1. Home
  2.  |  
  3. Test & Quizzes |  

Current Affairs Quiz: 14 January 2016

Jan 14, 2016 19:00 IST

Jagranjosh.com brings for its reader daily updated quizzes that cover the topics like courts for speedy trial of witchcraft incidents, the Danny Kaye Humanitarian Leadership Award, and UN survey on international migrant trends among others.

1.    Name the state that on 13 January 2016 decided to set up fast track courts in five districts for speedy trial of cases’ related to witchcraft incidents.
a)    West Bengal
b)    Assam
c)    Jharkhand
d)    Odisha

2.    Union Shipping Minister Nitin Gadkari on 13 January 2016 inaugurated Mumbai Port Trust’s second liquid chemical berth at
a)    Gamadia
b)    Ballard Pier
c)    Haji Bunder
d)    Pir Pau

3.    Identify the famous stage actor. He was known for both acting in and directing Shakespeare and died on 13 January 2016.
a)    Ron Cook
b)    Matt Ryan
c)    John MacMillan
d)    Brian Bedford

4.    Which sports personality on 12 January 2016 was presented with the Danny Kaye Humanitarian Leadership Award at the sixth biennial UNICEF Ball held in Los Angeles?
a)    Pele
b)    Usain Bolt
c)    David Beckham
d)    Lionel Messi
    
5.    Which organization won the National Award on e-Governance 2015-16?
a)    Life Insurance Corporation
b)    Employees’ Provident Fund Organization
c)    IRCTC
d)    None of the above

6.    Name the hero of 1971 Bangladesh Liberation War and former Governor of Goa and Punjab, who died on 13 January 2015?
a)    Lt Gen Hanut Singh
b)    Lt Gen Sagat Singh
c)    Lt Gen J.S. Arora
d)    Lt Gen J.F.R. Jacob

7.    On the basis of the UN survey on international migrant trends, which country has the highest Diaspora population in 2015?
a)    India
b)    China
c)    Russia
d)    Saudi Arabia

8.    Name the state that on 12 January 2016 decided to add the ongoing crisis of drinking water in the list of special local disasters of the State.
a)    Jharkhand
b)    Himachal Pradesh
c)    Maharashtra
d)    Haryana

9.    Name the state that on 12 January 2016 decided to bring Plus II education under the Mass Education department from the existing Higher Education department from the 2016-17 academic Year.
a)    Uttarakhand
b)    Delhi
c)    Odisha
d)    Goa

10.    Who took oath as the Chairman of Competition Commission of India (CCI) on 11 January 2016?
a)    Devender Kumar Sikri
b)    Ashok Chawla
c)    Sailesh
d)    Suresh Kumar Meena

11.    The new train service that was flagged of between Lokmanya Tilak(T) and Kazipet (Weekly) on 11 January 2016 was named as?
a)    Kaifyat Express
b)    Farakka Express
c)    Anandwan Express  
d)    Kakathiya Express

12.    Reliance Defence Ltd on 10 January 2016 signed a MoU with Andhra Pradesh Government to set up a world class naval facility. Where will this facility be located?
a)    Kakinada
b)    Yarada
c)    Rambilli
d)    Krishnapatnam

13.    In which railway zone the Track Inventory Management System was inaugurated on pilot basis on 11 January 2016 by the Indian Railways?
a)    Northern Railway
b)    South Central Railway
c)    Eastern Railway
d)    Western Railway

14.    Name the Secretary General of FIFA who was dismissed with immediate effect on 9 January 2016.
a)    Jerome Valcke
b)    Markus Kattner
c)    Issa Hayatou
d)    Marco Villiger

15.    In which state the Nagjee International Club Football Tournament will be held starting from 5 February 2016?
a)    Odisha
b)    West Bengal
c)    Kerala
d)    Assam

Answers
1-(c)    6-(d)    11-(c)
2-(d)    7-(a)    12-(c)
3-(d)    8-(a)    13-(a)
4-(c)    9-(c)    14-(a)
5-(b)    10-(a)    15-(c)

Is this article important for exams ? Yes34 People Agreed
Read more Current Affairs on: Current Affairs Quiz , Current Affairs , Interactive Quiz

DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

Latest Videos

Register to get FREE updates

    All Fields Mandatory
  • (Ex:9123456789)
  • Please Select Your Interest
  • Please specify

  • ajax-loader
  • A verifcation code has been sent to
    your mobile number

    Please enter the verification code below

This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK