Jagran Josh Logo

GK Questions and Answers on Air Pollution:Smog

21-FEB-2017 15:38

    Smog is derived from smoke and fog which is also described as the type of fog having smoke or soot particles in it or a mixture of various gases with dust and water vapour and makes breathing difficult. It is a yellowish or blackish fog mainly formed by a mixture of air pollutants like nitrogen oxides, sulphur oxides and some other organic compounds that combine with sunlight to form ozone. Questions on smog will help you to understand what smog is and how it is harmful for us. This may also help in your various examination preparations.

    What_is_smog
    1.SMOG is derived from :
    A.Smoke
    B.Fog
    C.Both A and B
    D.Only A
    Ans. C

    2.SMOG is caused due to:
    A.Emissions from vehicles
    B.From incinerators
    C.Oil paints
    D.All of the above
    Ans. D

    3.Who had coined the term SMOG?
    A.Dr. Henry Antoine
    B.Stephen Hawking
    C.Nicolaus Copernicus
    D.Nikola Tesla
    Ans. A
    What is Air Pollution

    4.Secondary air pollutant is:
    A.Ozone
    B.Carbon monoxide
    C.Nitrogen Dioxide
    D.Sulphur dioxide
    Ans. A

    5.Which of the following is the major photochemical smog?
    A.Peroxyl acetyl nitrate
    B.Smog
    C.Hydrogen peroxide
    D.Chlorofluorocarbon
    Ans. D

    6.Which of the following diseases are caused by the smog?
    (i)Rickets
    (ii)Throat Cancer
    (iii)Skin Cancer
    (iv)Breathing Problem
    Options are:
    A.Both (i) and (ii)
    B.Both (iii) and (iv)
    C.(i), (ii) and (iii)
    D.(i), (ii) and (iv)
    Ans. D

    Classification of Pollutants

    7.Excess of fluoride in drinking water causes:
    A.Lung disease
    B.Intestinal infection
    C.Fluorosis
    D.None of the above
    Ans. C

    8.Which of the following is responsible for turning yellow Taj Mahal?
    A.Nitrogen dioxide
    B.Sulphur
    C.Chlorine
    D. Sulphur dioxide
    Ans. D

    9.What is Air Quality Index?
    A.It tells about the sound pollution.
    B.It measures air pollution mainly sulphur content in the air.
    C.It measures ozone levels in your area.
    D.It checks the colour of the air.
    Ans. C

    10.What type of precautions will be taken to survive when ozone level is high?
    A.Drive less
    B.Stay hydrated
    C.Avoid using gas powered engines.
    D.All of the above
    Ans. D

    What is SMOG and how it is harmful for us?

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK