Jagran Josh Logo

GK descriptive Questions and Answers on Non-Metals

01-JUN-2017 14:58

    On the basis of their properties, all elements can be divided into two main group’s metals and non-metals. Non-metals are the elements that do not conduct heat and electricity; they are not shiny and have dull appearance. Also, they are not malleable and ductile, they are light substances and non-sonorous i.e. they don’t produce any when struck with an object. Even during chemical reactions, non-metals can form negative ions by gaining electrons. They also play a very important role in our daily life. Examples of non-metals are Carbon, Sulphur, Phosphorous, Silicon, Hydrogen, Oxygen, Chlorine, Bromine etc.

    Non-Metal-Quiz
    This article consists of descriptive Questions and Answers on Non-metals which will help you to revise and also help in the preparation of various examinations.
    1. Define Non-Metals?
    Ans. Non-Metals are the elements that do not conduct heat and electricity, are not shiny and have dull appearance. They are neither malleable nor ductile. For example: Carbon, Sulphur, Phosphorus, Silicon, Hydrogen, Oxygen etc.
    2. How many Non-Metals are there in the Periodic Table and classify them?
    Ans. There are 22 non-metals. Out of these, 10 are solids, 1 non-metal i.e. bromine is liquid and the remaining 11 are gases. Therefore, all the non-metals are solids and gases except bromine which is liquid at room temperature.

    Non-Metals :Physical and Chemical properties
    3. How non-metals play a very important role in our daily life?
    Ans. Life would not be possible without the presence of non-metals on earth. Carbon is one of the most important non-metals because all the life of this earth is based on carbon compounds like proteins, fats, carbohydrates, vitamins, enzymes, etc. are essential for the growth and development of living organisms. Similarly, we can see Oxygen which is also important for the existence of life and so on.
    4. Name the most abundant non-metal in the earth’s crust?
    Ans. Oxygen is the most abundant non-metal as it constitutes about 50% of the earth’s crust. The second most abundant non-metal is silicon, which constitutes about 26% of the earth’s crust.
    5. What do you understand by the property of non-metals that they are not malleable and ductile?
    Ans. Non-metals are non-malleable and non-ductile as they can’t be converted into thin sheets and cannot be stretched to form thin wires.
    6. Name a non-metal which is a good conductor of heat and electricity?
    Ans. Carbon in the form of graphite is the only non-metal which is a good conductor of electricity. Graphite is an allotrope of carbon and is used for making electrodes.

    How does concentration affect solubility?
    7. How will you test that non-metal oxides are acidic in nature?
    Ans. The non-metal oxides like sulphur dioxide and carbon dioxide turn blue litmus solution to red, which shows that they are acidic in nature. These acidic oxides are called acid anhydrites.
    8. Why non-metal do not react with water or steam to evolve hydrogen gas?

    Ans. Non-metals do not react with water or steam to evolve hydrogen gas because non-metals cannot give electrons to reduce the hydrogen ions of water into hydrogen gas.
    9. What happens when carbon or sulphur is put in a test-tube containing dilute sulphuric acid?
    Ans. When carbon or sulphur is put in a test tube containing dilute sulphuric acid no hydrogen gas will be evolved.
    10. Name some non-metal oxides which are neutral i.e. neither acidic nor basic?
    Ans. The neutral non-metal oxides are carbon monoxide (CO), Water (H2O), nitrogen monoxide (NO) and dinitrogen monoxide (N2O). These oxides do not turn blue litmus solution red or red litmus solution blue i.e. these netral non-metal oxides have no action on any type of litmus.

    Use of Chemical Compound

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
      ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on