Jagran Josh Logo
  1. Home
  2.  |  
  3. Test & Quizzes |  

Current Affairs Quiz: 3 December 2015

Dec 3, 2015 19:00 IST

Jagranjosh.com brings for its reader daily updated quizzes that cover the topics like Speaker of the Bihar Legislative Assembly, 43rd Chief Justice of India and International Day for the Abolition of Slavery among others.

1.    The Union Cabinet on 2 December 2015 gave its approval for signing of a Memorandum of Understanding in the field of water resources management between India and which country?
a)    Israel
b)    Germany
c)    Turkey
d)    Japan

2.    Who on 2 December 2015 was elected as the new Speaker of the Bihar Legislative Assembly?
a)    Sadanand Singh
b)    Vijay Kumar Chaudhary
c)    Jitan Ram Manjhi
d)    Uday Narayan Choudhary

3.    Identify the veteran industrialist associated with the Chettinad Group of Companies who died on 2 December 2015 in Chennai.
a)    Annamalai Chettiar
b)    Sigappi Aachi
c)    MAM Ramaswamy
d)    MRM Ramanathan Chettiar

4.    Pulin Kumar, who on 6 November 2015 was conferred with the INBA General Counsel of the year 2015 - Retail Award, is Group Senior Legal and Compliance Director (India) of which multinational shoe manufacturer?
a)    Reebok
b)    Nike
c)    Puma
d)    Adidas

5.    Who was sworn-in as the 43rd Chief Justice of India (CJI) on 3 December 2015?
a)    Justice Tirath Singh Thakur
b)    Justice H L Dattu
c)    Justice PL Panagariya
d)    Justice Rajendra Mal Lodha

6.    The Union Cabinet on 2 December 2015 approved the rehabilitation package and upgradation of infrastructure of the Bangladeshi enclaves and Cooch Behar district. The Cooch Behar district is located in which Indian state?
a)    Bihar
b)    Uttar Pradesh
c)    West Bengal
d)    Assam

7.    Tata Sons Ltd on 2 December 2015 tied-up with which international bank for its funding and branding in several countries across the world?
a)    International Monetary Funds
b)    Industrial & Commercial Bank of China Limited
c)    World Bank
d)    European Central Bank

8.    The International Day for the Abolition of Slavery was observed globally on which date?
a)    29 November
b)    30 November
c)    1 December
d)    2 December

9.    Name the Koodiyattom and Nangiarkoothu artist who died on 1 December 2015?
a)    Margi Sathi
b)    Archana Nandakumar
c)    Kalanilayam Kaladharan
d)    Aparna Nangiar

10.    Aricent, a US-based product engineering firm, on 1 December 2015 tied-up with which Indian company to launch Aricent Employability Programme?
a)    Nasscom Foundation
b)    Reliance Foundation
c)    Indian Development Foundation
d)    Zakat Foundation of India

11.    The Delhi Development Authority (DDA) was on 1 December 2015 awarded with which award for adopting technology to serve the public better and using resources efficiently through mobile applications?
a)    National Award for e-Governance
b)    Web Ratna Award
c)    E-India Award
d)    The manthan Award

12.   Which of the following states was on 1 December 2015 declared as drought hit?

a)    Madhya Pradesh
b)    Karnataka
c)    Jharkhand
d)    Tamil Nadu

13.    President Pranab Mukherjee on 20 September 2015 gave his assent to the Labour Laws (Amendment) Bill 2015 of which state?
a)    Gujarat
b)    Madhya Pradesh
c)    Arunachal Pradesh
d)    Kerala

14.    The Union Cabinet on 2 December 2015 approved signing and ratification of Protocol for amending the Double Taxation Avoidance Convention (DTAC) with which of the following countries?
a)    Brazil
b)    Iran
c)    Japan
d)    Russia

15.    International Day of Persons with Disabilities was observed across the world on 3 December 2015 with the theme
a)    Sustainable Development: The Promise of Technology
b)    Rights of Persons with Disabilities: Action in Development
c)    A voice of our own
d)    Inclusion matters: access and empowerment for people of all abilities

Answers

1-(a)    6-(c)    11-(c)
2-(b)    7-(b)    12-(c)
3-(c)    8-(d)    13-(a)
4-(d)    9-(a)    14-(c)
5-(a)    10-(a)    15-(d)

Is this article important for exams ? Yes30 People Agreed
Read more Current Affairs on: Current Affairs Quiz , Current Affairs , Interactive Quiz ,

Latest Videos

Register to get FREE updates

    All Fields Mandatory
  • (Ex:9123456789)
  • Please Select Your Interest
  • Please specify

  • ajax-loader
  • A verifcation code has been sent to
    your mobile number

    Please enter the verification code below

Newsletter Signup
Follow us on
This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK