Jagran Josh Logo

GK Questions and Answers on the Later Vedic Culture and Civilisation

19-JUL-2017 10:59

    The bracket for the late Vedic period is 1000 BC to 600 BC. There were significant changes in the political structure- for example- ‘Janpad’ instead of ‘Jan’. The territorial state had replaced the tribal state of Rigvedic period. Here, we are giving 10 GK Questions and Answers on the Later Vedic Culture and Civilisation which are designed with the evolving nature of different competitive examinations like UPSC-prelims, IAS-prelims, SSC, CDS, NDA, State Services, and Railways etc.

    Later Vedic Period

    Source: d1lkesx7pm36d6.cloudfront.net

    1. Assertion (A): Slavery was in existence in later Vedic society.

    Reason (R): Slaves of later Vedic age did not play any significant role in the process of production.

    Codes:

    A. Both A and R are true and R is the correct explanation of A

    B. Both A and R are true but R is not a correct explanation of A

    C. A is true but R is false

    D. Both A & R is not true 

    Ans: A

    2. Which of the following were the new crops of later Vedic period?

    A. Rice and Maize

    B. Rice and Wheat

    C. Rice and Mustard

    D. Rice and Beetroot

    Ans: B

    3. Assertion (A): Penance had become an important and integral part of religious practice.

    Reason (R): According to Taittriya Upnishad ‘Penance is the Brahma’.

    Codes:

    A. Both A and R are true and R is the correct explanation of A

    B. Both A and R are true but R is not a correct explanation of A

    C. A is true but R is false

    D. Both A & R is not true 

    Ans: B

    4. The officer who was responsible for tax collection was called:

    A. Ratnin

    B. Takshana

    C. Bhagadugha

    D. Palagal

    Ans: C

    GK Questions and Answers on the Vedic Civilisation and Culture

    5. Assertion (A): Aitreya Brahman refers to ten forms of government.

    Reason (R): Aitreya Brahman refers to king as protector of Brahmans

    Codes:

    A. Both A and R are true and R is the correct explanation of A

    B. Both A and R are true but R is not a correct explanation of A

    C. A is true but R is false

    D. Both A & R is not true 

    Ans: B

    6. Match the following

        Ashram                                       Age Limits

    a. Brahmacharya Ashram        1. Birth to 25 Years

    b. Grihasth Ashram                 2. 25 to 50 Years

    c. Vanprastha Ashram             3. 50 to 75 Years

    d. Sanyas Ashram                  4. 75 to 100 Years

    Code:

             a            b             c             d

    A.      4            3            2              1

    B.      3            4            1              2

    C.      1            3            4              2

    D.      1            2            3              4

    Ans: D

    7. Assertion (A): During later Vedic age, Indra, Agni and Vruna lost their prominence and popularity.  

    Reason (R): In the place of old god was taken by new trinity of Gods- Prajapati, Vishnu and Pushan.

    Codes:

    A. Both A and R are true and R is the correct explanation of A

    B. Both A and R are true but R is not a correct explanation of A

    C. A is true but R is false

    D. Both A & R is not true 

    Ans: B

    8. What does later Vedic people called when they cooked rice with milk?

    A. Kshirodan

    B. Ugra

    C. Jeevgrah

    D. Apoop

    Ans: A

    GK Questions and Answers on the Basic Features of Harappa Civilisation

    9. Assertion (A): Yajur Veda is in prose. It has two parts-Shukla and Krishna.

    Reason (R): In Shukla, there are verses (Shloka) only.In Krishna verses are accompanied with commentary on them.

    Codes:

    A. Both A and R are true and R is the correct explanation of A

    B. Both A and R are true but R is not a correct explanation of A

    C. A is true but R is false

    D. Both A & R is not true 

    Ans: A

    10. What was human sacrifice called in later Vedic age?

    A. Urna Stoma Yagya

    B. Manav Rachna Yagya

    C. Shattantu Yagya

    D. Vratya Stoma Yagya

    Ans: D

    In the above 10 GK Questions and Answers on the Vedic Civilisation and Culture consists of 10 Multiple Choice Questions that attune and equipped the readers as per the evolving nature of different competitive examinations.

    1000+ GK Questions & Answers on Indian History

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK