Search

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 7: Getting to Know Plants

Get here the latest NCERT Solutions for class 6 Science Chapter 7. All the solutions are available for download in PDF format.

Jul 23, 2019 12:57 IST
NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 7: Getting to Know Plants

NCERT Solutions for class 6 Science Chapter 7: Getting to Know Plants can be checked here to know easy and accurate solutions for all complex questions in Class 6 Science NCERT Chapter 7. These NCERT solutions will help you gain in-depth understanding of each and every concept used in the chapter.

NCERT Solution for Class 6 Science

Chapter 7 - Getting to Know Plants

1. Correct the following statements and rewrite them in your notebook.

(a) Stem absorbs water and minerals from the soil.

(b) Leaves hold the plant upright.

(c) Roots conduct water to the leaves.

(d) The number of sepals and petals in a flower is always equal.

(e) If the sepals of a flower are joined together, its petals are also joined together,

(f) If the petals of a flower are joined together, then the pistil is joined to the petal.

Answer.

Correct statements are written below:

(a) Roots absorb water and minerals from the soil.

(b) Stem holds the plant upright.

(c) Stem conducts water to the leaves.

(d) The number of petals and sepals in a flower may be equal or different in different plants.

(e) If the sepals of a flower are joined together, then its petals may or may not be joined together.

(f) If the petals of a flower are joined together, then the pistil is not necessarily joined to the petal.

2. Draw (a) a leaf, (b) a tap root and (c) a flower, you have studied for Table 7.3 of the textbook.

Answer.

(a) Diagram of a leaf:

(b) Diagram of tap root:

(c) Diagram of rose flower:

3. Can you find a plant in your house or in your neighbourhood which has a long but a weak stem? Write its name. In which category would you classify it?

Answer. 

Yes, there is a plant in our house which has a long but a weak stem. Its name is money plant. It is a climber.

4. What is the function of a stem in a plant?

Answer. 

A stem performs following functions in a plant:

(i) It supports branches, leaves, flowers and fruits.

(ii) Ittransports water and minerals from the roots to the leaves and other parts of plants.

(iii) It transports food from leaves to different parts of the plant.

(iv) Itholds the plant upright.

5. Which of the following leaves have reticulate venation?

Wheat, tulsi, maize, grass, coriander (dhania), china rose.

Answer. 

Leaves of tulsi, coriander and china rose have reticulate venation.

6. If a plant has fibrous root, what type of venation are its leaves likely to have?

Answer. 

Plantswith fibrous roots have parallel venation in their leaves.

7. If a plant has leaves with reticulate venation, what kind of roots will it have?

Answer.

Plants which have leaveswith reticulate venation are likely to have tap roots.

8. Is it possible for you to find out whether a plant has taproot or fibrous roots by looking at the impression of its leaf on a sheet of paper?

Answer.

Yes, we can find out whether a plant has tap root or fibrous roots by looking at the impression of its leaves on a sheet of paper. If the leaf has parallel venation, then it is likely to have fibrous root but if the leaf has reticulate venation then the plant will have tap root.

9. What are the parts of a flower?

Answer. 

There are four main parts of a flower. They are:

 (i) Sepals: Green coloured part that covers the flower in its initial stage.

(ii) Petals: These form the coloured part of the plant.

(iii) Stamen: It bears anther and filament.

(iv) Pistil: This is the innermost partof flower. It bears stigma, style and ovary

10. From the following plants, which of them have flowers?

Grass, maize, wheat, chilli, tomato, tulsi, pipal, shisham, banyan, mango, jamun, guava, pomegranate, papaya, banana, lemon, sugarcane, potato, groundnut

Answer.

All of the plants given above have flowers.

11. Name the part of the plant which produces its food. Name this process.

Answer. 

Leaves produce food for the plant. This process is called photosynthesis.

12. In which part of a flower you are likely to find the ovary?

Answer. 

We can find ovary in the lowermost, swollen part of pistil.

13. Name two plants in which one has joined sepals and the other has separate sepals.

Answer.

Plants with joined sepals are: Datura, tomato, Loki, cotton

Plants with separate sepals: Rose,mustard, lotus, lily

Students may also save these NCERT solutions as PDF so that they may use these solutionswhenever required in offline mode. Link to download the solutions is given below:

Download CBSE Class 6 Science NCERT Solutions for Chapter 7

About Class 6 Science Chapter - 7

NCERT Class 6 Science Chapter 7is all about the different types of plants and their parts. It helps students classify plants based on their height,colour and hardness of the stem. Students are introduced to the herbs, shrubs and trees. Different parts of the plant such as stem, leaf, root and flower are explained in detail to help students identify different types of plants by observing these parts. Processes of transpirations and photosynthesis are explained with the help of interesting activities.

Major topics discussed in this chapter are:

a. Herbs, Shrubs and Trees

b. Parts of Plant

  • Stem
  • Leaf
  • Root
  • Flower

Free NCERT Solutions by Jagran Josh will make your learning experience better than before giving you an edge over others. These are the best updated solutions which will surely sharpen your concepts.

NCERT Solutions for Class 6 Science

We have devised chapter-wise NCERT solutions for class 6 Science. All the solutions are available in PDF format which can be downloaded from the following links:

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 1: Food: Where Does It Come From?

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 2: Components of Food

NCERT Solution for Class 6 Science Chapter 3: Fibre To Fabric

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 4: Getting to Know Plants

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 5: Separation of Substances

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 6: Changes Around Us

NCERT solutions for other chapters will be provided here very soon. Check here for the accurate and latest NCERT solutions.

Class 6 NCERT Books for 2019-2020

Here, we are providing the revised edition of class 6 NCERT books for the academic session 2019-2020. All chapters can be downloaded in PDF format form the following links:

Class 6 Maths NCERT Book

Class 6 Science NCERT Book

Also check:-

Class 6 Maths NCERT Solutions

Class 6 Science NCERT Solutions