Jagran Josh Logo
  1. Home
  2.  |  
  3. GK for Exams

GK Questions and Answers on the Kakatiya Dynasty

06-DEC-2017 13:04
    GK Questions and Answers on the Kakatiya Dynasty

    The Kakatiya Dynasty was the famous dynasty of the Telugu region. Kakatiya got their name because they worshipped the goddess called "Kakati". Here, we are giving 10 GK Questions and Answers on the Kakatiya Dynasty that will help the aspirants to prepare themselves for different competitive examination.

    1. Who was the founder of the Kakatiya Dynasty?

    A. Betaraja I

    B. Prolaraja I

    C. Betaraja II

    D. Durgaraja

    Ans: A

    2. Who among the following got hereditary rights of Anumakonda Vishaya from Someshwara of Kalyani Chalukyas?

    A. Betaraja I

    B. Prolaraja I

    C. Betaraja II

    D. Durgaraja

    Ans: B

    3. Who was the first independent ruler of Kakatiya Dynasty?

    A. Durgaraja

    B. Prola II

    C. Rudradeva

    D. Mahadeva

    Ans: B

    GK Questions and Answers on the Chalukya Dynasty

    4. Consider the following

    I. He was a great patron of art literature and authored the 'Nitisara' in Sanskrit.

    II. He constructed the majestic Rudresvara temple in Anamakonda

    Which of the following statement (s) is/are correct about Rudradeva?

    A. Only I

    B. Only II

    C. Both I and II

    D. Neither I nor II

    Ans: C

    5. Which of the following Kakatiya ruler who issued 'Abhya Sasanam'at Motupalli port?

    A. Rani Rudramadevi

    B. Mahadeva

    C. Rudradeva

    D. Ganapathideva

    Ans: D

    GK Questions and Answers on the Pala Dynasty

    6. The Italian traveller Marcopolo visited Mottpalli port during which Kakatiya Ruler's reign?

    A. Rani Rudramadevi

    B. Mahadeva

    C. Rudradeva

    D. Ganapathideva

    Ans: A

    7. Which Kakatiya King's name is mention on the famous inscriptiuon in the Rudresvara temple at Anumakonda?

    A. Rani Rudramadevi

    B. Mahadeva

    C. Rudradeva

    D. Ganapathideva

    Ans: C

    GK Questions and Answers on the Chera Dynasty

    8. Who authored the the 'Nitisara' in sanskrit?

    A. Rudradeva

    B. Rani Rudramadevi

    C. Pratarudra

    D. Ganapathideva

    Ans: A

    9. Which Kakatiya ruler committed suicide according to the Copper Plate Inscription?

    A. Rudradeva

    B. Rani Rudramadevi

    C. Pratarudra

    D. Ganapathideva

    Ans: C

    10. Match the following

            Set I                                Set II

    a. Rudramadevi           1. First Woman ruler of andhra region

    b. Ganapathideva        2. Rayagajekesari

    c. Mahadeva               3. Died while besieging the Yadava capital Devagiri

    d. Betaraja II              4. Built a huge tank at Anumakonda

    Code:

         a    b     c     d

    A.  1    2     3     4

    B.  4    3     2     1

    C.  1    4     2     3

    D.  3    2     4     1

    Ans: A

    Above 10 Multiple Type Questions will help the aspirants to prepare themselves according to the evolving nature of different competitive examinations like UPSC-prelims, IAS-prelims, SSC, CDS, NDA, State Services, and Railways etc.

    1000+ GK Questions & Answers on Indian History

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK