1. Home
  2.  |  
  3. Test & Quizzes |  

Current Affairs Quiz: 13 April 2016

Apr 13, 2016 19:00 IST

Jagranjosh.com brings for its reader daily updated quizzes that cover the topics like Saraswati Samman for 2015, Hilton Asian Tour Golfer of the Month and Gurgaon and Mewat rechristened among others.

1.    Identify the poet who on 12 April 2016 was selected for the prestigious Saraswati Samman for 2015.
a)    Padma Sachdev
b)    Veerappa Moily
c)    Govind Mishra
d)    Sugathakumari

2.    International Day of Human Space Flight was observed on 12 April 2016 to commemorate a Cosmonaut’s journey into outer space. Name him.
a)    Neil Armstrong
b)    Valentina Tereshkova
c)    Gherman Titov
d)    Yuri Gagarin

3.    Who on 12 April 2016 was honoured as the Hilton Asian Tour Golfer of the Month for March 2016?
a)    Anirban Lahiri
b)    Shiv Shankar Prasad Chawrasia
c)    Jeunghun Wang
d)    Miguel Tabuena

4.    Haryana Government on 12 April 2016 decided to rechristen Gurgaon as
a)    Goodgaon
b)    Gurugram
c)    Gurulok
d)    Gur Ka Gram

5.    Haryana Government on 12 April 2016 decided to rechristen Mewat as
a)    Nuh
b)    Meh
c)    Mew
d)    None of the above

6.    India on 12 April 2016 agreed in principle to conclude a logistics exchange agreement with which country under which militaries of the two countries will be enabled to use each other's assets and bases for repair and replenishment of supplies.
a)    England
b)    Japan
c)    Russia
d)    United States of America

7.    Name the tobacco company that in April 2016 became the first in India to implement the Union Health Ministry’s Cigarettes Packaging Amendment Rules, 2014.
a)    Golden Tobacco Ltd
b)    Manikchand Group
c)    Godfrey Phillips India
d)    Indian Tobacco Company Ltd

8.    The Reserve Bank of India on 11 April 2016 granted the first payments bank license to
a)    Aditya Birla Nuvo
b)    Cholamandalam Distribution Services
c)    Airtel M Commerce Services
d)    Fino PayTech

9.    Who on 8 April 2016 was appointed the Director General (DG) of Bureau of Police Research and Development?
a)    Vikash Dalmiya
b)    Padma Sachdev
c)    Gaurav K Verma
d)    Meeran C Borwankar

10.    Name the committee that was constituted on 11 April 2016 to check violations of the Supreme Court guidelines with regard to content in government advertising.
a)    Madhukar Gupta Committee
b)    Ashok Lahiri Committee
c)    Akhilesh Ranjan Committee
d)    B B Tandon Committee

11.    Who on 8 April 2016 was appointed the Global Operations President of Lambda Therapeutic Research?
a)    Tausif Monif
b)    Madhukar Gupta
c)    Hemant Kumar Ruia
d)    Salil Kumhar Jha

12.    de la Legion d Honneur on 12 April 2016?
a)    Joginder Jaswant Singh
b)    KV Krishna Rao
c)    Dalbir Singh
d)    None of these

13.    Which eminent south Indian film star received Padma Vibhushan award on 12 April 2016?
a)    Kamal Haasan
b)    Rajanikanth
c)    Chiranjeevi
d)    Mamutti

14.    Identify the top woman biker of India and the Lady of the Harley who died on 11 April 2016 in a road accident.
a)    Veena Patil
b)    Vina Maalik
c)    Veenu Paliwal  
d)    None of these

15.    Which mail issued a set of special postage stamps to mark the 400th death anniversary of playwright William Shakespeare on 12 April 2016?
a)    India Post
b)    United States Postal Service
c)    Deutsche Post
d)    Royal Mail of British

Answers
1-(a)    6-(d)    11-(a)
2-(d)    7-(a)    12-(a)
3-(b)    8-(c)    13-(b)
4-(b)    9-(d)    14-(c)
5-(a)    10-(d)    15-(d)

Is this article important for exams ? Yes16 People Agreed
Read more Current Affairs on: Current Affairs Quiz , Current Affairs , Interactive Quiz

DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

Latest Videos

Register to get FREE updates

    All Fields Mandatory
  • (Ex:9123456789)
  • Please Select Your Interest
  • Please specify

  • ajax-loader
  • A verifcation code has been sent to
    your mobile number

    Please enter the verification code below

This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK