General Elections are one of the biggest celebrations of democracy. It happens once every 5 years. The last Lok Sabha elections were held in 2019. The celebration is happening again, with the 2024 elections starting this month.
Lok Sabha elections 2024 has been announced. The largest political struggle between the parties for the post of prime minister is about to begin. Let’s see if you can answer these questions on Lok Sabha, comprising some current and some historical questions.
1. When is the Lok Sabha Elections 2024 starting?
a) May 19
b) April 19
c) April 26
d) April 20
Answer: b)
Explanation: Lok Sabha elections 2024 start on April 19, 2024, and end on June 1, 2024. This is the 18th Lok Sabha election of India. The current ruling alliance is the National Democratic Alliance (NDA), with Narendra Modi as the Prime Minister.
2. In how many phases will this election be conducted?
a) 5
b) 6
c) 8
d) 7
Answer: d)
Explanation: Lok Sabha elections 2024 is scheduled to be held in 7 phases, with the first phase starting on April 19, followed by second on April 26, third on May 7, fourth on May 13, fifth on May 20, sixth on May 25 and seventh on June 1.
3. When does the Model Code of Conduct come into effect?
a) When the list of all candidates is published
b) On the day the Voters' List is released
c) On a day declared by the Supreme Court
d) When the election schedule is announced
Answer: d)
Explanation: Model Code of Conduct starts from the very day the e;lection schedule is announced by the Election Commission of India. As in the case of Lok Sabha Elections 2024, the model code of conduct started on March 16, 2024.
4. Who is the richest candidate in the first phase of the election?
a) Nakul Nath
b) Ashok Kumar
c) Mala Rajya Lakshmi Shah
d) Karti P Chidambaram
Answer: a)
Explanation: According to the ADR report, Nakul Nath, with assets worth Rs 716 crore emerged as the richest candidate in Phase 1 of the Lok Sabha Elections 2024. He is fighting from the Chhindwara constituency of Madhya Pradesh.
5. Which party has the most number of candidates with criminal cases in Lok Sabha election phase 1?
a) Bhartiya Janta Party (BJP)
b) Indian National Congress (INC)
c) Trinamool Congress (TMC)
d) Bahujan Samaj Party (BSP)
Answer: a)
Explanation: As per the ADR report, the BJP leads the list with 28 out of 77 candidates having criminal cases registered against them. INC is second on the list with 19 candidates having declared criminal cases.
6. When was the first Lok Sabha session of Independent India held?
a) 13 June, 1952
b) 13 June, 1951
c) 13 May, 1952
d) 13 May, 1951
Answer: c)
Explanation: The First Lok Sabha was constituted on 17 April 1952 after India's first general election, and the first Session of this Lok Sabha commenced on 13 May 1952
7. Which state has the largest number of constituencies in Lok Sabha?
a) Uttar Pradesh
b) Bihar
c) Maharashtra
d) Andhra Pradesh
Answer: a)
Explanation: Uttar Pradesh has the largest number of Lok Sabha constituencies in India. UP holds 80 seats in the Lok Sabha, Parliament, followed by Maharashtra with 48 seats.
Which of the following constituencies reported the highest NOTA in the Lok Sabha election 2019?
a) Lakshadweep
b) Gopalganj
c) Siwan
d) Erode
Answer: b)
Explanation: Voters in 2019 Lok Sabha elections had the option to select NOTA, or "none of the above," if they didn’t like any of the candidates running from their district. During that election, Lakshadweep had the fewest NOTA votes, while Gopalganj from Bihar got the most. The Gopalganj (SC) seat received 51,660 NOTA votes, or 2.8 percent of the total votes cast in 2019.
9. What was the voting percentage during Lok Sabha elections 2019?
a) 69%
b) 70%
c) 72%
d) 67%
Answer: d)
Explanation: The voting percentage reached an all-time high during the Lok Sabha election 2019. Approximately 67% of voters cast their vote, which was a 1% increase from the 2014 Lok Sabha elections.
Comments
All Comments (0)
Join the conversation