDY) aimed at providing financial services to the poor. These included opening bank accounts for the poor, giving them electronic means of payment (via RUPAY cards), and placing them in a position to avail themselves of credit and insurance.

    The vision underlying it was, of course, much broader: nothing short of ending the financial, and hence economic, digital and social exclusion faced by India’s poor. India’s poor would not only be able to overcome their economic deprivation but they would also become an integral part of the social mainstream.

    7. The Pradhan Mantri Ujjwala Yojana (PMUY) owes much of its success to the data provided by the Socio Economic Caste Census 2011 or SECC that helped the Petroleum Ministry, along with the State governments, accurately identify the households in need of an LPG connection. Consider the following statements regarding SECC 2011.
    1. The SECC data identifies nearly 9 crore households as “deprived’’ as per the different deprivation indicators used for the Census.
    2. The SECC data proven to be helpful to give direct financial assistance to build low-cost houses for the poor under the PM Awas Yojana, electricity connection under the Deen Dayal Upadhyaya Power Scheme, build toilets under the Swachh Bharat Mission and prepare Labour Budgets under the Rural Employment Guarantee Act.

    Which of the above statements is true?
    a. Only 1
    b. Only 2
    c. Both 1 and 2
    d. Neither 1 nor 2

    Answer: c

    Explanation:

    The Pradhan Mantri Ujjwala Yojana (PMUY) — the scheme to give free LPG connections to the poorest households — was termed a game changer for the ruling party in Uttar Pradesh because of its popularity as a pro-poor move. Now, the Modi government wants to replicate its success for all the other welfare schemes, especially the ones implemented by the Rural Development Ministry.

    The PMUY owes much of its success to the data provided by the Socio Economic Caste Census 2011 or SECC that helped the Petroleum Ministry, along with the State governments, accurately identify the households in need of an LPG connection. The SECC data identifies nearly 9 crore households as “deprived’’ as per the different deprivation indicators used for the Census.

    The Ministry has already started using the SECC data to give direct financial assistance to build low-cost houses for the poor under the PM Awas Yojana, electricity connection under the Deen Dayal Upadhyaya Power Scheme, build toilets under the Swachh Bharat Mission and prepare Labour Budgets under the Rural Employment Guarantee Act.

    8. The Indian National Centre for Ocean Information Services (INCOIS) of the Ministry of Earth Sciences here inaugurated the Ocean Forecasting System for Comoros, Madagascar, and Mozambique at the third Ministerial Meeting of Regional Integrated Multi-Hazard Early Warning System for Asia and Africa (RIMES). Consider the following statements regarding this:
    1. The system would offer oil spill advisory services, high wave alerts, port warnings, forecast along the ship routes in addition to tsunami and storm surge warnings and help in search and rescue operations.
    2. INCOIS is already providing these operational services to Maldives, Sri Lanka and Seychelles.
    3. The Ocean Forecast System developed for the Indian Ocean countries and the real-time data from their territories also help to improve the ocean forecast and early warning system for Indian coast too.

    Which of the following above statements is true?
    a. 1 and 2
    b. 2 and 3
    c. 1 and 3
    d. 1, 2 and 3

    Answer: d

    Explanation:

    The Indian National Centre for Ocean Information Services (INCOIS) of the Ministry of Earth Sciences here inaugurated the Ocean Forecasting System for Comoros, Madagascar, and Mozambique at the third Ministerial Meeting of Regional Integrated Multi-Hazard Early Warning System for Asia and Africa (RIMES), held at Port Moresby, Papua New Guinea, on Friday.

    The ocean forecast and early warning information on the high wave, currents, winds, tides, sub-surface ocean conditions cater to users like fishermen, coastal population, tourism sector, coastal defence officials, marine police, port authorities, research institutions and offshore industries of these countries.

    The ocean forecast and early warning services are essential for safe navigation and operations at sea and the blue economic growth of many of these Indian Ocean rim countries and Island Nations.

    9. The Article 35A of Indian Constitution recently been in news. The article is associated with:
    a. Prevention of Cruelty to Animals Rules (PCAR)
    b. It is a provision incorporated in the Constitution giving the Jammu and Kashmir Legislature a carte blanche to decide who all are ‘permanent residents’ of the State.
    c. The Article grants special autonomous status to the state of Jammu and Kashmir.
    d. Both b and c

    Answer: b

    Explanation:

    Article 35A is a provision incorporated in the Constitution giving the Jammu and Kashmir Legislature a carte blanche to decide who all are ‘permanent residents’ of the State and confer on them special rights and privileges in public sector jobs, acquisition of property in the State, scholarships and other public aid and welfare. The provision mandates that no act of the legislature coming under it can be challenged for violating the Constitution or any other law of the land.

    Article 35A was incorporated into the Constitution in 1954 by an order of the then President Rajendra Prasad on the advice of the Jawaharlal Nehru Cabinet. The controversial Constitution (Application to Jammu and Kashmir) Order of 1954 followed the 1952 Delhi Agreement entered into between Nehru and the then Prime Minister of Jammu and Kashmir Sheikh Abdullah, which extended Indian citizenship to the ‘State subjects’ of Jammu and Kashmir.

    The Presidential Order was issued under Article 370 (1) (d) of the Constitution. This provision allows the President to make certain “exceptions and modifications” to the Constitution for the benefit of ‘State subjects’ of Jammu and Kashmir. So Article 35A was added to the Constitution as a testimony of the special consideration the Indian government accorded to the ‘permanent residents’ of Jammu and Kashmir.

    10. Recently, the NITI Aayog has released its Three Year Action Agenda 2017-18 to 2019-20. Consider the following statements regarding this:
    1. The Aayog has suggested a series of measures to improve learning outcomes and improve skills for jobs.
    2. The Aayog noted that despite a numerous skill development initiatives by the government that have been undertaken till date, the country still faces a challenge of training a large workforce.
    3. The Agenda also recommended a national-level Overseas Employment Promotion Agency that should be set up under the Ministry of External Affairs to consolidate all the promotional initiatives of the government.

    Which of the following above statements is true?
    a. 1 and 2
    b. 2 and 3
    c. 1 and 3
    d. 1, 2 and 3

    Answer: d

    Explanation:

    In a series of proposals that might lead to improvement in the higher education infrastructure and skill development of individuals in urban regions, the Niti Aayog in its Three Year Action Agenda 2017-18 to 2019-20, released on Thursday, said that the government needs to create 20 world-class universities, provide autonomy for top colleges and universities, reform the regulatory system, establish system of project-/researcher-specific grants and increase focus on vocational and profession-led education.

    Stating that the skill development initiatives by the government have not yielded the desired result and the country still faces a challenge of training a large workforce, it recommended that for those who undergo skill training, the National Skill Development Corporation (NSDC) should target a placement rate of 80 per cent or more by 2020.

    11. Recently, the Union Home Minister inaugurated the YUVA – a skill development programme under Pradhan Mantri Kaushal Vikas Yojana. Consider the following statements regarding the YUVA programme:
    1. The ‘YUVA’ initiative by Delhi Police aims to connect with youth by upgrading their skill as per their competencies.
    2. It will help them to get a gainful employment under Pradhan Mantri Kaushal Vikas Yojna under the Ministry of Skill Development. Delhi Police has tied up with National Skill Development Corporation (NSDC) and Confederation of Indian Industry (CII) for providing mass job linked skill training for the selected youth.
    3. National Skill Development Corporation shall be providing skill training to the youth under ‘Pradhan Mantri Kaushal Vikas Yojna’ (PMKVY) and CII will provide job linked training through its Sector Skill Councils who are connected to industry and thereby provide job guarantee.

    Which of the following above statements is true?
    a. 1 and 2
    b. 2 and 3
    c. 1 and 3
    d. 1, 2 and 3

    Answer: d

    Explanation:

    The ‘YUVA’ initiative by Delhi Police aims to connect with youth by upgrading their skill as per their competencies. It will help them to get a gainful employment under Pradhan Mantri Kaushal Vikas Yojna under the Ministry of Skill Development. Delhi Police has tied up with National Skill Development Corporation (NSDC) and Confederation of Indian Industry (CII) for providing mass job linked skill training for the selected youth. National Skill Development Corporation shall be providing skill training to the youth under ‘Pradhan Mantri Kaushal Vikas Yojna’ (PMKVY) and CII will provide job linked training through its Sector Skill Councils who are connected to industry and thereby provide job guarantee.

    A detailed exercise was conducted in all 13 districts of Delhi Police to select the youth in the age of 17-25 years for this training belonging to categories such as School dropouts, Juvenile offenders, Victims of crimes and families in dire state due to incarceration of the bread earner of the family, mostly from the underprivileged colonies.

    So far, 2,269 candidates have been selected to be trained by 36 training partners in 45 skills in the next three months. A total of 32 police station buildings have been identified where Skill Development Centres would be opened at the earliest.

    12. The document released on Ease of Doing Business report on August 28, 2017, in New Delhi is based on an Enterprise Survey, conducted jointly with the IDFC Institute. Consider the following statements regarding this:
    1. The survey was conducted between April 2015 and April 2016 and does not reflect any changes in the ease of doing business since then.
    2. The survey only takes inputs from firms in the formal manufacturing sector while it does not cover unorganized manufacturing and the services sectors that constitute the vast majority in India.
    3. The survey finds that firms in many states take considerably less time in obtaining approvals than reported by the Asian Development Bank data.

    Which of the following above statements is true?
    a. 1 and 2
    b. 2 and 3
    c. 1 and 3
    d. 1, 2 and 3

    Answer: a

    Explanation:

    The document released on Ease of Doing Business report on August 28, 2017 in New Delhi is based on an Enterprise Survey, conducted jointly with the IDFC Institute. The report itself states that it is meant to be a research document and its contents do not represent the views of the Government of India or NITI Aayog.

    The survey was conducted between April 2015 and April 2016 and does not reflect any changes in the ease of doing business since then. In recent years, there has been tremendous progress in easing various processes related to doing business. This has been verified by the World Bank. It is important to note that the enterprise responses are based on their past experiences and perceptions of doing business, dating as far back as 10 years or more. Reforms such as single window clearance systems would not be applicable to many firms covered in the survey.

    13. Recently, the International Atomic Energy Agency has opened the Low Enriched Uranium Bank in which of the following countries?
    a. Tanzania
    b. USA
    c. Kazakhstan
    d. Brazil

    Answer: c

    Explanation:

    Recently, the President of Kazakhstan, Nursultan Nazarbayev has inaugurated the International Atomic Energy Agency's Low Enriched Uranium Bank in the Kazakh city of Oskemen on 29 August 2017.

    Owned and controlled by the IAEA, the LEU Bank will host a reserve of LEU, and act as a supplier of last resort for Member States in case the supply of LEU to a nuclear power plant is disrupted due to exceptional circumstances and the Member State is unable to secure LEU from the commercial market or by any other means.

    The IAEA LEU Bank will be a physical reserve of up to 90 metric tons of low enriched uranium suitable to make fuel for a typical light water reactor, the most widely used type of nuclear power reactor worldwide. The LEU can be used to make enough nuclear fuel to power a large city for three years.

    14. Recently, the Supreme Court agreed to hear the Centre’s petition seeking transfer of various pleas, which are challenging the validity of the Real Estate (Regulation and Development) Act (RERA) and are pending in different high courts, to the Delhi High Court. Consider the following statements regarding the RERA:
    1. The central Real Estate (Regulation and Development) Act (RERA) came into effect on May 1, 2017, a year after it was passed by Parliament.
    2. Under RERA each state and UT will have its own Regulatory Authority (RA) which will frame regulations and rules as per the Act.
    3. RERA makes it obligatory on the part of the builders not to book, sell or offer for sale, or invite persons to purchase any plot, apartment of the building, as the case may be, in any real estate project without registering the real estate project with the authority.

    Which of the following above statements is true?
    a. 1 and 2
    b. 2 and 3
    c. 1 and 3
    d. 1, 2 and 3

    Answer: d

    Explanation:

    The Supreme Court on Wednesday agreed to hear the Centre’s petition seeking transfer of various pleas, which are challenging the validity of the Real Estate (Regulation and Development) Act (RERA) and are pending in different high courts, to the Delhi High Court.

    The central Real Estate (Regulation and Development) Act (RERA) came into effect on May 1, 2017, a year after it was passed by Parliament.

    As per the Act, developers, projects and agents had until July 31 to mandatorily register their projects with the Real Estate Regulatory Authority. Any unregistered project would be deemed to be unauthorised by the regulator.

    Under RERA each state and UT will have its own Regulatory Authority (RA) which will frame regulations and rules as per the Act. RERA covers both new project launches and on-going projects where the completion/occupation certificate has not been received. RERA makes it obligatory on the part of the builders not to book, sell or offer for sale, or invite persons to purchase any plot, apartment of the building, as the case may be, in any real estate project without registering the real estate project with the authority.

    Current Affairs Quizzes for IAS Prelims 2018: May 2017

    15. Recently, the Indian Space Research Organisation has opened the door to domestic entities that can give it up to 18 spacecraft a year starting mid to late 2018. Consider the following statements regarding ISAC:
    1. The Bengaluru-based ISRO Satellite Centre (ISAC), which has so far produced about 90 Indian spacecraft, recently invited single or combined industries to apply for this opportunity.
    2. ISAC would sign a three-year contract with the finalists, train, handhold and supervise their teams in making its range of satellites at its facility.

    Which of the above statements is true?
    a. Only 1
    b. Only 2
    c. Both 1 and 2
    d. Neither 1 nor 2

    Answer: c

    Explanation:

    ISRO Satellite Centre (ISAC) is the lead centre of the Indian Space Research Organisation(ISRO) responsible for design, development, assembly & integration of communication, navigation, remote sensing, scientific and small satellite missions.

    The specialised teams of scientists, engineers and technicians of ISAC have built more than 90 complex & advanced satellites for various applications in areas of telecommunications, television broadcasting, VSAT services, tele-medicine, tele-education, navigation, weather forecasting, disaster warning, search and rescue operations, earth observations, natural resource management, scientific and space science etc.

    16. Recently, the Union Cabinet has approved a MoU with Myanmar for the Conservation of Earthquake-Damaged Pagodas at Bagan. Consider the following statements regarding this:
    1. Implementation of the project will further strengthen India’s enduring ties in culture and religion with Myanmar.
    2. It will also generate immense goodwill for India among the people of Myanmar due to the religious significance as well as the touristic significance of the project.
    3. It will also contribute to India’s development partnership with Myanmar. Bagan is one of the premier tourist attractions of Myanmar.

    Which of the following above statements is true?
    a. 1 and 2
    b. 2 and 3
    c. 1 and 3
    d. 1, 2 and 3

    Answer: d

    Explanation:

    The Union Cabinet has approved the Memorandum of Understanding (MoU) between India and Myanmar for the conservation of earthquake-damaged pagodas at Bagan, Myanmar. The MoU will be signed during the visit of the Prime Minister Narendra Modi to Myanmar during 6-7 September 2017.

    Implementation of the project will further strengthen India’s enduring ties in culture and religion with Myanmar. It will also generate immense goodwill for India among the people of Myanmar due to the religious significance as well as the touristic significance of the project. It will also contribute to India’s development partnership with Myanmar. Bagan is one of the premier tourist attractions of Myanmar. It will be an opportunity to showcase India’s expertise in the restoration and conservation of monuments not only to the people of Myanmar but also to the tourists from other countries.

    17. Recently, the Union Cabinet has approved a Memorandum of Understanding (MoU) between India and Israel on "India-Israel Industrial R&D and Technological Innovation Fund (I4F)". Consider the following statements regarding this:
    1. India and Israel will make a contribution of four million US Dollars each for the Fund, both equivalent amount, annually for five years.
    2. The MoU envisages promotion of bilateral Industrial R&D and Innovation cooperation in the fields of science and technology by extending support to joint projects for innovative or technology-driven new or improved products, services or processes.
    3. It would leverage the complementary strengths of Israel and India to encourage Israel-Indian joint projects that capitalize on both the national and global marketplace.

    Which of the following above statements is true?
    a. 1 and 2
    b. 2 and 3
    c. 1 and 3
    d. 1, 2 and 3

    Answer: d

    Explanation:

    The Union Cabinet approved a Memorandum of Understanding (MoU) between India and Israel on "India-Israel Industrial R&D and Technological Innovation Fund (I4F)". The MoU was concluded in July, 2017

    India and Israel will make an contribution of four million US Dollars each for the Fund, both equivalent amount, annually for five years. The Innovation Fund will be governed by a joint Board which will consist of four members from each country.

    The MoU envisages promotion of bilateral Industrial R&D and Innovation cooperation in the fields of science and technology by extending support to joint projects for innovative or technology-driven new or improved products, services or processes. Such projects will lead to affordable technological innovations in focus areas of mutual interest such as water, agriculture, energy and digital technologies. Institutional support in building up consortia including private industry, enterprises and R&D institutions from India and Israel will be enabled through these collaborative projects.

    18. Recently, India has agreed to jointly issue a set of two Commemorative Postage Stamps with which of the following countries?
    a. USA
    b. Canada
    c. Israel
    d. Brazil

    Answer: b

    Explanation:

    The Union Cabinet was informed recently that India and Canada have mutually agreed to jointly issue a set of two Commemorative Postage Stamps on India-Canada: Joint Issue on the theme "Diwali". The joint stamps will be released on 21st September, 2017. A Memorandum of Understanding (MoU) has already been signed signed between Department of Posts and Canada Post for this joint issue.

    India and Canada have a longstanding close relationship, based on shared values of democracy, pluralism, equality for all and rule of law. Strong people-to-people contacts and the presence of a large Indian Diaspora in Canada provide a strong foundation for the relationship.

    In this joint issue, the theme "Diwali" has been selected as it is a cultural theme for both the countries and also considering the large presence of Indian Diaspora in Canada.

    19. Recently, the Union Cabinet has approved a MoU between India and Brazil for cooperation in the fields of Zebu Cattle Genomics and Assisted Reproductive Technologies. Consider the following statements regarding this:
    1. The MoU will strengthen the existing friendly relations between India and Brazil and promote development of Genomics and Assistant Reproductive Technologies (ARTs) in Cattle through joint activities to be implemented through mutually agreed procedures.
    2. An implementation committee shall be created with an equal number of representatives of each party for the purpose of regularly determining the activities and developing work plans and subsequently their evaluation.
    3. Zebu cattles are characterised by a fatty hump on their shoulders, a large dewlap, and sometimes drooping ears.

    Which of the following above statements is true?
    a. 1 and 2
    b. 2 and 3
    c. 1 and 3
    d. 1, 2 and 3

    Answer: d

    Explanation:

    The Union Cabinet chaired by Prime Minister Shri Narendra Modi was apprised of Memorandum of Understanding (MoU) signed between India and Brazil for cooperation in the fields of Zebu Cattle Genomics and Assisted Reproductive Technologies. The MoU was signed in October, 2016.

    The MoU will strengthen the existing friendly relations between India and Brazil and promote development of Genomics and Assistant Reproductive Technologies (ARTs) in Cattle through joint activities to be implemented through mutually agreed procedures.

    The MoU would promote and facilitate scientific cooperation and setting up of genomic selection programme in Zebu Cattle through (a) application of genomic in Zebu Cattle and their crosses and buffaloes (b) application of assisted reproductive technologies (ARTs) in cattle and buffaloes (c) capacity building in genomic and assisted reproductive technology (d) Related research and development in Genomics and ART in accordance with the respective laws and regulations of the two countries and is covered under Rule 7 (d) (i) of the Second Schedule of the Government of India (Transaction of Business) Rules, 1961.

    ECONOMIC SURVEY 2016-17 IMPORTANT QUESTIONS

    20. As the country's eighth regional navigation satellite gets lined up for launch today. Consider the following statements regarding this:
    1. IRNSS-1H is being sent to space to back up - and mostly replace - the functions of India's first navigation satellite.
    2. Between 2013 and 2016, ISRO put up seven IRNSS satellites to form the Indian Regional Navigation Satellite System, since called NavIC or Navigation with Indian Constellation.

    Which of the above statements is true?
    a. Only 1
    b. Only 2
    c. Both 1 and 2
    d. Neither 1 nor 2

    Answer: c

    Explanation:

    As the country's eighth regional navigation satellite gets lined up for launch on today evening (August 31), two things are significant about this rather routine, repeat mission. IRNSS-1H is being sent to space to back up -- and mostly replace -- the functions of India's first navigation satellite. IRNSS-1A was launched four years back. Indian Space Research Organisation had to quickly get two back-ups ready when all three rubidium atomic clocks on 1A failed around mid-2016. ITs Chairman A.S. Kiran Kumar had earlier said 1H has atomic clocks that have been corrected and improved.

    Between 2013 and 2016, ISRO put up seven IRNSS satellites to form the Indian Regional Navigation Satellite System, since called NavIC or Navigation with Indian Constellation.

    21. DBT’s Smart Agriculture Conclave has set the stage for FarmerZone. Consider the following statements regarding this:
    1. With the agricultural conclave, DBT aims to advance the process of technological intervention to help small and marginal land-holding farmers, who constitute a major component of Indian agriculture.
    2. The FarmerZone platform will connect farmers and scientists, government officials, thought leaders in agriculture, economists and representatives from global companies who work in the big-data and e-commerce space to bring about technology-based localised agri-solutions.
    3. The platform will work on getting relevant quality data related to agriculture into the cloud, develop sentinel sites to help link with farmers and evolve PPP based enterprises for data delivery.

    Which of the following above statements is true?
    a. 1 and 2
    b. 2 and 3
    c. 1 and 3
    d. 1, 2 and 3

    Answer: d

    Explanation:

    The Department of Biotechnology (DBT), under the Ministry of Science and Technology, convened the Smart Agriculture Conclave in New Delhi from August 29 – 31 2017, in partnership with the UK’s Biotechnology and Biological Sciences Research Council (BBSRC) and Research Councils UK (RCUK) India. The objective of this conclave was to set the stage for “FarmerZone” - a collective open-source data platform for smart agriculture which will use biological research and data to improve the lives of small and marginal farmers. It is envisaged that “FarmerZone” will help cater to all needs of the farmer, from dealing with climate change, weather predictions and soil, water, and seed requirements to providing market intelligence.

    FarmerZone has been envisioned by the DBT and aligns with the Indian Prime Minister, Mr Narendra Modi’s call for effective decision-making in agriculture that integrates science, technology, innovation and the farm ecosystem.

    With the agricultural conclave, DBT aims to advance the process of technological intervention to help small and marginal land-holding farmers, who constitute a major component of Indian agriculture.

    22. Recently, India has signed a MoU Industrial R&D and Technological Innovation Fund with which of the following countries?
    a. Iran
    b. Israel
    c. Myanmar
    d. Brazil

    Answer: b

    Explanation:

    The Union Cabinet has approved a Memorandum of Understanding (MoU) between India and Israel on "India-Israel Industrial R&D and Technological Innovation Fund (I4F)". The MoU was concluded in July 2017

    India and Israel will make a contribution of four million US Dollars each for the Fund, both equivalent amount, annually for five years. The Innovation Fund will be governed by a joint Board which will consist of four members from each country.

    The MoU envisages promotion of bilateral Industrial R&D and Innovation cooperation in the fields of science and technology by extending support to joint projects for innovative or technology-driven new or improved products, services or processes. Such projects will lead to affordable technological innovations in focus areas of mutual interest such as water, agriculture, energy and digital technologies. Institutional support in building up consortia including private industry, enterprises and R&D institutions from India and Israel will be enabled through these collaborative projects.

    23. Recently, the Ministry of Water Resources has taken the decision regarding the creation and maintenance of sewage treatment infrastructure under Hybrid Annuity based PPP model in which of the following cities?
    a. Varanasi
    b. Haridwar
    c. Both a and b
    d. Gandhi Nagar

    Answer: c

    Explanation:

    In the first-of-its-kind success, the creation and maintenance of sewage treatment infrastructure under Hybrid Annuity based PPP model has taken off, with NMCG awarding work to the private sector for construction and maintenance of Sewage Treatment Plants (STPs) in two major cities in Ganga river basin - Varanasi and Haridwar. While the work to construct, operate and maintain a 50 MLD STP in Varanasi has been awarded to a consortium led by Indian infrastructure major - Essel Infra Projects Limited at an estimated cost of Rs 153.16 crore, HNB Engineers Private Ltd. has been awarded the work to develop, operate and maintain the total sewage treatment capacity of 82 MLD (68MLD in Jagjeetpur + 14MLD in Sarai) STPs in Haridwar at an estimated cost of Rs 171.53 crore. The awarded projects would ensure that no untreated sewage waste water goes into river Ganga.

    24. Recently, Central Water Commission (CWC) has signed MoUs with NIT Calicut and NIT Rourkela to support dam rehabilitation efforts of various implementing agencies and CWC. Consider the follo0wing statements regarding this:
    1. Ministry of Water Resources, River Development and Ganga Rejuvenation has taken on board selected premier academic and research institutes, for capacity building in the areas of dam safety through World Bank assisted Dam Rehabilitation and Improvement Project (DRIP).
    2. DRIP is assisting rehabilitation of 225 dams in seven States which are experiencing different levels of distress.
    3. The Government of India has decided to enhance the capability of selected premier academic institutes in dam safety areas so that they, in turn, carry out field investigations and material testing, and provide training and consulting services to the dam owners in their dam rehabilitation efforts.

    Which of the following above statements is true?
    a. 1 and 2
    b. 2 and 3
    c. 1 and 3
    d. 1, 2 and 3

    Answer: d
    Explanation:

    Central Water Commission (CWC) has signed MoUs with NIT Calicut and NIT Rourkela to support dam rehabilitation efforts of various implementing agencies and CWC. Ministry of Water Resources, River Development and Ganga Rejuvenation has taken on board selected premier academic and research institutes, for capacity building in the areas of dam safety through World Bank assisted Dam Rehabilitation and Improvement Project (DRIP).The scope includes strengthening the testing laboratories, enhancing analytical capabilities, exposure visits to best global institutions and on ground exposure to dam safety concerns to the faculty of these institutions. CWC had signed MoUs with IIT Madras and IISc Bengaluru in January 2017 and Ministry is supporting these institutes for the procurement of specified equipment and software for enhancing their testing and modelling capabilities.

    DRIP is assisting rehabilitation of 225 dams in seven States which are experiencing different levels of distress. Owners of these dams require technical support for the investigation of dam conditions and supporting rehabilitation efforts. The Government of India has decided to enhance the capability of selected premier academic institutes in dam safety areas so that they, in turn, carry out field investigations and material testing, and provide training and consulting services to the dam owners in their dam rehabilitation efforts.

    25. 1st September 2017 marks the 60 years of induction of the English Electric Canberra in the Indian Air Force. Consider the following statements regarding this:
    1. The Canberra Jet bomber was first inducted in the IAF in No. 5 Squadron (Tuskers) at Agra on 01 September 1957.
    2. The Canberras took part in all major operations including the liberation of Goa in 1961, the 1965 and 1971 Indo-Pak wars, 1987 Op Pawan in Sri Lanka, 1988 Op Cactus in Maldives and 1999 Kargil war.

    Which of the above statements is true?
    a. Only 1
    b. Only 2
    c. Both 1 and 2
    d. Neither 1 nor 2

    Answer: c

    Explanation:

    01 September 2017 marks the 60 years of induction of the English Electric Canberra in the Indian Air Force. It was the first generation Jet Bomber manufactured in large number through the 1950s. The prototype of Canberra first flew in May 1949 and in January 1957 the aircraft was selected by the Indian Air Force to equip its bomber and strategic reconnaissance fleet. The Canberra Jet bomber was first inducted in the IAF in No. 5 Squadron (Tuskers) at Agra on 01 September 1957.

    When political turmoil broke out in Belgian Congo in 1961, UNO requested India for strike aircraft. Within five years of serving the IAF, on 09 October 1961, under the command of Wing Commander AIK Suares Vir Chakra, six Canberra aircraft of No 5 Squadron took off from Agra for Leopoldville, over 6000 km away to join the United Nations’ Multinational Force in the Congo. This was the first ever-Indian fighter-bomber contingent to take part in UN operations. The offensive operation in Congo earned the Squadron two Vir Chakras, one Vayu Sena Medal and five Vishisht Seva Medals.

    Current Affairs Quizzes 2016 for IAS Prelims 2018

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF