GK Questions and Answers on Gautama Buddha and Buddhism

10-MAY-2017 16:00

    The Gautama Buddha was the founder of Buddhism. He pronounced the Four Nobel Truth (Arya Satya) to get rid of sufferings. He got enlightenment on the banks of river Niranjana, modern Lilajan under a peepal tree in Gaya. His birthday is celebrated as Buddha Purnima in the countries like Sri Lanka (where it is called Vesak), Nepal, Bhutan, Burma, Thailand, Tibet, China, Korea, Laos, Vietnam, Mongolia, Cambodia, Singapore and Indonesia. Here, we are giving 10 GK Questions and Answers on Gautama Buddha and Buddhism for general awareness.

    Buddha Purnima

    Source: www.morningcable.com

    1. Gautama Buddha was born in 563 BC in which Kshatriya family?

    A.  Shakya Kshatriya family

    B. Kuru Kshatriya family

    C. Yaduvansi Kshatriya family

    D. Chandravansi Kshatriya family

    Ans: A

    2. In which place Gautama Buddha delivered his first sermon?

    A. Kushinagar

    B. Sarnath (Banaras)

    C. Patliputra

    D. Rajgir

    Ans: B

    3. Which among the following is not 'Four Noble Truths of Buddha'?

    A. World is full of suffering

    B. Desire causes suffering

    C. Desire best way to get moksha

    D. Suffering will removed

    Ans: C

    Buddhist Mudras, Hand Gestures and Meaning

    4. Where was first Buddhist Council held?

    A. Kashmir

    B. Gaya

    C. Patliputra

    D. Rajagir

    Ans: D

    5. Who among the following presided the first Buddhist Council?

    A. Mahakasapa

    B. Moggaliputta Tissa

    C. Vasumitra

    D. Rishab Deva

    Ans: A

    6. Who among the following presided the third Council which was held at Patliputra under the patronage of Asoka?

    A. Mahakasapa

    B. Moggaliputta Tissa

    C. Vasumitra

    D. Rishab Deva

    Ans: B

    List of the Buddhist Councils| Venue, Patronage and Outcome

    7. Gautama Buddha got enlightenment at the age of----- under a Bodhi Tree.

    A. 25

    B. 26

    C. 35

    D. 40

    Ans: C

    8. What is the literal meaning of "Buddha"?

    A. Awakened One

    B. The Enlightenment One

    C. Sanyasi

    D. Both A & B

    Ans: D

    9. Who among the following king was cut down the Bodhi tree in the 2nd century BC, and in 600 AD?

    A. Pushyamitra Shunga and King Shashanka

    B. Ashoka and Shishupala

    C. Bimbisara and Bindusara

    D. Jarasand and Ajatshatru

    Ans: A

    10.  Who among were not the disciples of Buddha?

    A. Sariputta and Moggallanna

    B. Ananda, Kassapa and Upali

    C. Suddodhana and Rahul

    D. All of the above

    Ans:  C

    In the above 10 GK Questions and Answers (GK Quiz) on Gautama Buddha concretise the reading about Gautama Buddha and enhance the knowledge about one of oldest religion of the world.

    Buddhism: Teaching of Buddha | Buddhist Council |Causes of Decline

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK