GK question and answer on Indian Economy: Banking Sector in India

18-JUL-2017 13:11

    This set of 10 questions based on the Indian Economy contains questions on the “Banking Sector in India”. This set of quiz is made while considering the trends of the exams conducted in the past.

    GK QUIZ

    1. Which of the following bank has launched ‘iwatch’ Banking project?

    (a) SBI

    (b) ICICI

    (c) HDFC

    (d) PNB

    Ans. c

    Explanation: iwatch’ is a mobile app; available on the apple watch launched by the HDFC bank in April 2015.

    2. Which of the following is not the function of the RBI?

    (a) Banker’s Bank

    (b) Controller of credit

    (c) Custodian of Foreign Exchange Reserve

    (d) Allotting money directly to farmers for agricultural development

    Ans. d

    Explanation: Allotting money to farmers for agricultural development is the responsibility of the NABARD.

    3. Who issues one rupee notes in India?

    (a) RBI

    (b) Ministry of Finance

    (c) Ministry of Corporate Affairs

    (d) NABARD

    Ans. b

    Explanation: one rupee notes are printed by the Ministry of Finance while other notes are printed by the RBI.

    4. When was RBI established?

    (a) 1935

    (b) 1949

    (c) 1929

    (d) 1914

    Ans. a

    Explanation: Reserve Bank of India was established in April, 1935 with a capital of 5 cr.

    5. Which of the following sentence is not correct?

    (a) RBI was nationalized on January 1, 1935.

    (b) RBI’s head quarter is in Delhi

    (c) RBI is the custodian of the foreign currency in India

    (d) RBI has 4 Deputy Governors

    Ans. b

    Explanation: RBI’s headquarter is in Mumbai.

    6. If a farmer want to take loan to purchase a tractor; which type of bank he should contact?

    (a) Commercial banks

    (b) RBI

    (c) Regional Rural Bank

    (d) NABARD

    Ans. a

    Explanation: Commercial banks and Regional Rural Bank

    7. Now who decides the monetary policy of India?

    (a) Reserve Bank of India

    (b) Banking Association of India

    (c) Monetary Policy Committee

    (d) NITI Aayog

    Ans. c

    Explanation:  Monetary Policy Committee

    8. At present how many public sector banks are working in India?

    (a) 27

    (b) 25

    (c) 29

    (d) 21

    Ans. d

    Explanation: There are 21 public sector banks are working in India.

    9. Which of the following term is not related to banking sector?

    (a) BASEL III

    (b) Forex Reserve

    (c) Statutory Liquidity Ratio

    (d) Marginal Standing Facility

    Ans. b

    Explanation: Forex Reserve is the short form of Foreign Exchange Reserve which is the collection of foreign currency.

    10. Which of the following term is not used in the Formation of Monetary Policy?

    (a) Cash Reserve Ratio

    (b) Repo Rate

    (c) Bank Rate

    (d) Blue chip

    Ans. d

    Explanation: Blue chip is not considered while deciding the monetary policy of the country. Blue chip is called that company which gives safe returns to investors.

    To solve 500+ Questions on Indian Economy

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK