SBI PO Mains Exam 2017: Banking Awareness Quiz

Jun 2, 2017, 18:40 IST

Candidates are advised to solve the below revision quiz on General Awareness (with special reference to banking industry) before appearing for SBI PO Mains exam 2017. The quiz consist previos year question asked in the examination.

 

GK for SBI PO

  1. Which of the following have the right to mint coins of all denominations in India?

 a)      Govt. of India

b)      Reserve Bank of India

c)       Both 1 and 2

d)      SBI

e)      All of the above

 Ans: Option a)

 2. The RBI’s model for rating of Indian Bank is called-

a)      CARE

b)      PCA

c)       CAMELS

d)      CRISIL

e)      None of these

Ans: Option c)

 

3. What does OLTAS stand for?

 a)      Online Tax Accounting System

b)      Online Transfer Accounting System

c)       Online Tax Application System

d)      Online Transfer Application System

e)      None of these

Ans: Option a)

 

4. Which of the following full forms of the given acronyms is NOT correct?

a)      MSF: Marginal Standing Facility Rate

b)      LAF: Liquidity Adjustment Facility

c)       CAR: Current Adequacy Ratio

d)      CRR: Cash Reserve Ratio

e)      None of these

Ans: Option c)

 

 5. The book named 'Fault Lines - How Hidden Fractures Still Threaten the World Economy’ is authored by-

a)      Raghuram Rajan

b)      Urjit Patel

c)       Usha Thorat

d)      Anand Sharma

e)      None of these

 

Ans: Option a)

 6. A  bank, which provides various kind of banking activities, is both a commercial bank and an investment bank and provides other financial services such as insurance, consultation etc, is termed as

 a)      Shadow Banking

b)      Wholesale Banking

c)       Retail Banking

d)      Universal Banking

e)      None of these

 Ans: Option d)

 7. Which of the following is NOT a type of cheques used in India as per the present rules and regulations?

a)      Stale Cheque

b)      Open Cheque

c)       Closed Cheque

d)      Beares Cheque

e)      Order Cheque

Ans: Option c)

8. The Capital city of Kazakhstan is

a)      Kazakh

b)      Astana

c)       Almaty

d)      Karaganda

e)      None of these

Ans: Option b)

 9. NABARD was established in the year-

a)      1981

b)      1982

c)       1983

d)      1984

e)      None of these

Ans: Option b)

 10. An FCCB is a type of convertible bond issued in currency different than issuer’s domestic currency. The term FCCB means-

a)      Foreign Castex Convertible Bond

b)      Foreign Category Convertible Bond

c)       Foreign Capital Convertible Bond

d)      Foreign Currency Convertible Bond

e)      None of these

 

Ans: Option d)

Expected Letter writing topics for SBI PO Mains Exam 2017

Jagran Josh
Jagran Josh

Education Desk

    Your career begins here! At Jagranjosh.com, our vision is to enable the youth to make informed life decisions, and our mission is to create credible and actionable content that answers questions or solves problems for India’s share of Next Billion Users. As India’s leading education and career guidance platform, we connect the dots for students, guiding them through every step of their journey—from excelling in school exams, board exams, and entrance tests to securing competitive jobs and building essential skills for their profession. With our deep expertise in exams and education, along with accurate information, expert insights, and interactive tools, we bridge the gap between education and opportunity, empowering students to confidently achieve their goals.

    ... Read More

    Get here latest School, CBSE and Govt Jobs notification and articles in English and Hindi for Sarkari Naukari, Sarkari Result and Exam Preparation. Empower your learning journey with Jagran Josh App - Your trusted guide for exams, career, and knowledge! Download Now

    Trending

    Latest Education News