1. Home
  2. |  
  3. UPSC |  

NDA & NA (II) 2017 Exam: GK Practice Questions – General Science Set 01

Sep 6, 2017 11:39 IST

    NDA II 2017 Exam Study Material General Science Biology=The UPSC will conduct the NDA & NA (II) 2017 Exam on 10 September 2017. The Exam will consist of two papers – Mathematics and General Ability Test. The below given 10 questions with answers and explanations will help the candidates in improving scores in the GK section of the General Ability Test.
    1. Malarial parasite is a
    (a) bacteria
    (b) protozoa
    (c) virus
    (d) fungus
    Ans. (b) protozoa
    Malaria is a mosquito-borne infectious disease affecting humans and other animals. The disease is caused by parasitic protozoans belonging to the Plasmodium type. Protozoa is a group of single-celled microorganisms. Some of the other diseases caused by protozoa are - Amoebic dysentery, Sleeping sickness and Kala azar.
    2. It is difficult to kill viruses because they
    (a) consist of tough protein coat
    (b) are very small in size
    (c) lack cellular structure
    (d) spend a lot of time inside the host’s cells
    Ans. (d) spend a lot of time inside the host’s cells
    When a virus enters our body it tries to attack a cell. If our immune system recognises the virus as an intruder, it will be destroyed before the virus can gain entry to a cell. If not, the process of infection begins. Once inside the cell, the virus can hijack the cell's own replication machinery, which starts to make many copies of the virus. These viruses burst out of the cell, destroying it, and will attempt to infect many more cells unless tackled by the immune system.

    NDA & CDS 2017 Exams: Current Affairs Recap – August 2017

    3. A person is unable to read a newspaper without his glasses. He is most probably suffering from
    (a) myopia
    (b) presbyopia
    (c) astigmatism
    (d) hypermetropia
    Ans. (b) presbyopia
    Presbyopia is a condition associated with aging of the eye that results in progressively worsening ability to focus clearly on close objects. Symptoms include a hard time reading small print, having to hold reading material farther away, headaches, and eyestrain. Different people will have different degrees of problems. Other types of refractive errors may exist at the same time as presbyopia.
    4. The genetic material of bacteria is found in
    (a) nucleus
    (b) cytoplasm
    (c) cell membrane
    (d) ribosome
    Ans. (b) cytoplasm
    Bacteria are prokaryotes . Hence they do not have a well defined nucleus. Their genetic material , which consists of circular and double-stranded DNA , floats freely in the cytoplasm and is not membrane-bound. The region in the cytoplasm , where the genetic material floats is known as nucleoid.

    List of India’s Joint Defence Exercises for CDS & NDA Exams

    5. A horse and a donkey can breed to produce mule which is an infertile animal. The infertility is because horse and donkey belong to different
    (a) class
    (b) order
    (c) species
    (d) genus
    Ans. (c) species
    In biology, a species is the basic unit of biological classification and a taxonomic rank. A species is often defined as the largest group of organisms in which two individuals can produce fertile offspring, typically by sexual reproduction.
    6. A plant having yellow leaves with dead spots has the deficiency of
    (a) Potassium
    (b) Magnesium
    (c) Nitrate
    (d) Phosphate
    Ans. (b) Magnesium
    Without sufficient amounts of magnesium, plants begin to degrade the chlorophyll in the old leaves. This causes the main symptom of magnesium deficiency, chlorosis, or yellowing between leaf veins, which stay green, giving the leaves a marbled appearance. Older leaves turn yellow at edge, interveinal chlorosis causes green arrowhead shapes or marbling in the centre of the leaf (speckling in cereals).
    7. Fluoride toothpaste is sometimes recommended because fluoride
    (a) prevents plaque formation
    (b) hardens the enamel of the tooth
    (c) kills pathogenic bacteria
    (d) prevents tooth ache
    Ans. (b) hardens the enamel of the tooth
    The loss of enamel is balanced by remineralization. When fluoride is present during remineralization, the minerals deposited into the tooth enamel help strengthen your teeth and prevent dissolution during the next demineralization phase. Thus, fluoride helps stop the decay process and prevent tooth decay.

    NDA & NA (II) Exam 2017: English Practice Questions – Sentence Improvement - Set 02

    8. Which one among the following statements is correct?
    (a) Prokaryotic cells possess nucleus.
    (b) Cell membrane is present both in plant and animal cells.
    (c) Mitochondria and chloroplasts are not found in eukaryotic cells.
    (d) Ribosomes are present in eukaryotic cells only.
    Ans. (b) Cell membrane is present both in plant and animal cells.
    While eukaryotic cells have a "true" nucleus containing their DNA, whereas prokaryotic cells do not have a nucleus. In eukaryotic cells  Mitochondria and chloroplasts are found. Both eukaryotes and prokaryotes contain large RNA/protein structures called ribosomes, which produce protein.
    9. Which one among the following statements is not true for Mammals?
    (a) They possess hair on the body.
    (b) Some of them lay eggs.
    (c) Their heart is three chambered.
    (d) Some are aquatic.
    Ans. (c) Their heart is three chambered
    Mammalian and avian hearts have four chambers, two atria and two ventricles. This is the most efficient system, as deoxygenated and oxygenated bloods are not mixed. The right atrium receives deoxygenated blood from the body through both the inferior and superior vena cava.
    10. In human digestive system, the process of digestion starts in
    (a) Oesophagus
    (b) Buccal cavity
    (c) Duodenum
    (d) Stomach
    Ans. (b) Buccal cavity.
    The process of digestion begins in Buccal cavity. It is also called as mouth or oral cavity. In human anatomy, the mouth is the first portion of the alimentary canal that receives food.

    NDA & NA (II) 2017 Exam: GK Practice Questions – Indian Polity Set 01

    NDA & NA (II) 2017 Exam: GK Practice Questions – Indian History Set 01

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF