Jagran Josh Logo

GK Questions and Answers on the Magadha Empire

07-JUN-2017 12:33

    Bihar and eastern part of Uttar Pradesh becomes the centre of politics after 6th century BC onwards. Magadha was one of the powerful territories of 16 Mahajanpada. Here, we are giving 10 GK Questions and Answers on the Magadha Empire that will enhance the general knowledge of readers about the ancient Indian Kingdom.

     

    Magadha Empire

    Source: www.globalsecurity.org

    1.  Which of the following dynasty was the first to rule over Magadha?

    A. Haryankas

    B. Shishunagas

    C. Nandas

    D. Mauryas

    Ans: A

    2.  Who was the founder of Haryanka Dynasty?

    A. Bindusara

    B. Bimbisara

    C. Mahapadma Nand

    D. Kalashoka

    Ans: B

    3. Who among the following patronised the Second Buddhist Council?

    A. Shishunagas

    B. Dhananada

    C. Kalashoka

    D. Ajatshatru

    Ans: C

    4. Who was the king of Nanda Dynasty when Alexander attacked India in 4327/326 BC?

    A. Shishunagas

    B. Mahapadma Nand

    C. Kalashoka

    D. Dhananada

    Ans: D

    5.  Which of the following ancient treaty that talks about overthrowing of Nandas by the Chandragupta Maurya?

    A. Kathasaritasagara

    B. Brihadkatha Manjari

    C. Mudrarakshasa

    D. Rajatrangini

    Ans: C

    GK Questions with Answers on Ancient Indian History: School of Art

    6. Seleucus sent Megasthenes as his ambassador to the court of which Mauryan King?

    A. Kalashoka

    B. Chandragupta Maurya

    C. Bindusara

    D. Ashoka

    Ans: B  

    7.  Who among the following ruler patronised the First Buddhist Council?

    A. Ajatashatru

    B.  Bimbisara

    C. Shishunagas

    D. None of the above

    Ans: A

    8. Which of the following first Indian King in the Indian History who left his records engraved on stones?

    A. Kalashoka

    B. Chandragupta Maurya

    C. Bindusara

    D. Ashoka

    Ans: D

    9. Who was the first Indian King started the matrimonial alliances to strengthen his power?

    A. Ajatashatru

    B.  Bimbisara

    C. Shishunagas

    D. Dhananada

    Ans: B

    10. Which of the following ancient Indian King issued inscriptions like Darius I who was the king of Iran?

    A.  Bimbisara

    B. Shishunagas

    C. Bindusara

    D. Ashoka

    Ans: D

    In the above 10 GK Questions and Answers on the Magadha Empire strengthen the general knowledge of the aspirants as well as readers.

    1000+ GK Questions & Answers on Indian History

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK