GK Questions and Answers on Chemistry: Carbon and its Compounds

23-FEB-2017 18:18

    Carbon is a non-metal having atomic number 6 and mass number 12. It is placed in group IV A or group 14 in a periodic table. Compounds that are made up of hydrogen and carbon atoms only are known as hydrocarbons. The natural source of hydrocarbons is petroleum. Questions and Answers on Carbon and its compounds will help the preparations of exam as well as makes your concept clear.

    1.What is the common name of ethanoic acid?    
    A.Acetic acid    
    B.Formic acid    
    C.Propionic acid    
    D.Butanoic acid    
    Ans. A

    2.What type of flame is produced when the oxygen supply is sufficient?
    A.Yellow flame    
    B.Blue flame    
    C.Orange flame    
    D.None of the above    
    Ans. B

    3.Which of the following is the chemical property of carbon compounds?
    A.Combustion reactions    
    B.Substitution reactions    
    C.Addition reactions    
    D.All of the above
    Ans. D

    Hydrocarbon: Types and Importance

    4.The cooking gas (LPG) mainly consists of:
    A.Butane    
    B.Ethene     
    C.Ethyne    
    D.Propene         
    Ans. A

    5.The reaction in which an unsaturated hydrocarbon combines with another substance to give a single product is called:    
    A.Addition reaction    
    B.Combustion reaction    
    C.Combination reaction    
    D.Substitution reaction
    Ans. A

    6.What is the boiling point of ethanol?    
    A.100 degree C    
    B.50 degree C    
    C.88 degree C    
    D.78 degree C
    Ans. D

    List of important Organic Compounds

    7.Which of the following is used as a fuel in cars along with petrol?    
    A.Methane    
    B.Ethane    
    C.Butane    
    D.Ethanol
    Ans. D

    8.What is formed when ethanol reacts with ethanoic acid on warming in the presence of a few drops of concentrated sulphuric acid?    
    A.Ester    
    B.Ethene    
    C.Sodium Ethoxide    
    D.Ethane
    Ans. A

    9.Which of the following is a use of ethanol?     
    A.Manufacturing paints    
    B.In cough syrups    
    C.In alcoholic drinks    
    D.All of the above
    Ans. D

    10.What is used as an antiseptic to sterilise wounds and syringes in hospitals?    
    A.Propanol     
    B.Ethyl alcohol    
    C.Butanol     
    D.Methanol
    Ans. B     

    Therefore, we come to know about Carbon and its compounds that they are used in manufacturing paints, cough syrups, as an antiseptic, fuel in cars etc.

    Non-Metals :Physical and Chemical properties

     

    List of important Organic Compounds

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK