10 GK Questions and Answers on the House of Representatives (Parliament)

28-FEB-2017 14:22

    The Parliament of India consists of three parts viz, the President, the Council of States and the House of the People. In 1974, the Hindi names ‘Rajya Sabha’ and ‘Lok Sabha’ were adopted by the Council of States and the House of People representative. Here, we are giving 10 set of GK Questions and Answers on the House of Representatives (Parliament) which are created while keeping in mind the relevance of the subject and its importance for an examination point of view. These questions help the aspirant in the preparation of examinations like UPSC-Prelims, CDS, NDA, State-PSC, SSC, Railways etc.

    1. What is another name of the Council of States?

    A. Lok Sabha

    B  Rajya Sabha

    C. Parliament

    D. Adhoc Committee

    Ans: B

    2. What is another name of the Lok Sabha?

    A. Council of States

    B. The Upper House

    C. The House of the People

    D. Parliament

    Ans: C

    GK Questions & Answers on Indian Polity & Governance Set 1

    3. The maximum strength (number of members) of the Rajya Sabha :

    A. 220

    B. 235

    C. 238

    D. 250

    Ans: D

    4. The President can nominate how many members in the Rajya Sabha & Lok Sabha?

    A. 6, 3

    B. 8, 2

    C. 10, 3

    D. 12, 2

    Ans. D

    GK Questions & Answers on Indian Polity & Governance Set 2

    5. Who is the ex-officio Chairman of Rajya Sabha ?

    A. President of India

    B. Vice President of India

    C. Prime Minister of India

    D. Chosen from the members of the Rajya Sabha

    Ans: B

    6. What is the tenure of the elected members of Rajya Sabha?

    A. 2 years

    B. 4 Years

    C. 6 Years

    D. 8 Years

    Ans: C

    GK Questions & Answers on Indian Polity & Governance Set 3

    7. Which Article is related to the Money Bill and where it can be introduced?

    A. Article 110, Rajya Sabha

    B. Article 110, Lok Sabha

    C. Article 121, Rajya Sabha

    D. Article 121, Lok Sabha

    Ans: B

    8. Which of the following is not an eligibility criterion to become a member of Lok Sabha?

    A. Age 25 years or over

    B. Mentally sound

    C. Candidate should not hold office of profit.

    D. Must be from Arts field.

    Ans: D

    GK Questions & Answers on Indian Polity & Governance Set 4

    9. As per Constitution of India, what is the maximum strength (number of members) of the Lok Sabha?

    A. 530

    B. 540

    C. 550

    D. 552

    Ans. D

    10. Who among the following is the presiding officer of the Lok Sabha?

    A. President

    B. Vice-President

    C. Speaker of Lok Sabha

    D. Prime Minister

    Ans: C

    500+ GK Questions & Answers on Indian Polity & Governance

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK