Jagran Josh Logo
  1. Home
  2. |  
  3. Engineering Exams|  

WBJEE 2016 Solved Physics and Chemistry Question Paper – Part 8

Jan 23, 2017 15:30 IST

    Find WBJEE Solved Physics and Chemistry Question Paper for the year 2016. This article contains ten questions from the Chemistry section of WBJEE 2016 question paper with their detailed solution. This previous year question paper will help aspirants in understanding exam pattern, question format, important topics and assessing their preparation. It has also been seen that sometimes questions are repeated in WBJEE Exam.

    The Physics and Chemistry section of WBJEE engineering exam has 80 multiple choice questions. The first 40 questions are from Physics and the last 40 questions are from Chemistry.

    The detailed solution from question #71 to #80 is provided in this article.

    71. The major products obtained during ozonolysis of 2, 3 – dimethyl-1-butene and subsequent reductions with Zn and H2O are

    (A) Methanoic acid and 2-methyl-2-butanone

    (B) Methanal and 3-methyl-2-butanone

    (C) Methanol and 2,2-dimethyl-3-butanone

    (D) Methanoic acid and 2-methyl-3-butanone

    Ans : (B)

    Sol.

    The chemical reaction can be shown as below:

    WBJEE Chemistry 2016

    72. Identify X in the following sequence of reactions:

    WBJEE Chemistry 2016

    WBJEE Chemistry 2016

    Ans : (B)

    Sol.

    The chemical reaction can be shown as below;

    WBJEE Chemistry 2016

    73. Compound X is tested and the results are shown in the table :

    Test

    Result

    aqueous sodium hydroxide is added, then heated gently

    Gas given off which turns damp red litmus paper blue

    dilute hydrochloric acid is added

    effervescence, gas given off which turns lime water milky and acidified K2Cr2O7  paper green

    Which ions are present in compound X?

    (A) Ammonium ions and sulphite ions 

    (B) Ammonium ions and carbonate ions

    (C) Sodium ions and carbonate ions 

    (D) Ammonium ions and sulphate ions

    Ans : (A)

    Sol.

    For Test-I

    WBJEE Chemistry 2016

    So, the compound X is ammonium chloride in first test.

    For Test-2

    WBJEE Chemistry 2016

    So, the compound X is sulphite ion in the second test.

    74. The time taken for an electron to complete one revolution in Bohr orbit of hydrogen atom is

    WBJEE Chemistry 2016

    Ans: (A)

    Sol.

    WBJEE Chemistry 2016

    WBJEE 2016 Solved Mathematics Question Paper

    75. Among the following, which should have the highest r.m.s. speed at the same temperature?

    (A) SO2

    (B) CO2

    (C) O2

    (D) H2

    Ans: (D)

    Sol.

    WBJEE Chemistry 2016

    where, m is the molar mass of one molecule of the gas.

    Now,

    molar mass of SO2 = 64 g

    molar mass of CO2 = 44 g

    molar mass of O2 = 32 g

    molar mass of H2 = 2 g

    Since the molar mass of H2 is least so, it has highest rms speed

    CATEGORY - III (Q76 to Q80)

    One or more answer(s) is (are) correct. Correct answer(s) will fetch marks 2. Any combination containing one or more incorrect answer will fetch 0 marks. If all correct answers are not marked and also no incorrect answer is marked then score = 2 × number of correct answers marked / actual number of correct answers.

    76. Amongst the following compounds, the one(s) which readily react with ethanolic KCN?

    (A) Ethyl chloride

    (B) Chloro benzene

    (C) Benzaldehyde

    (D) Salicylic acid

    Ans : (A, C)

    Sol.

    WBJEE Chemistry 2016

    77. Choose the correct statements(s) among the following:

    WBJEE Chemistry 2016

    Ans : (B, D)

    Sol.

    WBJEE Chemistry 2016

    So, they are not enantiomers.

    WBJEE Chemistry 2016

    WBJEE Sample Question Paper Set-II

    78. Which of the following statement(s) is (are) correct when a mixture of NaCl and K2Cr2O7 is gently warmed with conc. H2SO4?

    (A)  A deep red vapour is evolved.

    (B) The vapour when passed through NaOH solution, gives a yellow solution.

    (C) Chlorine gas is also evolved.

    (D)  Chromyl chloride is formed.

    Ans : (A, B, D)

    Sol.

    The reaction can be written as follows:

    WBJEE Chemistry 2016

    When potassium dichromate reacts with sodium chloride then a deep red vapour is evolved along with chromyl chloride and when this vapour is passed through NaOH solution then yellow solution of sodium chromate is formed.

    Hence correct options are A, B and D

    79. Of the following molecules, which have shape similar to CO2?

    (A) HgCl2

    (B) SnCl2

    (C) C2H2

    (D) NO2

    Ans : (A, C)

    Sol.

    CO2 has linear molecular shape.

    Let’s see the shape of all molecules given in the option:

    (A)

    HgCl2

    WBJEE Chemistry 2016

    (B)

    SnCl2

    WBJEE Chemistry 2016

    (C)

    C2H2

    WBJEE Chemistry 2016

    (D)

    NO2

    WBJEE Chemistry 2016

    Only options A and C have molecules that have linear shapes.

    80. In which of the following mixed aqueous solutions pH = pKa at equilibrium?

    (1) 100 ml of 0.1M CH3COOH + 100 ml of 0.1M CH3COONa

    (2) 100 ml of 0.1M CH3COOH + 50 ml of 0.1M NaOH

    (3) 100 ml of 0.1M CH3COOH + 100 ml of 0.1M NaOH

    (4) 100 ml of 0.1M CH3COOH + 100 ml of 0.1M NH3

    (A) (1) is correct

    (B) (2) is correct

    (C) (3) is correct

    (D) Both (1) and (2) are correct

    Ans: (A, B, D)

    (A)

    WBJEE Chemistry 2016

    So, option A is correct.

    (B)

    WBJEE Chemistry 2016

    So, option B is correct.

    Previous Page

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF