Jagran Josh Logo

GK Questions and Answers on Gases and their Uses

29-DEC-2017 14:53

    A gas is a state of matter that does not have a definite shape and volume. It confirms the shape of a container in which it is held and even in the presence of gravity, it acquires a uniform density inside the container. Along with solid, liquid and plasma it is one of the four fundamentals of matter. A gas may consist of atoms of one element like hydrogen or of compounds like carbon dioxide or mixtures like air, natural gas, etc. The atoms or molecules of matter in the gaseous state move freely among each other as compared to solids or liquids. This article deals with important gases and their uses in the form of questions and answers.

    Gases and their Uses
    1. Name the gas which is found in abundance in earth in both combine and free state with other elements?

    A. Oxygen
    B. Nitrogen
    C. Hydrogen
    D. Sulphur
    Ans. A
    2. Name an inert diatomic gas which is neither combustible nor helps in combustion?

    A. Carbon Dioxide
    B. Hydrogen
    C. Nitrogen
    D. None of the above
    Ans. C
    3. Name a gas which is used in refrigeration and in fire extinguisher?

    A. Nitrogen
    B. Hydrogen
    C. Carbon Dioxide
    D. Methane
    Ans. C
    4. Name a gas which is used in the manufacture of vanaspati ghee, alcohol and ammonia?

    A. Hydrogen
    B. Oxygen
    C. Propane
    D. Butane
    Ans. A
    5. Name a gas used as rocket propellant and in welding also?

    A. Ether
    B. Neon
    C. Hydrogen
    D. Cyanogen
    Ans. D

    What is SMOG and how it is harmful for us?
    6. Name a tear gas which is used in riots?

    A. Ethylene
    B. Krypton
    C. CS gas
    D. Nitrous Oxide
    Ans. C
    7. Name a gas used in high speed photography?

    A. Nitrous Oxide
    B. Krypton
    C. Xenon
    D. Radon
    Ans. B
    8. Name a gas which is separated from the air by passing an electric current through water?

    A. Carbon Dioxide
    B. Oxygen
    C. Butane
    D. Nitrogen
    Ans. B
    9. Name a gas which is used in the fermentation of sugar?

    A. Ammonia
    B. Butane
    C. Propane
    D. Carbon Dioxide
    Ans. D
    10. Name a gas which is used in making chloroform?

    A. Methane
    B. Propane
    C. Butane
    D. Acetylene
    Ans. A
    From the above questions it is clear that what are gases and for what purpose they are used.

    Thermal Expansion of Solids, Liquids and Gases

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
      ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK