Jagran Josh Logo

GK Questions and Answers on Kidney and its diseases

04-AUG-2017 15:20

    The process of removal of toxic wastes from the body of an organism is called excretion. Excretion takes place in plants as well as in animals. The excretory system of human beings consists of two kidneys, two Ureters, Bladder and   Urethra.  Kidneys are bean shaped organ present at the back of our body just above the waist. Its function is to remove toxic, poisonous substance urea, other waste salts and excess of water from blood and excrete them in the form of yellowish liquid called urine. These questions and answers on Kidney and its diseases help to understand the phenomena of excretion and enhance your knowledge which can be helpful for the preparation of various entrance examinations.

    Quiz on Kidney and its Diseases
    Source: www.images.wisegeek.com
    1. What is the function of Kidney?
    A. It cleans blood by filtering it and removes waste products.
    B. It regulates minerals in the body and produce hormones.
    C. Both A and B are correct
    D. Only A is correct
    Ans. C
    The main function of kidney is to remove poisonous substance like urea, other waste salts and excess water from the blood and excrete them in the form of urine. It produces rennin hormone that helps in controlling blood pressure.
    2. What is the shape of the kidney?
    A. It is an oval shaped organ.
    B. It is bean shaped organ
    C. It is rectangular in shape.
    D. It has no fixed shape.
    Ans. B
    The kidneys are bean shaped organs towards the back of our body just above the waist.

    What is Blood Pressure and how it is measured?
    3. Removal of waste from our body is due to the process of:
    A. Excretion
    B. Respiration
    C. Exhalation
    D. Double Circulation
    Ans. A
    Due to excretion waste is removed from our body with the help of organs. Kidney excrete urea and lungs carbon dioxide.
    4. If a person is put on dialysis, he is suffering from:
    A. Heart disease
    B. Kidney disease
    C. Respiratory problem
    D. None of the above
    Ans. B
    The procedure used for cleaning the blood of a person by separating the waste substance urea from it is called dialysis.
    5. What are the symptoms of suffering from kidney disease?
    A. High blood pressure
    B. Respiration problem
    C. Swelling on face, legs etc
    D. All of the above
    Ans. D
    At early stage kidney disease has no signs and symptoms. Gradually if a person is suffering from this disease then he or she will face problems like High blood Pressure, swelling in legs and face, Breathing problem, Cardiovascular disease, diabetes, back pain etc.
    6. Name the excretory unit in the human excretory system?
    A. Neuron
    B. Nephron
    C. Nephridia
    D. Nerve
    Ans. B
    Each kidney is made up of a large number of excretory units called nephrons.

    Do you know which Human Body Organs can be donated
    7. When bowman’s capsule and tubule taken together in kidney forms:
    A. Capillaries
    B. Nephron
    C. Glomerulus
    D. Urine Collecting duct
    Ans. B
    The Bowman’s capsule and the tubule taken together make a nephron.
    8. The best long term solution for kidney failure is:
    A. Kidney transplant
    B. Dialysis
    C. Both A and B
    D. Neither A nor B
    Ans. A
    Complete failure of the kidneys allows the urea and other waste products to build up in the blood. The best long term solution for kidney failure is the kidney transplant. In this the damaged kidney is removed and matching kidney donated by a healthy person is transplanted in its place by a surgical operation.
    9. The excretory system of human being consists of the following organs:
    A. Two kidneys and ureter
    B. Bladder
    C. Urethra
    D. All of the above
    Ans. D
    The excretory system in human beings collects the liquid wastes of the body and helps it get rid of them. It consists of two kidneys, two ureters, bladder and urethra.
    10. Where Kidneys are present in our body?
    A. At back, just above the waist.
    B. At back, behind  lungs
    C. Near belly button
    D. Behind pancreas gland
    Ans. A
    Kidneys are present on either side of spine at the lowest level of rib cage in a remote part of abdomen partially covered by ribs.

    Excretory System in Humans

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
      ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on