Jagran Josh Logo

GK Questions and Answers on Earth's Hydrosphere (Geography)

11-MAY-2017 11:00

    The Earth's Hydrosphere is comprises the water presents on the Earth in oceans, lakes and rivers, glaciers, ice caps and icebergs. The Earth's surface is covered by 71% of water and out of it 96.5 % are present in the Ocean. Here, we are giving GK Questions and Answers on Earth's Hydrosphere (Geography) as the repository of 10 Multiple Choice Questions which help the aspirants to attune and equipped for different competitive examinations.

    Hydrosphere Geography

    Source: uberflip.cdntwrk.com

    1. Which of the following is the world's deepest Ocean?

    A. Indian Ocean

    B. Atlantic Ocean

    C. Arctic Ocean

    D. Pacific Ocean

    Ans: D

    2. Which is the correct definition of continental shelf?

    A. The continuous series of mountain chains found in the abyssal plains and are of volcanic/tectonic origin.

    B. It represents the depressions and trenches on the ocean floors.

    C. It is shallow seaward extension of continents having depth up-to 200 m and slope is very smooth.

    D. The falling slopes in the oceans where slope is very stiff and no such deposition is found, these are of tectonic origin, trenches are found near its foot limit as sub-duction zones.

    Ans: C

    3. What is ebb?

    A. Ocean Current

    B. Withdrawl of tide

    C. Withdrawl of monsson

    D. Climate Change

    Ans: B

    4. Which of the following is the cold Atlantic Currents?

    A. Cayenne Current

    B. California Current

    C. Kuroshino Current

    D. Peruvian Drift

    Ans: A

    5. What do you call an anticyclone circulation of oceanic currents comprising the North equatorial current, the Gulf Stream and the Canary current in North Atlantic Ocean?

    A. Jet Stream

    B. El Nino

    C. La Lina

    D. Sagasso Sea

    Ans: D

    Basic Concepts in Geography

    6. What do you understand by coral bleaching?

    A. It represents the depressions and trenches on the ocean floors.

    B. It is the accumulation and compaction of skeletons of the lime secreting organisms known as coral polyps.

    C. It refers to the loss of algae from the corals resulting into the white coloration which is indicative of the death of corals.

    D. It is an abrupt change of gradient, to about 1 in 20, forming the continental slope.

    Ans: C

    7. The North Pole lies in the middle of which Ocean?

    A. Pacific Ocean

    B. Arctic Ocean

    C. Atlantic Ocean

    D. Indian Ocean

    Ans: B

    8. Which of the following Ocean is 'S' shaped?

    A. Atlantic Ocean

    B. Pacific Ocean

    C. Arctic Ocean

    D. Indian Ocean

    Ans: A

    9. Mariana Trench lies in which of the following Ocean?

    A. Atlantic Ocean

    B. Pacific Ocean

    C. Arctic Ocean

    D. Indian Ocean

    Ans: B

    10. Which of the following are responsible for evolution of amphibians and further terrestrial animals?

    A. Tides

    B. Monsoon

    C. Climate Change

    D. Coral Reef

    Ans: A

    In the above GK Questions and Answers is repository of interesting facts about Earth's Hydrosphere that will helps the reader to enhance general awareness.

    Interesting facts about Earth’s Hydrosphere

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK