SSC CGL solved question paper Tier-I exam held 29thAug 2016: Quantitative Aptitude
In this article, you will find 25 solved questions of Aptitude section asked in SSC CGL tier-1 exam held on 29^{th}August, 2016 (Morning shift). please find the quetions with topic wise analysis and proper solution-
In this article, you will find 25 solved questions of Aptitude section asked in SSC CGL tier-1 exam held on 29^{th}August, 2016 (Morning shift). Please find the topic wise questions distribution in the examination in the table described below-
Sub-topics |
No. of questions |
Algebra |
6 |
Percentages |
1 |
Averages |
1 |
Simple and Compound Interest |
1 |
Profit, Loss, and Discount |
2 |
Time and Distance |
1 |
Time and Work |
1 |
Geometry |
4 |
Mensuration |
1 |
Trigonometry |
3 |
Data Interpretation |
4 |
From this table, we can deduce that more questions were asked from Algebra, Geometry, Data Interpretation, and Trigonometry. The level of questions were very typical and time-consuming. Hence, we recommend you to allocate more time on these topics to score in upcoming SSC CGL exams. Let us go through the questions-
Question 1. If the sum of a number and its reciprocal be 2, then the number is
a. 0
b. 1
c. -1
d. 2
Ans. 1
Explanation: Let the number is x. then-
x + 1/x = 2; => x^{2} – 2x + 1=0;
x= 1;
Question 2.The price of a shirt after 15% discount, is Rs.119. What was the marked price of the shirt before discount
a. Rs.129
b. Rs.140
c. Rs.150
d. Rs.160
Ans. Rs.140
Explanation: Let the marked price of shirt= Rs. x;
85% of x = 119; => x= 119*100/85= 140.
SSC CGL 2018 Quantitative Aptitude Preparation Strategy: Detailed Chapterwise and Yearwise Analysis
Question 4.The average of a,b,c is 20 and that of b,c,d is 25; if d=30, then the value of a is
a. 25
b. 45
c. 30
d. 15
Ans. 15
Explanation: a + b + c =60; ------ eq.(i)
b + c + d = 75; -------------- eq.(ii)
subtract eq.(i) from eq.(ii)-
a – d = -15; => a = 30-15=15;
Question 5.A store sells a watch for a profit of 25% of the cost. Then the percentage of profit against selling price is
a. 22%
b. 20%
c. 18%
d. 15%
Ans. 20%
Explanation: Let CP of watch= Rs. x;
SP = 1.25x;
% profit= (SP-CP)*100/SP = 0.25x*100/1.25x = 20%.
Question 6.If A is equal to 20% of B and B is equal to 25% of C; then what percent of C is equal to A?
a. 10
b. 15
c. 5
d. 20
Ans. 5
Explanation: A = 0.20B; B = 0.25C;
A= 0.20*0.25 C = 0.5 C; Hence, A is 5% of C.
Question 7.A gun is fired at a distance of 1.7 km from Ram and he hears the sound after 25 seconds. The speed of sound in meter per second is
a. 60
b. 62
c. 64
d. 68
Ans. 68
Explanation: Speed of sound= Distance traveled / traveling time of sound;
= 1.7*1000/25 = 68 seconds.
Question 8.A sum of ₹ 3000 yields an interest of ₹ 1080 at 12% per annum simple interest in how many years ?
a. 4 Years
b. 3 Years
c. 5 years
d. 2½ Years
Ans. 3 Years
Explanation: SI = PRT/100;
Hence, T = 100*SI/PR = 100*1080/3000*12 = 3 years.
Explanation: a + 1/a = √3;
Squaring both side, we get-
a^{2}+ 1/a^{2} = 3-2 = 1;
a^{3} + 1/a^{3} = (a + 1/a)(a^{2}+ 1/a^{2} -1);
= √3*0 = 0.
SSC CGL 2018 Tier-I Exam: Preparation Tips and Strategy
Question 12.The area of the largest triangle that can be inscribed in a semicircle of radius 6m is
a. 36 m^{2}
b. 72 m^{2}
c. 18 m^{2}
d. 12 m^{2}
Ans. 36 m2
Explanation: The maximum area of the inscribed triangle in semicircle= r*r = 6*6 = 36 sq. m.
Question 14.Twenty women can do a work in sixteen days. Sixteen men can complete the same work in fifteen days. The ratio between the capacity of a man and a woman is
a. 3:4
b. 4:3
c. 5:3
d. 5:7
Ans. 4:3
Explanation: The efficiency of one women= 100/16*20= (5/16)%.
The efficiency of one man= 100/16*15 = (5/12)%;
Ratio (Man: Woman) = (5/12)/(5/16) = 4: 3.
Question 16.In a cyclic quadrilateral ABCD, ∠BCD=120° and passes through the centre of the circle. Then ∠ABD = ?
a. 30°
b. 40°
c. 50°
d. 60°
Ans. 30°
Explanation:
Question 17.The midpoints of AB and AC of a triangle ABC are X and Y respectively. If BC+XY=12 units, then BC-XY is
a. 10 units
b. 8 units
c. 6 units
d. 4 units
Ans. 4 units
Explanation: If the mid points of two sides of a triangle is merged, then BC||XY and XY= ½ BC.
By putting this value in the given equation, BC + ½ BC=12; => BC= 8 units and XY = 4 units.
Hence, BC –XY = 8-4= 4 units.
Question 18.In an isosceles ΔABC, AD is the median to the unequal side meeting BC at D. DP is the angle disector of ∠ADB and PQ is drawn parallel to BC meeting AC at Q. Then the measure of ∠PDQ is
a. 130°
b. 90°
c. 180°
d. 45°
Ans. 90°
Explanation: Hence, ∠PDQ= 90 degrees.
SSC CGL Syllabus 2018: Tier I, II, III and IV with Exam Pattern
Question 19.129 meter from the foot of a cliff on level of ground, the angle of elevation of the top of a cliff is 30°. The height of this cliff is
a. 50√3 metre
b. 45√3 metre
c. 43√3 metre
d. 47√3 metre
Ans. 43√3 metre
Explanation:
Question 20.The volume of metallic cylindrical pipe of uniform thickness is 748 c.c. Its length is 14 cm and its external radius is 9 cm. The thickness of the pipe is
a. 0.5 cm
b. 1.5 cm
c. 1 cm
d. 2 cm
Ans. 1 cm
Explanation: volume of hollow cylinder=pi*[(outer radius)^{2}- (inner radius)^{2}]* height;
748 = pi. [(9)^{2}-r^{2}]*14;
(9)^{2}-r^{2}= (748*7)/(14*22) = 17;
r= √81- 17= 8 cm.
Hence, thickness of pipe = 9-8 = 1 cm.
The bar graph shows the production of table fans in a factory during one week. Study the bar graph and answer the question.
Question 22. The maximum production exceeds the minimum production by:
a. 400
b. 420
c. 500
d. 540
Ans. 420
Explanation: Difference between maximum & minimum production= 540 – 120 = 420.
Question 23. The average production of table fan in that week is
a. 370
b. 280
c. 300
d. 250
Ans. 300
Explanation: Average production of table fan= (260 + 540 + 360 + 120 + 200 + 320)/6= 1800/6=300;
Question 24. Ratio of the total production of table fans in the factory from Monday to Wednesday to that from Thursday to Saturday is
a. 19:26
b. 26:19
c. 29:16
d. 16:29
Ans. 29:16
Explanation: Table fan production from Monday to Wednesday= 260 + 540 + 360= 1160;
Table fan production from Thursday to Saturday = 1800 -1160 = 640;
Ratio = 1160/640 = 29: 16.
Question 25. The average production of table fans on Monday & Tuesdays exceeds the average production of table fans during the week by
a. 150 fans
b. 100 fans
c. 140 fans
d. 200 fans
Ans. 100 fans
Explanation: average production of table fan on Mondays and Tuesdays= (540 + 260)/2=400.
Average production of table fans through the week = 300.
Hence, difference= 400-300 = 100 fans.
Comments