Search

SSC CGL 2019 Tier-2: Important Direct & Indirect Speech Questions for English Language Section

Practice the most important Direct/ Indirect Speech Questions for English Language Section of SSC CGL Tier-2 2019 Exam. It will help you in improving your speed of attempting maximum questions in minimum time with accuracy.

Sep 10, 2019 16:24 IST
facebook IconTwitter IconWhatsapp Icon
SSC CGL Tier-2 2019: Important Direct/Indirect Speech Questions for English Language Section
SSC CGL Tier-2 2019: Important Direct/Indirect Speech Questions for English Language Section

To clear SSC CGL Tier-2 2019 Exam, candidates must practice the most frequently appearing questions of different sections of the exam. English Language & Comprehension Section tests the candidate‘s understanding and knowledge of English Language. In SSC CGL Tie-2 English language Test, questions on Direct & Indirect Speech appear frequently every year. So, in this article we have compiled the most important Direct & Indirect Speech Questions that have maximum chances to come this year in SSC CGL Tier-2 2019 Exam.

SSC CGL Tier-2: Important Direct & Indirect Speech Questions

Direction (1 – 27): In the following Twenty seven questions, a sentence has been given Indirect/Direct Speech. Out of the four alternatives suggested, select the one which best expresses the same sentence in Indirect/Direct Speech.

1. Shanta said 'why are you late? I waited for you so long'.

a) Shanta asked why he was late. She told that she had waited for him for long.

b) Shanta said to him why he was late. She told that she had waited for him for long.

c) Shanta asked he was late. She told that she had waited for him for long.

d) Shanta asked why he was late. She said that she had waited for him for long.

Answer: a)

Explanation: Shanta asked why he was late. She told that she had waited for him for long.

Click here to know Important English Language & Comprehension Topics for SSC CGL Tier-2 2019 Exam

2. All her maidens watching said, 'she must weep or she will die’.

a) All her maidens watching her observed that she should weep or she would die.

b) All her maidens watching her observed that she must weep or she would die.

c) All her maidens watching observed that she must weep or she would die.

d) All maidens watching her observed that she must weep or she would die.

Answer: b)

Explanation: All her maidens watching her observed that she must weep or she would die.

Click here to get the Important Active & Passive Questions for SSC CGL Tier-2 2019 Exam

3. Kanwal said, ‘what a beautiful rainbow it is'.

a) Kanwal exclaimed wonderfully that the rainbow was very beautiful.

b) Kanwal said with wonder that the rainbow was very beautiful.

c) Kanwal exclaimed with wonder that the rainbow was very beautiful.

d) Kanwal exclaimed with wonder that the rainbow is very beautiful.

Answer: c)

Explanation: Kanwal exclaimed with wonder that the rainbow was very beautiful.

4. He cried to them in agency, 'Row back at any risk, I cannot bear to leave her behind, to be drowned'.

a) He cried in agony to row back at any risk. He further said that he could not bear to leave her behind to be drowned.

b) He cried to them in agony to row back at any risk. He said that he could not bear to leave her behind to be drowned.

c) He cried with agony to row back at any risk. He further said that he could not bear to leave her behind to be drowned.

d) He cried to them in agony to row back at any risk. He further said that he could not bear to leave her behind to be drowned.

Answer: d)

Explanation: He cried to them in agony to row back at any risk. He further said that he could not bear to leave her behind to be drowned.

5. ‘I have come a very long way’, said the old man, ‘I do not know where I can get a night's lodging, as I am a stranger to the place’.

a) The old man told that he had come a long way. He added that he did not know where he could get night's lodging as he was stranger to the place.

b) The old man said that he had come a long way. He added that he did not know where he could get night's lodging as he was stranger to the place.

c) The old man told that he has come a long way. He added that he did not know where he could get night's lodging as he was stranger to the place.

d) The old man told that he had come a long way. He said that he did not know where he could get night's lodging as he was stranger to the place.

Answer: a)

Explanation: The old man told that he had come a long way. He added that he did not know where he could get night's lodging as he was stranger to the place.

SSC CGL 2018-19 Exam Date, Vacancies, Eligibility Criteria, Exam Pattern, Syllabus and Cut-Off - Click Here

6. The king said to him, 'you are banished from my kingdom. If after sixteen days you are found in my kingdom, you shall suffer death’.

a) The king said to him he was banished from his kingdom and added if he was found in his kingdom after sixteen days he would suffer death.

b) The king told him he was banished from his kingdom and added if he was found in his kingdom after sixteen days he would suffer death.

c) The king told him he was banished from his kingdom and added if he is found in his kingdom after sixteen days he would suffer death.

d) The king told him he was banished from his kingdom and added if he was found in his kingdom after sixteen days he will suffer death.

Answer: b)

Explanation: The king told him he was banished from his kingdom and added if he was found in his kingdom after sixteen days he would suffer death.

