Jagran Josh Logo

GK Questions and Answers on Provincial Kingdoms of Medieval Indian History

05-MAY-2017 13:30

    After the decline of Delhi Sultanate led to the rise of new kingdoms in different parts of subcontinent. For Example- The Kingdoms of Gujarat & Malwa and Rajputs rises in the western part of Indian subcontinent; Kingdom of Kashmir; Bahmani & Vijayanagara. Here, we are giving 10 GK Questions and Answers on the Provincial Kingdoms of Medieval Indian History for general awareness.

    Provincial kingdom

    1. Bengal province broke away from Delhi under the reign of:

    A. Bahadur Shah Zafar

    B. Muhammad Bin Tughlaq

    C.  Firoz Shah Tughlaq

    D. Alauddin Khilji

    Ans: B

    2. Who founded a kingdom in Assam in the first half of the 13th century?

    A.  Ahoms under Sukapha

    B. Anatvarman

    C. Kapilendra

    D. Mahmud Begarha

    Ans: A

    3. Who among the following built a new city of Ahmadabad?

    A. Mahmud Begarha

    B. Ahmed Shah I

    C. Muzaffar Shah

    D. Bakhtiyar Khilji

    Ans: B

    4. Which of the following ruler consolidated the kingdom of Orissa?

    A.  Ahoms under Sukapha

    B.  Kapilendra

    C. Anatvarman Choda

    D. Mahmud Begarha

    Ans: C

    5. Who founded Bikaner?

    A. Rana Sangram Singh

    B. Rana Kumbha

    C. Akbar

    D. Bika

    Ans: D

    GK Questions and Answers on History of India

    6. Which of the following ruler was the founder of Kachhawaha Dynasty?

    A. Rana Sangram Singh

    B. Rana Kumbha

    C. Dullah Rao

    D. Bika

    Ans: C

    7. Which ruler of Vijayanagara Empire maintained friendly relations with Albuquerque, the Portuguese Governor who Ambassador Friar Luis was resident in Vijaynagara?

    A.  Krishnadeva Ray

    B. Harihar & Bukka

    C. Qasim Barid

    D. Narasimha

    Ans: A

    8. When was Bijapur became an independent kingdom?

    A. 1486 AD

    B. 1487 AD

    C. 1488 AD

    D. 1489 AD

    Ans: D

    9. Who among the following was the founder of Bahmani Kingdom?

    A. Harihar Bukka

    B. Hasan Gangu

    C. Fatullah Khan

    D. Alwardi khan

    Ans: B

    10. Which of the following systems were the backbones of the Vijayanagara administration?

    A. Niti Nirdesha & Dandniti

    B. Karyapalika & Nayankar

    C. Nayankar & Ayagar

    D. Dandniti & Spy System

    Ans: C

    In the above GK Questions and answers on the Provincial Kingdoms of Medieval Indian History will concretise the reading of the readers.

    1000+ GK Questions & Answers on Indian History

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK