Jagran Josh Logo
  1. Home
  2. |  
  3. UPSC|  

NDA & NA (II) 2017 Exam: GK Practice Questions – Defence 01

Jul 17, 2017 18:00 IST

     

    NDA II 2017 Practice Questions Indian Defence Missile joint exercises=

    For the benefit of NDA & NA (II) Exam 2017 aspirants Jagran Josh is providing practice questions on Defence. Though the topic is not explicitly mentioned in the syllabus, every year 4-5 questions are expected from this topic. The questions are given below.

    1.    Consider the following about ‘Param Vir Chakra’:

    (I)    It is the highest peacetime gallantry award.
    (II)    It is the replacement of British Victoria Cross.
    (III)    It can awarded to civilians.
    Which of the above statements given above is/are correct:
    a)    I only
    b)    II only
    c)    II and III only
    d)    I, II and III
    Ans. (b) II only
    Paramvir Chakra is the highest wartime gallantry medal for officers and other enlisted personnel of all military branches of India for the highest degree of valour in the presence of the enemy, on land, at sea or in the air.
    The medal was introduced in January 1950 and with effect from 15 August 1947. It is made of bronze. It can be awarded posthumously. Param Vir Chakra is the equivalent award of Victoria Cross in the United Kingdom and the Medal of Honour in the United States.
    2.    What was the code name for the Indian Air Force operations during the Kargil Conflict of 1999?
    a)    Operation Vijay
    b)    Operation Meghdoot
    c)    Operation Indradhanush
    d)    Operation Safed Sagar
    Ans. (d) Operation Safed Sagar
    The Kargil War also known as the Kargil conflict was an armed conflict between India and Pakistan that took place between May and July 1999 in the Kargil district of Kashmir and elsewhere along the Line of Control (LoC). The conflict is also referred to as Operation Vijay.
    3.    During the independence movement, the Indian National Army was organised to fight against
    a)    Germany and Japan
    b)    The British in India
    c)    Japan
    d)    Russia
    Ans. (b) The British in India
    An important development in the struggle for freedom during the Second World War was the formation and activities of the Azad Hind Fauj, also known as the Indian National Army, or INA. Rash Behari Bose, an Indian revolutionary who had escaped from India and had been living in Japan for many years, set up the Indian independence league with the support of Indians living in the countries of south-east Asia.
    When Japan defeated the British armies and occupied almost all the countries of south-East Asia, the league formed the Indian National Army from among the Indian prisoners of war with the aim of liberating India from the British rule. General Mohan Singh, who had been an officer in the British Indian army, played an important role in organizing this army.
    In the meantime, Subhas Chandra Bose had escaped from India in 1941 and gone to Germany to work for India’s Independence. In 1943, he came to Singapore to lead the Indian Independence league and rebuild the Indian National Army (Azad Hind Fauj) to make it an effective instrument for the freedom of India.
    4.    Consider the following statements about ‘Sahayog Kaijin’:
    (I)    It is the joint exercise of the Coast Guards of India and Japan.
    (II)    Its 15th edition was held recently off Chennai port
    Which of the statements given above is/are correct?
    a)    I only
    b)    II only
    c)    Both I and II
    d)    Neither I nor II
    Ans. (c) I and II only
    The Sahayog-Kaijin is a bilateral exercise between India and Japan. It is a part of the cooperative arrangements between two Coast Guards for the last 15 years. The exercise is also a part of the Memorandum on Cooperation, which was signed between India and Japan in 2006. It is a biennial bilateral exercise and the venue shifts in both countries on alternate occasions.
    5.    Consider the following statements about Pruthvi-II Missile:
    (I)    It is a nuclear capable ballistic missile.
    (II)    It has a maximum range of 100 km.
    (III)    It is India’s first native made ballistic missile.
    Which of the statements given above is/are correct?
    a)    I and II only
    b)    II and III only
    c)    I and III only
    d)    I, II and III
    Ans. (c) I and III only
    Prithvi-II Missile is a surface-to-surface missile. It is the first missile to be developed by Defence Research and Development Organisation (DRDO) under India's Integrated Guided Missile Development Program (IGMDP). It was inducted into India's armed forces in 2003.
    It weighs around 4600 kilogram and has a strike range of 350 kilometre. It is capable of carrying 500 kg to 1000 kg of warheads and is thrusted by liquid propulsion twin engines. The naval operational variant of Prithvi-II class missiles are known as Dhanush. It has already been inducted into Indian navy.
    6.    The National Defence Academy has foreign cadets from which of the following countries?
    (I)    Bhutan
    (II)    Bangladesh
    (III)    Nepal
    (IV)    Afghanistan
    Selecte the correct answer using the code given below.
    a)    I, II, III and IV
    b)    I, III and IV only
    c)    III and IV only
    d)    I and II only
    Ans. (b) I, III and IV only
    So far the NDA has trained 700 cadets from 28 friendly countries. The countries are – Afghanistan, Bhutan, Ethiopia, Fizi, Ghana, Iran, Iraq, Kazakhstan, Kenya, Kyrzysthan, Lesotho, Libya, Malaysia, Maldives, Nepal, Nigeria, Palestine, Papua New Guinea, Seychelles, Singapore, Sri Lanka, Sudan, Tajikistan, Tanzania, Tonga, Uganda, Uzbekistan and Vietnam.
    7.    It is with this country India decided to hold major tri-Service 'Indra' combat exercise for the first time.
    a)    Russia
    b)    Japan
    c)    Germany
    d)    Nepal
    Ans. (a) Russia
    In April 2017 India and Russia decided to hold Indra tri-servie combat exercise. The decision was taken to mark the 70 years of establishment of bilateral relations.
    8.    The participating countries in the naval exercise Malabar 2017 are -
    (I)    The USA
    (II)    India
    (III)    Japan
    Select the correct answer using the code given below.
    a)    I and II only
    b)    II and III only
    c)    I and III only
    d)    I, II and III
    Ans. (d) I, II and III
    India, Japan and the United States on 10 July 2017 began the joint naval exercise Malabar 2017.Warships, submarines, aircraft and personnel from India, Japan and the US will be participating in the Malabar exercise in the Bay of Bengal till 17 July 2017. The exercise will feature both ashore and at-sea training.
    9.    India developed the BrahMos supersonic cruise missile in partnership with
    a)    Israel
    b)    Russia
    c)    The USA
    d)    France
    Ans. (b) Russia
    BrahMos is the first supersonic cruise missile system known to be in service. The missile is capable of carrying a conventional as well as nuclear warhead of 300 kilograms. The BrahMos is a multi-stage missile having a solid propellant in the first stage and the ramjet liquid propellant in the second stage. It can be launched from land, sea, sub-seas and air. It operates on ‘Fire and Forget Principle’ by adopting varieties of flights on its way to the target.
    10.    Which of the following is a specialized anti-tank missile?
    a)    Aakash
    b)    Agni III
    c)    Nag
    d)    Barak
    Ans. (c) Nag
    The Nag missile is a third generation “fire and forget” anti-tank missile. It is equipped with highly advanced Imaging Infrared Radar (IRR) seeker and has integrated avionics technology in its arsenal.
    It possesses advanced passive homing guidance system and has been designed mainly to destroy modern main battle tanks and other heavily armoured targets.  It can be launched from both land and air-based platforms.
    Its helicopter launched version is known as Helicopter-Launched NAG (HELINA) that can be fired from Dhruv Advanced Light Helicopter (ALH) and HAL Rudra attack helicopter. The land-based version of the missile is at present available for integration on the Nag missile carrier (NAMICA).

    NDA & NA (II) 2017 Exam: GK Practice Questions – Indian History Set 02

    NDA & NA (II) 2017 Exam: GK Practice Questions – General Science Set 01

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF