1. Home
  2. |  
  3. UPSC |  

NDA & NA (II) Exam 2017: English Practice Questions – Sentence Improvement - Set 02

Aug 25, 2017 12:38 IST
    NDA & NA (II) Exam 2017: English Practice Questions – Sentence Improvement  - Set 02
    NDA & NA (II) Exam 2017: English Practice Questions – Sentence Improvement - Set 02

    For the benefit of NDA & NA (II) Exam 2017 aspirants, we are providing practice questions on sentence improvement.

    Directions for the following 10 items: Look at the underlined part of each sentence. Below each sentence are given three possible substitutions for the underlined part. If one of them (a), (b) or (c) is better than the underlined part, indicate it as your response. Compare it with the answers given and read the explanation for further clarification.

    1. There is no rain in our village for the last six months.

    (a) has been
    (b) was
    (c) had been
    (d) No improvement

    Ans. (a) has been

    Since the ‘six months’ time period was mentioned the question, as rains are still continuing, the sentence is in present perfect tense.

    2. The police investigated into the matter.

    (a) with the matter
    (b) at the matter
    (c) the matter
    (d) No improvement

    Ans. (c) the matter

    The use of the preposition ‘into’ is unnecessary in this situation.

    3. Ramachandra Murthy and his family have been in Guyana from 1985.

    (a) since
    (b) about
    (c) on
    (d) No improvement

    Ans. (a) since

    Since the exact time mentioned in the past, we should use since. Had there been phrases like six months, one year or so, then we should use ‘for’.

    4. I am living in this town since 1980.

    (a) was living
    (b) shall live
    (c) have been living
    (d) No improvement

    Ans. (c) have been living

    It is similar to the question no.1. The sentence is in present perfect tense, hence the answer is ‘have been living’.

    5. If I was you I should tell him the truth.

    (a) am you
    (b) were you
    (c) had been you
    (d) No improvement

    Ans. (b) were you

    To denote a hypothetical situation, the appropriate helping verb in this situation is ‘were’.

    NDA & NA (II) 2017 Exam & SSB: All you need to know to clear the Exam

    6. He is better than any boy in the class.

    (a) any boys
    (b) all the boys
    (c) any other boy
    (d) No improvement

    Ans. (c) any other boy

    Since, it is about the comparison with other boys, it must be ‘any other boy’.

    7. I never saw you at the party yesterday.

    (a) have not seen
    (b) did not see
    (c) had never seen
    (d) No improvement

    Ans. (b) did not see

    The party is a one time instance, hence ‘did not see’ is appropriate.

    8. If I were him I would have not accepted the offer.

    (a) If I was him
    (b) If I were he
    (c) If I had he
    (d) No improvement

    Ans. (b) If I were he

    As per the English grammar, ‘He’ is an appropriate pronoun in this situation.

    9. What the nation needs is people of character.

    (a) are the people of character
    (b) are people of character
    (c) is a people of character
    (d) No improvement

    Ans. (d) No Improvement

    No Improvement is required, as nation is singular.

    10. We now come to the important question of where this great swarm of galaxies have come from.

    (a) have come
    (b) has come from
    (c) are coming from
    (d) No improvement

    Ans. (b) has come from

    Since the swarm of galaxies is singular, ‘has come from’ is appropriate in this sentence.

    Navy Officers selected through NDA & NA (II) Exam 2017: List of Facilities

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF