Jagran Josh Logo

GK Questions and Answers on Human Eye

15-JUN-2017 12:56

    Human Eye is the most important optical instrument gifted to us by God. It plays vital role as without it we can’t see, observe things surrounding us, colours will be meaningless without eyes etc.

    Human-Eye
    Source: www.photobiology.info.com
    The human eye mainly works on the refraction of light through a natural convex lens made up of transparent living material and enables us to see things around us. What an eye consists off, what are the common defects of vision, how they are corrected etc are discussed in this article in the form of question and answers which will clear concept as well as help in the preparation of various examinations.
    1. What are the main parts of Human Eye?
    Ans. The main parts of Human Eye are: Cornea, Iris, Pupil, Ciliary muscles, Eye lens, Retina and Optic nerve.
    2.In which part of the eye image is formed?
    Ans. The screen on which the image is formed in the eye is called retina. The retina is behind the eye-lens and at the back part of the eye.

    Why bursting of Balloon makes sound when pricked with a needle?
    3. In which part of the eye rods and cone cells are found and what is the function of these cells?

    rods-cones-cells-of-eye
    Source: www.sciencenews.org.com
    Ans. The retina is a delicate membrane which consists these two cells namely rods and cone. The retina of an eye is just like the film in a camera. Rods and cones are light sensitive cells which respond to the intensity of light and colour of objects respectively, by generating electrical signals.
    4. What is blind spot?
    Ans.  At the junction of optic nerve and retina in the eye, there are no light sensitive cells i.e. no rods and cones due to which no vision is possible at that spot. This is called blind spot. So, we can say that blind spot is a small area of the retina insensitive to light where the optic nerve leaves the eye.
    5. What is the function of Iris and Pupil in the eye?
    Ans. The iris controls the amount of light entering the eyes. The iris automatically adjusts the size of the pupil according to the intensity of light received by the eye.

    Iris-pupil-of-an-eye
    Source: www.image.slidesharecdn.com
    If the amount of light received by the eye is large during day time then the iris contracts the pupil makes the pupil small and reduces the amount of light entering the eye. On the other hand, if the amount of light received by the eye is small as in a dark room or during night, the iris expands the pupil make it large, so that light may enter the eyes.

    List of Important Discoveries in Physics
    6. What do you understand by the term accommodation?
    Ans. The ability of an eye to focus the distant objects as well as the nearby objects on the retina by changing the focal length or converging power of its lens is called accommodation. A normal eye has a power of accommodation which enables objects as far as infinity and as close as 25 cm to be focused on the retina. The power of accommodation of the eye for a person having normal vision is about 4 dioptres.
    7. When we increase the distance of an object from the eye, what happens to the image distance in the eye?
    Ans. The image distance is the distance between eye-lens and retina in the eye which is naturally fixed and it can’t be changed. Therefore, after increasing the distance of an object from an eye, there will be no change in the image distance inside the eye.
    8. Name a defect of an eye which is known as Near-sightedness and how it is corrected?

    short-sightedness-defect-of-eye
    Source: www.xamidea.in.com
    Ans.  Myopia and short-sightedness is known as near-sightedness. It is that defect of vision due to which a person cannot see the distant objects clearly but he or she can see nearby objects clearly. Myopia is corrected by using spectacles containing concave lenses because it reduces the converging power of the eye-lens.

    What is an Interceptor missile and how it is useful
    9. What is cataract?
    Ans. The medical condition in which the lens of the eye of a person becomes progressively cloudy resulting in blurred vision. It can also lead to total loss of vision of the eye.

    human-eye-problem-cataract
    Source: www.organsofthebody.com
    Note: This type of defect of an eye cannot be corrected by using any type of spectacle lenses. It can only be corrected by surgery. With the help of surgical operation the opaque lens is removed from the eye of the person and a new artificial lens is inserted in its place.
    10. Explain the defect long-sightedness of an eye and how it is corrected?

    hypermetropic-defect-of-eye
    Source: www.3.bp.blogspot.com
    Ans. Long-sightedness is also known as Hypermetropia or Far-sightedness. It is that defect of vision due to which a person cannot see the nearby objects clearly but he can see the distant objects clearly. The near-point of hypermetropic eye is more than 25 centimetres away. It can be corrected by using spectacles containing convex lenses because in will increase the converging power of the eye-lens.

    The Human Eye and its defects

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
      ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on