1. Home
  2.  |  
  3. Test & Quizzes |  

Current Affairs Quiz: 12 April 2016

Apr 12, 2016 19:00 IST

Jagranjosh.com brings for its reader daily updated quizzes that cover the topics like Belmont-Paul Women's Equality National Monument, annual spring military offensive launched by Taliban and G7 Foreign Ministers' meet among others.

1.    The 3rd Asia Ministerial Conference on the Tiger Conservation was inaugurated on 12 April 2016 in
a)    Moscow
b)    Kathmandu
c)    Thimphu
d)    New Delhi

2.    President of which country on 12 April 2016 designated Belmont-Paul Women's Equality National Monument to honour the women's equality movement in his country and across the globe.
a)    United States of America
b)    India
c)    Brazil
d)    Russia

3.    Name the annual spring military offensive that was launched by Taliban in Afghanistan on 12 April 2016.
a)    Omari Operation
b)    Operation Zarb-e-Azb
c)    Operation Sirat-e-Mustaqeem
d)    Operation Zalzala

4.    The two-day G7 Foreign Ministers' Meeting held from 10 April to 11 April 2016 ended with adoption of
a)    Nagasaki Declaration
b)    Hiroshima Declaration
c)    Paris Declaration
d)    Berlin Declaration

5.    India on 11 April 2016 signed six agreements which country to boost the bilateral relations between the two countries?
a)    Maldives
b)    England
c)    Germany
d)    Ukraine

6.  
 World Homoeopathy Day was observed on 10 April 2016 to commemorate the birth anniversary of a German Physician. Name him.
a)    John Weir
b)    Clara Louise Kent
c)    James Tyler Kent
d)    Samuel Hahnemann

7.    The World Wildlife Fund (WWF) and the Global Tiger Forum (GTF) on 10 April 2016 announced an increase of 22 percent in tiger population after a century. Which nation is not the part of surveys done for compilation?
a)    India
b)    Russia
c)    Nepal
d)    Pakistan

8.    Identify the boxer who in April 2016 won the International Boxing Federation heavyweight title.
a)    Charles Martin
b)    Sugar Ray Leonard
c)    Anthony Joshua
d)    Manny Pacquiao

9.    Who on 10 April 2016 won the men's singles title at the 2016 Malaysia Open badminton tournament?
a)    Chen Long
b)    Danny Willett
c)    Peng Soon-Liu Ying
d)    Lee Chong Wei

10.    Who in April 2016 was crowned the FBB Femina Miss India World 2016 at the 53rd edition of the Femina Miss India beauty pageant?
a)    Priyadarshini Chatterjee
b)    Aditi Arya
c)    Sushruthi Krishna
d)    Pankhuri Gidwani

11.    Researchers from China in April 2016 used which element for making an all-weather solar cell that can generate electricity even during rains?
a)    Graphene
b)    Nanotubes
c)    Fullerenes
d)    Diamond

12.    Name the 16-year-old Indian-American boy who recently invented a low-cost hearing aid to help those who cannot afford the expensive devices.
a)    Sanjana J Rane
b)    Mukund Venkatakrishnan
c)    Karan Jerath
d)    Onkar Singh Gujral

13.    Scientists from which university discovered a way to forecast earthquakes based on tremors or earthquakes below a Richter scale of 2?
a)    Nanyang Technological University
b)    The Hong Kong University of Science and Technology
c)    University of Science and Technology of China
d)    University of California

14.    Which famous cricketer in the second week of April 2016 was signed by the Union Government to endorse the I Support Skill India campaign?
a)    Kapil Dev
b)    Sachin Tendulkar
c)    Rahul Dravid
d)    MS Dhoni

15.    Who on 11 April 2016 was appointed the Chief Financial Officer of Indus Towers?
a)    Chirag Dhawan
b)    Vikrant Kumar Jhakad
c)    Hemant Kumar Ruia
d)    Jagmohan Pandey

Answers

1-(d)    6-(d)    11-(a)
2-(a)    7-(d)    12-(b)
3-(a)    8-(c)    13-(a)
4-(b)    9-(d)    14-(b)
5-(a)    10-(a)    15-(c)

Is this article important for exams ? Yes16 People Agreed
Read more Current Affairs on: Current Affairs Quiz , Current Affairs , Interactive Quiz

DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

Latest Videos

Register to get FREE updates

    All Fields Mandatory
  • (Ex:9123456789)
  • Please Select Your Interest
  • Please specify

  • ajax-loader
  • A verifcation code has been sent to
    your mobile number

    Please enter the verification code below

This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK