Jagran Josh Logo

Gk Questions and Answers on the Forest of India

08-AUG-2017 11:32

    A large area of land dominated by trees and shrubs, then it is popularly known as forest. According to International conventions, every country should have about 33% of its area under forests, but the world average of forest cover is only 26.6 %. Here, we are giving 10 GK Questions and Answers on forest of India for general awareness.

    Forest of India

    1.  Which of the following state has got largest forest in the country?

    A. Madhya Pradesh

    B. Arunachal Pradesh

    C. Chhattisgarh

    D. Maharashtra

    Ans: A

    2. Which among is not mangroves region of India?

    A. West Bengal

    B. Udupi

    C. Condapur

    D. Ratnagiri

    Ans: B

    GK Questions and Answers on Demography and Census (Human Geography)

    3. Consider the following statement (s) related to the tidal forest

    I. These forest are found in those marshy areas where fresh water of rivers continuously mixes with the saline water sea.

    II. In India, these forests are mainly found in the coast of Orissa, Sunderbans in West Bengal etc.

    Code:

    A. Only I

    B. Only II

    C. Both I & II

    D. Neither I nor II

    Ans: C

    4. Consider the following statement (s) related to the tropical evergreen forest

    I. Distribution- Rainy slopes of Western Ghats, North East India except Arunachal Pradesh, Eastern parts West Bengal and Orisha, Andaman and Nicobar & Lakshadweep.

    II. The trees of this forest are hard wood type.

    Code:

    A. Only I

    B. Only II

    C. Both I & II

    D. Neither I nor II

    Ans: C

    GK Questions and Answers on Earth's Hydrosphere (Geography)

    5. Which of the following state has got largest forest cover in terms of percentage with respect to its geographical area?

    A. Assam

    B. Sikkim

    C. Tripura

    D. Mizoram

    Ans: D

    6. Consider the following statement (s) related to the Wet Deciduous Forests.

    I. These forest cover about 70% of India’s forest area and these are also characterised as Monsoon forest.

    II. It is found at the northern and western part of Madhya Pradesh

    Code:

    A. Only I

    B. Only II

    C. Both I & II

    D. Neither I nor II

    Ans: D

    Gk Questions and Answers on the Solar System and its Planets

    7. Consider the following statement (s) related to the Himalayan forest

    I. It contains all the varieties of wood from tropical to alpine type except equatorial forests.

    II. Important species of tree are Sal, Teak, Chir, Deodar, Oak, Olive, Chestnut, Confers, Spruce and Lirch.

    Code:

    A. Only I

    B. Only II

    C. Both I & II

    D. Neither I nor II

    Ans: C

    8. Match the following

    a. Vembanad                          1. Kerala

    b. Bhitakanika                        2. Orissa

    c. Ratnagiri                             3. Maharashtra

    d. Condapur                           4. Karnataka

    Code:

           a        b        c          d

    A.    1        2        3         4

    B.    4        3        2         1

    C.    4        1        3         2

    D.    1        4        2         3

    Ans: A

    GK Questions and Answers on the Power Projects in India

    9. Consider the following statement (s) related to the arid forest

    I. Founded in Rajasthan and adjoining areas of Haryana, Gujarat and Punjab

    II. Species of trees- Cactus, Thorny Bushes, Kikar, Babool, Date palms Acacia, Khair etc

    Code:

    A. Only I

    B. Only II

    C. Both I & II

    D. Neither I nor II

    Ans: C

    10. Which of the following statement (s) is/are correct about Indian forest reserve?

    I. Indian mangroves covering about 4500 km2 area in the coastal regions and about 5% area of the world.

    II. Sunderban is the largest mangrove forests in India and it have been added to the list of biosphere reserves of UNESCO.

    Code:

    A. Only I

    B. Only II

    C. Both I & II

    D. Neither I nor II

    Ans: C

    In the above 10 GK Question and Answers on the Forest of India is a set of 10 Multiple Choice Questions that attune and equipped the readers as per the evolving nature of different competitive examinations.

    1000+ GK Questions Answers on Indian Geography

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK