Jagran Josh Logo

GK Question and Answers on Acids: Concept, Properties and Uses

30-JAN-2017 11:36

    Question and Answers on Chemistry: Acids, properties and uses consists of MCQs which will help in various competitive and academic examination preparations. This Quiz will also clear the concept regarding acids like what is an acid, examples of acids etc.

    1. Name the most common indicator used in laboratory?

    A. Methyl Orange

    B. Red Litmus

    C. Universal Indicator

    D. Phenolphthalein

    Ans. C

    2. Name an element which is common to all acids?

    A. Sulphur

    B. Chlorine

    C. Nitrogen

    D. Hydrogen

    Ans. D

    3. What will be the reaction when acid dissolves in water:

    A. Exothermic

    B. Endothermicfadf

    C. Substitution

    D. Addition

    Ans. A

    4. What does Arrhenius’s Ionic theory states:

    A. Acids are substances that dissociate in water to yield electrically charged atoms or molecules, called ions.

    B. One of which is a hydrogen ion (H+), and bases ionize in water to yield hydroxide ions (OH−).

    C. Both A and B

    D. Neither A nor B

    Ans. C

    5. Name a rust remover which is used to repair cars?

    A. Concentrated Sulphuric Acid

    B. Phosphoric Acid

    C. Dilute Sulphuric Acid

    D. Hydrochloric Acid

    Ans. B

    6. Name an acid which contains both oxygen and hydrogen?

    A. Oxy acid

    B. Hydra acid

    C. Dilute acid

    D. Concentrated acid

    Ans. A

    7. Tartaric acid is also known as:

    A. Baking Powder

    B. Bleaching Powder

    C. Plaster of Paris

    D. None of the above

    Ans. A

    The Concept and importance of pH Scale

    8. What happens when acid reacts with metal oxide?

    A. Salt and water is formed

    B. Metal Hydride is formed

    C. Oxy acid will be formed

    D. Metal and water is formed

    Ans. A

    9. In tomato which acid is present?

    A. Phosphoric acid

    B. Tartaric acid

    C. Oxalic acid

    D. Lactic acid

    Ans. C

    10. Which acid is a strong acid?

    A. Acetic acid

    B. Nitric acid

    C. Sulphuric acid

    D. Tartaric acid

    Ans. B

    11. Which statement is correct regarding acids?

    (i) Acid is a molecule which donate proton or accept electron pair in reactions.

    (ii) Acid increases the concentration of hydrogen atoms or hydronium atoms in water.

    (iii) Acids have pH value less than 7.

    (iv) Acid in the stomach helps in the digestion of food.

    Options are:

    A. Only (i)

    B. Both (ii) and (iv)

    C. Both (iii) and (iv)

    D. All the above

    Ans. D

    12.  What is battery acid?

    A. It is sulphuric acid diluted with water.

    B. It is carboxylic acid mixed with water.

    C. It is concentrated hydrochloric acid.

    D. It is concentrated sulphuric acid.

    Ans. A

    13. What do you understand by monoprotic acid?

    A. It consists of one proton and one electron.

    B. During the process of dissociation these acids are able to donate one proton per molecule.

    C. It is also known as cation.

    D. They undergoes two dissociation depends upon pH.

    Ans. B

    14. Which acid can be esterified with alcohols to produce esters?

    A. Sulphuric acid

    B. Carboxylic acid

    C. Nitric acid

    D. Hydrochloric acid

    Ans.B

    15. Name an ester present in pineapple and banana?

    A. Ethyl acetate

    B. Ethyl butanoate

    C. Ethyl butyrate

    D. Ethyl lactate

    Ans. C

    Acids: Concept, properties and uses

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
      ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK