GK Questions and Answers: Legislative Assemblies of the States

09-MAR-2017 11:24

    In this article a set of 10 questions is being given on 'State Legislature' in which answers have also been given for the convenience of the students. We hope that this quiz will help a lot to competitors preparing for IAS / PCS / SSC / CDS and other competitive exams.

    1. Which of the following statements is not correct about the State Legislature?

    (A) The constitution of the State Legislature has been stated in the 6th part of the Constitution

    (B) Article 168 to 212 has been constituted for the tenure & constitution of the State Legislature

    (C) Currently only 7 states have Legislative Council

    (D) Members of Legislative Council are indirectly elected

    Ans. C

    2. In which of the following states there is no Legislative Council?

    (A) West Bengal

    (B) Telangana

    (C) Karnataka

    (D) Tamilnadu

    Ans. A

    3. What can be the maximum strength of members in the State Legislature?

    (A) 600

    (B) 500

    (C) 552

    (D) 450

    Ans. B

    4. What is the minimum number of members in the State Legislative Council?

    (A) 40

    (B) 50

    (C) 60

    (D) 30

    Ans. A

    5. How many people of Anglo Indian community can be nominated by the Governor in the State Legislative Assembly?

    (A) 6

    (B) 12

    (C) 2

    (D) 1

    Ans. D

    6. Which of the following statements is not correct?

    (A) The number of members in the State Legislative Assemblies is decided as per the 2011 census.

    (B) Parliament determines the number of members in the state Legislative Assemblies

    (C) The decision of the members nominated by the Governor in State Legislative Council can not be challenged in the court.

    (D) The tenure of the members in State Legislative Councils is 6 years.

    Ans. A

    7. What can be the minimum strength of members in the State Legislature?

    (A) 40

    (B) 50

    (C) 60

    (D) 30

    Ans. C

    8.  The term of the State Legislative Assembly can be increased by Parliament during the National Emergency upto….

    (A) 6 months

    (B) 12 months

    (C) 3 months

    (D) Nothing is fixed (depends on the will of the Governor)

    Ans. B

    9. How many members are elected indirectly in State Legislative Councils?

    (A) 1 \ 6

    (B) 3 \ 4

    (C) 5 \ 6

    (D) 1 \ 3

    Ans. C

    10. The strength of members of State Legislative Councils depends........

    (A) on the population of the state

    (B) on the idea of ​​Parliament

    (C) on the basis of the member number of the Legislative Assembly

    (D) on the basis of the area of ​​the state

    Ans. C

    500+ GK Questions on Indian Polity

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK