1. Home
  2. |  
  3. Bank Recruitment |  

SBI Clerk Exam 2018: General Awareness/Static GA Quiz

Mar 15, 2018 11:54 IST
    SBI Clerk Exam 2018: General Awareness/Static GA Quiz
    SBI Clerk Exam 2018: General Awareness/Static GA Quiz

    SBI Clerk exam 2018 is scheduled to be held in the month of May. Here is General Awareness/ Static GA quiz for the exam.

     1.   Name the India’s first and largest micro-delivery platforms which have been recognised as 'Startup of the Year' 2017 at the 7th Small Business Awards?

    a)      BigBasket

    b)      Milkbasket

    c)       Superbasket

    d)      Nowbasket

    e)      None of these

    Ans: Option (b)

     
    2.    The National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD) recently announced area development plans worth Rs 1,918 crore to supplement farmers' income for which of the following States?

    a)      Uttar Pradesh

    b)      Punjab

    c)       Andhra Pradesh

    d)      Haryana

    e)      None of these

    Ans: Option (b)

     Salary of Bank Employees after 11th bipartite Settlement

    3.   International Finance Corporation (IFC), a part of the World Bank Group, has finalised plans to provide fresh funding of close to $1 billion (over Rs 6,400 crore) for affordable green homes, including creation of a joint pool of $800 million (over Rs 5,100 crore) to which of the following organizations of  India?

    a)      LIC Housing Finance Limited (LIC HFL)

    b)      ICICI Housing Loan/Finance

    c)       PNB Housing Finance (PNBHFL)

    d)      Housing Development Finance Corporation (HDFC)

    e)      Indiabulls Housing Finance Ltd. (IBHFL)

     Ans: Option (c)

     SBI Clerk 2018: A Chance to make a dream career

    4.   The Reserve Bank of India has raised the exposure limit under exchange traded currency derivatives (ETCD) trading for residents and foreign portfolio investors (FPIs) to ………. across all currency pairs involving the Indian rupee.

    a)      $110 million

    b)      $100 million

    c)       $150 million

    d)      $200 million

    e)      None of these

    Ans: Option (b)

     Best Jobs that suits SBI PO Exam Preparation 2018

    5.  Which of the following is an unsecured money market instrument issued in the form of a promissory note?

    a)      Letter of Credit

    b)      Commercial Paper

    c)       Bills of exchange

    d)      Cheque

    e)      None of these

    Ans: Option (b)

     6.   All the following are part of the scheduled banking system in India except-

    a)      Private Sector Banks

    b)      Public Sector Banks

    c)       Regional Rural Banks

    d)      Foreign Banks

    e)      None of these

    Ans: Option (e)

    7.   What does the letter ‘S’ denote in the term RTGS, an electronic fund transfer mechanism?

    a)      Security

    b)      Settlement

    c)       Service

    d)      System

    e)      None of these

    Ans: Option (b)

     8.  What is the full form of the term FPI as used in banking/financial jargon?

    a)      Foreign participatory Investment

    b)      Foreign Portfolio Investors 

    c)       Foreign Participatory Investors 

    d)      Foreign Portfolio Investment 

    e)      None of these

    Ans: Option (d)

     SBI PO 2018: Must have hobbies to crack the Exam!

    9.   International Women's Day, celebrated each year on –

    a)      10 March

    b)      8 March

    c)       7 March

    d)      11 March

    e)      None of these

    Ans: Option (b)

    10.   Who among the following is the present Union Women and Child Development Minister?

     a)      Harsimrat Kaur Badal

    b)      Narendra Singh Tomar

    c)       Radha Mohan Singh

    d)      Maneka Sanjay Gandhi

    e)      None of these

    Ans: Option (d)

    How to prepare SBI Clerk Exam 2018

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF