Jagran Josh Logo

GK Questions and Answers on the Moderate and Extremist Leadership of Congress

16-NOV-2017 13:12

    The Indian National Congress was formed when 72 delegates from all the presidencies and provinces of India met at Bombay from 28 to 30 December 1885. It was the nucleus of a future parliament for our country, and will lead to good of inconceivable magnitude for our countrymen. Here, we are giving GK Questions and Answers on the Moderate and Extremist Leadership of Congress which is designed according to the evolving nature of different competitive examination.

    Moderates and Extremists Leadership of Congress

    1. Which was the period of Moderate leadership of Congress?

    A. 1885- 1905

    B. 1885-1906

    C. 1885-1920

    D. 1885-1947

    Ans: A

    2. Which was the period of Extremist leadership of Congress?

    A. 1885-1910

    B. 1905-1920

    C. 1905-1907

    D. 1900-1920

    Ans: B

    3. Who among the following Moderate leader of Congress known as 'The Lion of Bombay'?

    A. Gopal Krishna Gokhale

    B. MG Ranade

    C. Firoz Shah Mehta

    D. Badruddin Tyabji

    Ans: C

    4. Which of the following Moderate leader of Congress associated with Bombay Chronicle (English-language weekly Newspaper)?

    A. G Subramanya Aiyar

    B. Madan Mohan Malviye

    C. Dadabhai Naoroji

    D. Feroz Shah Mehta

    Ans: D

    GK Quiz on Modern Indian History: Struggle for Independence Early Phase (1885- 1918)

    5. Which of the following movement of Indian Freedom Struggle was associated with Moderate leadership of Congress?

    A. Home Rule Movement

    B. Civil Disobedience Movement

    C. Swadeshi Movement

    D. Quit India Movement

    Ans: C

    6. When was Congress split into two groups-extremists and moderates?

    A. 1905

    B. 1906

    C. 1907

    D. 1908

    Ans: C

    GK Quiz on Modern Indian History: Struggle for Independence Second Phase (1919- 1927)

    7. In which session, Congress split into two groups of Moderate and Extremist?

    A. Madras Sesson (1887)

    B. Surat Session (1907)

    C. Calcutta Session (1906)

    D. Allahabad Session (1888)

    Ans: B

    8. Which of the following was not methodology of Moderate leadership of Congress?

    A. Aimed to end the British rule

    B. Aimed at administrative and constitutional reforms

    C. Wanted more Indians in the administration and not to an end of British rule

    D. All of the above

    Ans: A

    GK Quiz on Modern Indian History: Struggle for Independence Third Phase (1927- 1939)

    9. Who was the president of Indian National Congress at the time of Surat Session?

    A. Bal Gangadhar Tilak

    B. Bipin Chandra Pal

    C. Gopal Krishna Gokhale

    D. Rash Behari Bose

    Ans: D

    10. The Session of Congress of 1907 was held at the bank of which river?

    A. Sabarmati

    B. Loni

    C. Tapti

    D. Narmada

    Ans: C

    In the above 10 GK Questions and Answers on the Moderate and Extremist Leadership of Congress, will help the aspirants to understand the evolving nature of different competitive examination.

    1000+ GK Questions & Answers on Indian History

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
      ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on