7. The lamb said to the wolf 'How can I make the water muddy, since the stream runs from you to me'?

a) The lamb asked the wolf how he could make the water muddy since the stream ran from wolf to lamb.

b) The lamb said to the wolf how he could make the water muddy since the stream ran from wolf to lamb.

c) The lamb asked the wolf how he could make the water muddy since the stream was running from wolf to lamb.

d) The lamb asked the wolf he could make the water muddy since the stream ran from wolf to lamb.

Answer: a)

Explanation: The lamb asked the wolf how he could make the water muddy since the stream ran from wolf to lamb.

8. 'This world', he said, 'is full of sorrow. Wish that I were dead'.

a) He said that the world was full of sorrow. He wished to be dead.

b) He observed that the world was full of sorrow. He wished to be dead.

c) He observed that the world is full of sorrow. He wished to be dead.

d) He observed that the world was full of sorrow. He wished to die.

Answer: c)

Explanation: He observed that the world is full of sorrow. He wished to be dead.

9. The teacher said to Harnam, 'are you not ashamed of what you did? Don't you wish to turn over a new leaf? Why do you waste the hard earned money of your parent?'

a) The teacher asked Harnam if he was not ashamed of what he had done and added if he did not wish to turn over a new leaf. He asked why he wasted the hard earned money of his parents.

b) The teacher said to Harnam if he was not ashamed of what he had done and added if he did not wish to turn over a new leaf. He asked why he wasted the hard earned money of his parents.

c) The teacher asked Harnam if he is not ashamed of what he had done and added if he did not wish to turn over a new leaf. He asked why he wasted the hard earned money of his parents.

d) The teacher asked Harnam if he was not ashamed of what he was doing and added if he did not wish to turn over a new leaf. He asked why he wasted the hard earned money of his parents.

Answer: a)

Explanation: The teacher asked Harnam if he was not ashamed of what he had done and added if he did not wish to turn over a new leaf. He asked why he wasted the hard earned money of his parents.

10. `What are you looking for Diogenes?' Cried one Athenian. `Have you lost something?' said another. ‘Why do you carry a lighted lantern in broad daylight’ shouted a third.

a) One Athenian said what Diogenes was looking for. Another asked if he had lost something. Third shouted why he carried a lighted lantern in day light.

b) One Athenian asked what Diogenes was looking for. Another asked if he had lost something. The third shouted why he carried a lighted lantern in day light.

c) One Athenian asked what Diogenes is looking for. Another asked if he had lost something. Third shouted why he carried a lighted lantern in day light.

d) One Athenian asked what Diogenes was looking for. Another said if he had lost something. Third shouted why he carried a lighted lantern in day light.

Answer: b)

Explanation: One Athenian asked what Diogenes was looking for. Another asked if he had lost something. The third shouted why he carried a lighted lantern in day light.

Click here to know the Complete SSC CGL Syllabus 2018-19: Tier I, II, III and IV with Exam Pattern

11. Guru Gobind Singh said to his disciples ‘refrain from borrowing. Do not mix with liars. Never deceive anybody. Let the Sikhs sit together and think of God. Let them teach their children to worship God'.

a) Guru Gobind Singh advised his disciples for refraining from borrowing, not to mix with liars, never to deceive anybody and asked the Sikhs to sit together and to think of God. They should teach their children to worship God.

b) Guru Gobind Singh advised his disciples to refrain from borrowing, not mixing with liars, never to deceive anybody and asked the Sikhs to sit together and to think of God. They should teach their children to worship God.

c) Guru Gobind Singh advised his disciples to refrain from borrowing, not to mix with liars, never to deceive anybody and asked the Sikhs to sit together and to think of God. They should be teaching their children to worship God.

d) Guru Gobind Singh advised his disciples to refrain from borrowing, not to mix with liars, never to deceive anybody and asked the Sikhs to sit together and to think of God. They should teach their children to worship God.

Answer: d)

Explanation: Guru Gobind Singh advised his disciples to refrain from borrowing, not to mix with liars, never to deceive anybody and asked the Sikhs to sit together and to think of God. They should teach their children to worship God.

12. He said, "I'll teach Mathematics online tomorrow."

a) He said he would teach Mathematics online tomorrow.

b) He said he should teach Mathematics online tomorrow.

c) He said he can teach Mathematics online tomorrow.

d) He said he cannot teach Mathematics online tomorrow.

Answer: a)

Explanation: He said he would teach Mathematics online tomorrow.

13. The dacoit said to Bose's father, 'Sir, I have now given up my old profession. I want to lead a peaceful and honest life. Will you help me to do so? Alas! How sinful I have been.’

a) The dacoit told Bose's father respectfully that he had then given up his old profession and want to lead a peaceful life. He asked if he should help him to do that. He exclaimed with a sense of remorse that he had been sinful.

b) The dacoit told Bose's father respectfully that he had then given up his old profession and wanted to lead a peaceful life. He asked if he would help him to do that. He exclaimed with a sense of remorse that he had been sinful.

c) The dacoit told Bose's father respectfully that he has then given up his old profession and wanted to lead a peaceful life. He said if he should help him to do that. He exclaimed with a sense of remorse that he had been sinful.

d) The dacoit told Bose's father respectfully that he had then given up his old profession and wanted to lead a peaceful life. He asked if he should be helping him to do that. He exclaimed with a sense of remorse that he had been sinful.

Answer: b)

Explanation: The dacoit told Bose's father respectfully that he had then given up his old, profession and wanted to lead a peaceful life. He asked if he would help him to do that. He exclaimed with a sense of remorse that he had been sinful.

14. Jim said to me, ‘Please lend me your pen’.

a) Jim requested me to lend him my pen.

b) Jim requested me for lending him my pen.

c) Jim said to me to lend him my pen.

d) Jim ordered me to lend him my pen.

Answer: a)

Explanation: Jim requested me to lend him my pen.

15. The doctor said to the patient, ‘Quit smoking.’

a) The doctor ordered the patient to quit smoking.

b) The doctor advised the patient to quit smoking.

c) The doctor advised the patient for quitting smoking.

d) The doctor said to the patient to quit smoking.

Answer: b)

Explanation: The doctor advised the patient to quit smoking.

Click here to get SSC 2019-2020 Exam Calendar

16. The officer said to the clerk, ‘Do it immediately.’

a) The officer said to the clerk to do it immediately.

b) The officer ordered the clerk for doing it immediately.

c) The officer ordered the clerk to do it immediately.

d) The officer requested the clerk to do it immediately.

Answer: c)

Explanation: The officer ordered the clerk to do it immediately.

17. The teacher said to the boy, ‘Come in, please’.

a) The teacher said to the boy to come in.

b) The teacher allowed the boy to please come in.

c) The teacher allowed the boy for coming in.

d) The teacher allowed (or asked) the boy to come in.

Answer: d)

Explanation: The teacher allowed (or asked) the boy to come in.

18. He said to me, ‘Post this letter at once.’

a) He ordered me to post that letter at once.

b) He ordered me to post that letter.

c) He said to me to post that letter at once.

d) He ordered me for posing that letter at once.

Answer: a)

Explanation: He ordered me to post that letter at once.

19. I said to the children, ‘Do not make a noise.’

a) I asked the children to not make a noise.

b) I forbade the children not to make a noise.

c) I forbade the children to make a noise.

d) I forbade the children for not making a noise.

Answer: b)

Explanation: I forbade the children not to make a noise.

20. I said to her, ‘Don’t mention his name.’

a) I asked her to mention his name.

b) I forbade her for mentioning his name.

c) I forbade her to mention his name.

d) I requested her not to mention his name.

Answer: c)

Explanation: I forbade her to mention his name.

SSC CGL Tax Assistant CBEC 2018: Minimum Age Limit Decreased|Check Salary/ Job Profile/ Promotion

21. I said to the child, ‘Do not look down into the well.’

a) I warned the child not to look down into the well.

b) I said to the child not to look down into the well.

c) I warned the child not to look down the well.

d) I warned the child not to look at the well.

Answer: a)

Explanation: I warned the child not to look down into the well.

22. He said to me, ‘Wait here till I return.’

a) He said me to wait there till he returned.

b) He asked me to wait there till he returned.

c) He asked me to wait there when he returns.

d) He ordered me to wait there till he returned.

Answer: b)

Explanation: He asked me to wait there till he returned.

23. The old woman said to the boy, ‘Please help me.’

a) The old woman requested the boy to help her.

b) The old woman requested the boy for helping her.

c) The old woman told the boy to help her.

d) The old woman requested the boy for help.

Answer: a)

Explanation: The old woman requested the boy to help her.

24. I said to him, ‘Love and obey your parents.’

a) I advised him to love and obey his parents.

b) I ordered him to love and obey his parents.

c) I advised him to love and obey parents.

d) I told him to love and obey his parents.

Answer: a)

Explanation: I advised him to love and obey his parents.

25. The teacher said to the boys, ‘Work hard.’

a) The teacher advised the boys to work hard.

b) The teacher ordered the boys to work hard.

c) The teacher advised the boys for working hard.

d) The teacher told the boys to work hard.

Answer: a)

Explanation: The teacher advised the boys to work hard.

Click here to know SSC CGL 2018-19 Tier-1 Result Analysis including Cut-Off and Vacancies

26. Mother to daughter: "Put on your shoes."

a) Her mother told her to put on her shoes.

b) Her mother told her for putting on her shoes.

c) Her mother ordered her to put on her shoes.

d) Her mother told her to put on the shoes.

Answer: a)

Explanation: Her mother told her to put on her shoes.

27. The teacher said to us, “work hard".

a) The teacher asked us to work hard.

b) The teacher advised us to work hard.

c) The teacher ordered us to work hard.

d) The teacher advised us for working hard.

Answer: b)

Explanation: The teacher advised us to work hard.

Related Stories