Jagran Josh Logo

GK Questions and Answers on Excretory System of Animals

27-DEC-2017 11:17

    Plants and animals are made up of cells. For sustaining the life of an organism cells plays an important role. These cells work in the form of biochemical reactions which carry out all the time. These reactions in the body may produce poisonous wastes or toxic wastes which is necessary to remove them from the body because accumulation of these toxic substances may harm organism. So, the process of removal of toxic wastes from the body of an organism is called excretion. It takes place in both plants and animals. This article deals with the excretory system in animals, how excretion took place in animals, which organs are responsible for excretion etc. in the form of questions and answers.

    Excretory system in humans
    Source:www.toscanyacademy.com
    1. In amoeba excretion takes place through the process of:
    A. Diffusion
    B. Infusion
    C. Uricotelic
    D. None of the above
    Ans. A
    2. Name the excretory organ present in earthworm through which excretion takes place?

    A. Moist Skin
    B. Nephridia
    C. Both A and B
    D. Only B
    Ans. C
    3. The major waste produced by human body are:

    A. Carbon dioxide
    B. Urea
    C. Both A and B
    D. Only B
    Ans. C
    4. Which organ in the human body is responsible for removing carbon dioxide from the body?

    A. Kidney
    B. Lungs
    C. Blood
    D. Ureter
    Ans. B
    5. Each kidney is made up of a large number of excretory units called:

    A. Glomerulus
    B. Bowman’s Capsule
    C. Nephron
    D. Blood capillaries
    Ans. C

    How many types of Kidney Stones are formed in Human Body
    6. In which of the following are the largest amounts of nitrogen excreted from a mammalian body?

    A. Breath
    B. Sweat
    C. Urine
    D. Faeces
    Ans.C
    7. The best long term solution for kidney failure is:
    A. Dialysis
    B. Kidney transplant
    C. Both A and B
    D. Only B
    Ans. B
    8. What types of nitrogenous wastes are excreted by living organisms?

    A. Ammonia
    B. Uric acid
    C. Urea
    D. All of the above
    Ans. D
    9. Name the organs that make up the excretory system in humans?

    A. Two Kidneys
    B. Two Ureters
    C. Bladder and Urethra
    D. All of the above
    Ans. D
    10. Which vessel carries blood to the kidneys?

    A. Renal Arteries
    B. Renal Vein
    C. Both A and B
    D. Only A
    Ans. D
    From the above article we have learn what is excretion, organs that participate in excretion etc. in the form of MCQs.

    Excretory System in Humans

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK