Jagran Josh Logo
  1. Home
  2. |  
  3. Engineering Exams|  

IIT JEE Main Solved Practice Paper Set 1.1: Permutation and Combination

Jan 16, 2017 18:27 IST

    Find Solved Practice Paper for IIT JEE Main in this article. This practice paper consists of 10 questions from the chapter Permutations and Combinations. We have tried to include all important concepts and formulae in these questions. Also, detailed solution of each question has been provided. All questions are very important from examination point of view.

    Q1.       The total number of positive integral solution for x, y, z such that xyz = 24, is

                 (a) 30                                                   (b) 60

                 (c) 90                                                   (d) 120

    Correct Option: (a)

    Sol.

    We have,

    xyz = 24

    xyz = 23 × 31

    The number of ways of distributing 'n' identical balls into 'r' different boxes is (n + r 1)C(r 1)

    Here we have to group 4 numbers into three groups

    Number of integral positive solutions

    = (3 + 3 1)C(3 1) × (1+ 3 1)C(3 1)

    = 5C2 × 3C2 = 30

    Q2.      A class has n students, we have to form a team of the students including at least two   

                students and also excluding at least two students. The number of ways of forming the   

                team is

                (a) 2− 2n                                           (b) 2n − 2n − 2

                (c) 2n − 2n − 4                                       (d) 2n − 2n − 6

    Correct Option: (b)

    Sol.

    Required number of ways

    IIT JEE, UPSEE, WBJEE

    UPSEE 2017 Solved Sample Paper Set-1

    Q3.      Let Tn be the number of all possible triangles formed by joining vertices   

                of an n-sided regular polygon. Tn+1Tn = 10, then the value of n is:

                 (a) 7

                 (b) 5

                 (c) 10

                 (d) 8

    Sol.

    Correct Option: (b)

    We have,

    IIT JEE, UPSEE, WBJEE

    Q4.        Two numbers are chosen from 1, 3, 5, 7,… 147, 149 and 151 and multiplied together in   

                  all possible ways. The number of ways which will give us the product a multiple of 5,

                   is

            (a) 75                                                 (b) 1815

            (c) 95                                                 (d) 1030

    Correct Option: (b)

    Sol.

    In the given numbers 1, 3,5,7,…, 147, 148, 151the numbers which are multiple of 5 are 5, 15, 25,

    35,…, 145. which are an arithmetic sequence

    Tn = a + (n − 1)d

    145 = 5 + (n – 1) 10

    n = 15

    and if total number of terms in the given sequence is m, then

    151 = 1 + (m – 1) ´ 2

     m = 76

    So, the number of ways in which product is a multiple of 5 = ( both two numbers from 5, 10, 15, 20, 25, 30, 35, … , 150) or ( one number from 5, 10, 15, 20, 25, 30, 35, … , 150 and one from remaining numbers)

    IIT JEE, UPSEE, WBJEE

    JEE Main Mathematics Solved Sample Paper Set-VII

    Q5.      The total number of ways in which 5 balls of different color can be   

               distributed among 3 persons so that each person gets at least one ball is:

                  (a) 75

                  (b) 150

                  (c) 210

                  (d) 243

    Sol.

    Correct Option: (b)

    Here 5 distinct balls are distributed amongst 3 persons so that each gets at least one ball.

    So, we have the possible combinations:

    1, 2, 2 or 1, 3, 1

    Now, number of ways to distribute 5 balls

    IIT JEE, UPSEE, WBJEE

    Q6.      If the number of ways of selecting n cards out of unlimited number of cards bearing the

               numbers 0, 2, 3, so that it cannot be used to write the number 203 is 93, then n equal to

               (a) 3                                                    (b) 4

               (c) 5                                                    (d) 6

    Correct Option: (b)

    Sol.

    We can not write 203, if in the selection of n cards, we get either (2 or 3), (3 or 0), ( 0 or 2), (only 0), (only 2) or (only 3)

    IIT JEE, UPSEE, WBJEE

    Q7.      The number of seven digit integers, with sum of the digits equal to 10 and   

                 formed by using the digits 1, 2 and 3 only, is

                  (a) 55

                  (b) 66

                  (c) 77

                  (d) 88

    Sol.

    Correct Option: (c)

    There are two possible cases:

    Case 1: When the digits of the integers are 1, 1, 1, 1, 2, 2, 2

    IIT, UPSEE, WBJEE

    Case 2: When the digits of the integers are 1, 1, 1, 1, 1, 2, 3

    IIT, UPSEE, WBJEE

    Total number of seven digit numbers whose sum is 10 using numbers 1, 2, 3 is 35 + 42 = 77

    Q8.  If a, b, c are odd positive integers, then number of integral solutions of a + b + c = 13, is

    (a) 14                                                         (b) 21

    (c) 28                                                         (d) 56

    Correct Option: (b)

    Sol.

    Let a = 2k + 1, b = 2l + 1, c = 2m + 1

    where k, l, m are whole number

    a + b + c = 13

    2k + 1 + 2l + 1 + 2z + 1 = 13

    or,         x + y + z = 5

    IIT, UPSEE, WBJEE

    JEE Main Physics Solved Sample Paper Set-VII

    Q9. Let n1 < n2 < n3 < n4 < n5  be positive integers such that n1 + n2 + n3 + n4 + n5 = 20. The numbers of such distinct arrangements (n1, n2, n3, n4, n5) is

            (a) 5                                                   (b) 6

            (c) 7                                                   (d) 8

    Correct Option: (c)

    Sol.

    As,

    IIT, UPSEE, WBJEE

    Q10.    Let n ≥ 2 be an integer. Take n distinct points on a circle and join each pair of points by a line segment. Colour the line segment joining every pair of adjacent points by blue and the rest by red. If the number of red and blue line segment are equal, then the value of n is

     (a) 5                                                          (b) 6

     (c) 7                                                          (d) 8

    Correct Option: (a)

    Sol.

    IIT, UPSEE, WBJEE

    JEE Main Chemistry Solved Sample Paper Set-VII

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF