Jagran Josh Logo

GK Questions and Answers on Famous Personalities of India and World

16-JAN-2017 19:29

    The world has been made by contribution of several leaders and eminent personalities from the ages who contributed in various spheres of life which have been of great importance to the human Society. Here, we are giving ‘GK Questions and Answers on Famous Personalities of India and World’ which will be helpful in the preparation of competitive examinations like UPSC (IAS, IPS, IES, IFS, CDS, and NDA), State-PSC, SSC, Railways etc.

    1. Who was the founder of the Theosophical Society in India and started the Home Rule League?

    A. Annie Besant

    B. Acharya Narendra Dev

    C. Lal-Bal-Pal

    D. None of the above

    Ans: A

    2. Who among the following known as Pocket Hercules?

    A. Mike Tyson

    B. Manohar Aich

    C. Manotosh Roy

    D. Muhammad Ali

    Ans: B

    3. Who was the first president of Uzbekistan?

    A. Abdulhashim Mutalov

    B. Oʻtkir Sultonov

    C. Islam Karimov

    D. Nigmatilla Yuldashev

    Ans: C

    4. Which of the following eminent personalities who was the ninth monarch of Thailand from the Chakri Dynasty as Rama IX?

    A. Sirikit Kitiyakara

    B. Vajiralongkorn

    C. Ananda Mahidol

    D. Bhumibol Adulyadej

    Ans: D

    5. Who became the first woman to reach the summit of Mount Everest, and the first woman to ascend all Seven Summits by climbing the highest peak on every continent?

    A. Junko Tabei

    B. Bachendri Pal

    C. Santosh yadav

    D. Premlata Agarwal

    Ans: A

    6. The first Women External Affair Minister of India was:

    A. Sushma Swaraj

    B. Jayalalitha

    C. Pratibha Patil

    D. Indira Gandhi

    Ans. D

    7. In what year was Rajiv Gandhi assassinated?

    A. 1990

    B. 1991

    C. 1992

    D. 1993

    Ans. B

    8. In what year did Sonia Gandhi received Citizenship of India?

    A. 1982

    B. 1984

    C. 1985

    D. 1987

    Ans. B

    9. Who is currently (2016) the Vice President of India?

    A. Ms. Pratibha Patil

    B. Mohammad Hamid Ansari

    C. Bhairon Singh Shekhawat

    D. Krishan Kant

    Ans. B

    10. Who was the 1st Prime Minister of India?

    A. Pandit Jawaharlal Nehru

    B. Lal Bahadur Shastri

    C. Gulzar Lal Nanda

    D. None of the Above

    Ans. A

    List of Important personalities and their contribution in Indian History

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
      ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on