1. Home
  2. |  
  3. Civil Services |  

UPSC IAS Prelims 2015 : Current Affairs : MCQ Set 1

Jun 4, 2015 17:35 IST


    1. With reference to election in Israel consider the following statements:

        1. Prime Minister Benjamin Netanyahu’s Likud Party emerged as the single largest party in the 120-member parliament after elections.
        2. Parliament of Israel is known as Diet

    Which of the statements given above is/are correct?

    (a) 1 only
    (b) 2 only
    (c) Both 1 and 2
    (d) Neither 1 nor 2

     Answer. a

    2. Consider the following pairs:

              Operation         Country/region
      1.  Operation Raahat     :   Yemen
      2.  Operation Maitri        :    Nepal
      3.  Operation All Out      :    India

    Which of the above pairs are correctly matched?

      (a) 1 only

      (b) 1 and 2 only

      (c) 2 and 3 only

      (d) 1, 2 and 3

    Answer .d

    3. Match the followings:

    1.    Vivek Murthy             :  A.  Nasscom President
    2.    R. Chandrashekhar   :  B.  Surgeon-General of America
    3.    Dr. Vikram Patel        :  C. Time magazine’s 100 most influential people in the world
    4.    John Forbes Nash, Jr :  D. Mathematician-Nobel prize

    Select the correct answer using the code given below

    (a) 1-A, 2-B, 3-C, 4-D
    (b) 1-B, 2-A, 3-C, 4-D
    (c) 1-D, 2-C, 3-B, 4-A
    (d) 1-C, 2-D, 3-B, -A

    Answer .b

    4. Consider the following statements:

      1. Union Cabinet has approved three lakh crore on urban development under two new urban missions over the next five years- Smart Cities Mission and AMRUT.
      2. Union Cabinet has approved new urban Renewal mission, Atal Mission for Rejuvenation and Urban Transformation of 500 cities (AMRUT).
      3. The Cabinet has approved the Smart Cities Mission and the AMRUT with outlays of Rs.48, 000 crore and Rs.50, 000 crore respectively.

    Select the correct option using the codes given below

    (a) 1 and 2 only
    (b) 2 and 3 only
    (c) 1 and 3 only
    (d) 1, 2 and 3

    Answer .b

    5. Who among the followings is the head of Indian Railway Innovative Council ’Kayakalp’?

    (a) M Raghuvaiah
    (b) Shiv Gopal Mishra
    (c) Ratan Tata
    (d) Gautam Adani

    Answer .c

    6. Consider the following statements:

       1. The Department of AYUSH has been elevated to an independent Ministry w.e.f. 09.11.2014.
       2. June 21 was declared as the International Day of Yoga by the United Nations General Assembly.

      Which of the statements given above is/are correct?

      (a) 1 only
      (b) 2 only
      (c) Both 1 and 2
      (d) None of these

    Answer .c

    7. With reference to the 62nd National Film Awards, Consider the following statements:

       1. Directorate of Film Festivals was set up by the Government of India in 1973 to organize International and National Film Festivals within the country.
       2. Vijay has been awarded best actor for Nanu Avanalla Avalu (Kannada)
       3. Shashi Kapoor has been conferred  Dadasaheb Phalke Award.

    Select the correct option using the codes given below

    (a) 1 and 2 only
    (b) 2 and 3 only
    (c) 1 and 3 only
    (d) 1, 2 and 3

    Answer .d

    8. Eminent Marathi litterateur _________ has been awarded 50th Jnanpith Award for 2014.

    (a) Bhalchandra Nemade
    (b) VS Khandekar
    (c) Shirwadkar
    (d) Govind Karandikar

    Answer .a

    9. With reference to the 68th Cannes Film Festival, Consider the following statements:

       1. French film Dheepan has been awarded Palme d’Or Award at 68th Cannes Film Festival. The film is directed by Jacques Audiard.
       2. Cannes is a city of Germany on the banks of Baltic Sea.

     Which of the statements given above is/are correct?

      (a) 1 only
      (b) 2 only
      (c) Both 1 and 2
      (d) None of these

    Answer .a

    10. Which committee has given its report on Government advertisements in Media?

      (a) Rajinder Sachar Committee
      (b) N. R madhav menon
      (c) Swaminathan Committee
      (d) Mudgal committee

    Answer .b

    For more Prelims Questions click here

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF