Jagran Josh Logo
  1. Home
  2. |  
  3. Civil Services|  

UPSC IAS Prelims Exam 2016: Current Affairs Quiz Set 8

Jun 20, 2016 18:17 IST

    IAS Current Affairs is more tended towards the Current Affairs Analysis and their Backgrounders. The current event is only the tip of the iceberg and the UPSC Civil Services Exam asks about the background of that event. The Political, Economical and the Sociological dimensions of the current affairs are also important for the IAS Exam. These Current Affairs questions are framed keeping in view the pattern of IAS Exam.

    1.    Which of the following countries has been elected to chair the United Nation’s Legal Committee?
    a.    India
    b.    Palestine
    c.    Israel
    d.    France

    Answer: c

    Explanation:


    Israel has won an election to chair the United Nations' legal affair committee, the first time that it will head one of the world body's six permanent committees since joining the UN in 1949.

    The Sixth Committee is the primary forum for the consideration of legal questions in the General Assembly. All of the United Nations Member States are entitled to representation on the Sixth Committee as one of the main committees of the General Assembly.

    2.    Which of the following countries has successfully launched the world’s most powerful rocket recently?
    a.    China
    b.    USA
    c.    France
    d.    Japan

    Answer: b

    Explanation:


    United State's National Reconnaissance Office (NRO) is the agency that spies in the country, and naturally it has to be very secretive in their affairs. As a testament to this fact, they recently launched a secret spy satellite into orbit and invited everyone to see (Irony). But it is not what you think it is.

    The rocket taking it in the air was the most powerful one ever made. So, whatever they sent in the orbit in NROL-37 was definitely heavy! The launch took place at Cape Canaveral Air Force Station, Florida recently.

    3.    Which of the following country has been removed from the list of prior referral category (PRC) recently?
    a.    Pakistan
    b.    Russia
    c.    China
    d.    Israel

    Answer: c

    Explanation:


    India has removed China from prior referral category (PRC) only for `conference visa'. Under PRC, a mandatory security check was essential. Earlier, Chinese delegates visiting India had to make a prior reference to MEA and MHA before obtaining conference visas. In 2015, Iran was removed from PRC list.

    4.    Who is the author of the book “Losing My Religion”?
    a.    Arvind Adiga
    b.    Vishwas Mudagal
    c.    Salman Rushdie
    d.    Amitabh Ghosh

    Answer: b

    Explanation:


    Vishwas Mudagal, is a serial entrepreneur and a CEO. His passion is writing and this is his first novel. He dedicates this novel to entrepreneurs, whom he calls 'beasts'. This book was published by Finger Print, in 2014. This story is about a young entrepreneur and devoted gamer, Rishi Rai, whose life, which was once successful, crumbles into pieces right before his eyes. One day, when he's down in the dumps, he meets an unpredictable and crazy hipster, Alex, who changes the way Rishi sees life.

    He travels across India along with Alex with no plans and no obligations from the snowy peaks of the Himalayas to the intriguing and mysterious village of Malana, from the coastal beaches of Goa and Gokarna to the massive Kumbh Mela. They do it all until Rishi meets the beautiful, smart and enigmatic gamer, Kyra. As sparks fly and emotions intertwine, Rishi is inexplicably drawn towards Kyra. But she has a secret and she isn't who she claims to be. What follows next is something nobody ever thought would happen something which changes their lives forever.

    5.    Which of the following institutions developed an ‘URJA’ mobile application on behalf of Ministry of Power:
    a.    Microsoft
    b.    Power Grid Corporation of India Ltd
    c.    Power Finance Corporation
    d.    Bureau of Energy

    Answer: c

    Explanation:

    The app, developed by Power Finance Corporation on behalf of Ministry of Power for Urban Power Distribution Sector, will enhance consumer connect with the Urban Power Distribution sector by providing information of IT enabled towns on important parameters which concern the consumers like outage information, timely release of connections, addressing complaints, power reliability, etc.

    The app will work as manifestation of Prime Minister’s principles of good governance i.e. People focus, co-operative federalism, the Minister said.

    6.    In which of the following cities, the 9th edition of “India Chem 2016” will be organised?
    a.    Ahmadabad
    b.    Mumbai
    c.    Pune
    d.    Delhi

    Answer: b

    Explanation:

    The largest event of Chemicals and Petrochemical Industry in India, in its 9th edition i.e. India Chem 2016 would be organized from 1-3 September 2016 jointly by the Department of Chemical and Petrochemicals, Government of India and FICCI.

    The Indian chemical industry is at the threshold of rapid growth with the Government of India providing an atmosphere of support and encouragement. India's vibrant chemical and petrochemical industry plays a significant role in the economic development of our country. In terms of volume, the Indian chemical industry is the 6th largest in the world and the 3rd largest in Asia with the size worth $108.4 Billion.

    7.    In which of the following days is observed as United Nations’ World Elder Abuse Awareness Day?
    a.    15 June
    b.    16 June
    c.    17 June
    d.    18 June

    Answer: a

    Explanation:

    The United Nations General Assembly, in its resolution 66/127, designated June 15 as World Elder Abuse Awareness Day. It represents the one day in the year when the whole world voices its opposition to the abuse and suffering inflicted to some of our older generations.

    Elder abuse is a global social issue which affects the health and human rights of millions of older persons around the world, and an issue which deserves the attention of the international community.

    8.    As per the reports of BP Statistical review of world Energy, India ranked in crude oil consumption in the world?
    a.    First
    b.    Second
    c.    Third
    d.    Fourth

    Answer: c

    Explanation:

    The 65th edition of the BP Statistical Review of World Energy that sets out energy data for 2015 was released on 8 June 2016.

    The review provides high-quality objective and globally consistent data on world energy markets, while the energy outlook makes projections to 2035. Its first edition was released in 1952.

    It revealed that in 2015 there were significant long-term trends in both the global demand and supply of energy.  As the Growth in global primary energy consumption remained low in 2015 and the fuel mix of energy sources shifted towards lower-carbon fuels.

    9.    Which of the following campaign has been started to make villages located along river Ganga open defecation-free?
    a.    Swachh Bharat
    b.    Swachh Yug
    c.    Swachh Gram
    d.    Swachh Panchayat

    Answer: b

    Explanation:

    As part of its efforts to make villages located along Ganga open defecation-free, Government has launched a campaign 'Swachh Yug', a collaborative effort of three Union Ministries, to bring about behavioural change among people staying in villages along the holy river.

    There are 5,169 villages located along Ganga falling under 1,651 gram panchayats (GPs) in 52 districts of five states - UP, Uttarakhand , Bihar , Jharkhand and West Bengal from where the holy river flows through.

    The Union Ministries of Drinking Water and Sanitation, Water Resources and Youth Affairs are working on the campaign in a collaborative manner, an official statement said today.
    As part of the campaign, the Ministry of Youth Affairs, under the coordination of the Nehru Yuva Kendra Sangathan, will enlist support of youth agencies such as the Bharat Scouts and Guides, Nehru Yuva Kendras and National Service Scheme.

    As part of the campaign, the Ministry of Youth Affairs, under the coordination of the Nehru Yuva Kendra Sangathan, will enlist support of youth agencies such as the Bharat Scouts and Guides, Nehru Yuva Kendras and National Service Scheme.

    10.    What is India’s rank in Global Peace Index 2016?
    a.    137
    b.    140
    c.    141
    d.    147

    Answer: c

    Explanation:


    The 2016 Global Peace Index (GPI) shows the world became less peaceful in the last year, reinforcing the underlying trend of declining peace over the last decade. Results also show a growing global inequality in peace, with the most peaceful countries continuing to improve while the least peaceful are falling into greater violence and conflict.

    The 2016 GPI report provides a comprehensive update on the state of peace. It shows that amidst the global deterioration the world continues to spend enormous resources on creating and containing violence but very little on peace. The key to reversing the decline in peace is through building Positive Peace - a holistic framework of the key attitudes, institutions and structures which build peace in the long term.

    The UN’s Sustainable Development Goal 16, which focuses on peace, justice and strong institutions is critical to focusing the international community on the goal of attaining a more peaceful world. But measuring it and developing the data to know if countries are improving is a serious challenge that needs greater investment and levels of cooperation.

    Institute for Economics and Peace (IEP) on 10 June 2016 released the 2016 Global Peace Index (GPI). It is 10th edition of GPI that measured peace, its causes and its economic value during 2015 for 163 countries. India ranked 141 among the 163 countries with 2.566 GPI score. It showed an improvement in peace building as it held 143th rank in 2014 and 2015.

    Click here for more Current Affairs Study Materials

     

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF