Jagran Josh Logo

GK Questions and Answers on the Prominent Rajput States of Medieval India

16-JUN-2017 12:39

    After the death of Harsha, the entire Indian subcontinent was disintegration into small kingdoms and there was no political unity. These states, i.e., Rajput States were enmity to each other and they reduced their power in mutual wars. Here, we are giving 10 GK Questions and Answers on the Prominent Rajput States of Medieval India for general awareness.

     Rajput States

    1. Who was the founder of Parmar Dynasty?

    A. Vakpati Munj

    B. Gopal

    C. Vam-Rajdeo

    D. Nagbhatt I

    Ans: A

    2. Chandra Dev was the founder of which dynasty?

    A. Shahi Dynasty

    B. Gahadwal Dynasty

    C. Pala Dynasty

    D. Sen Dynasty

    Ans: B

    3. Match the following:

           Dynasty                                  Founder

    a. Gurjar Pratihar              I.   Sangram Raj     

    b. Utpala Dynasty             II. Avanti Varman 

    c. Karkot Dynasty             III. Durlabh Varman

    d. Lohar Dynasty              IV. Nagbatt I        

    Code:

          a      b       c      d

    A.   I      II       III     IV

    B.  IV    III       II      I

    C.  IV    II       III      I

    D. III     II        I      IV     

    Ans: C

    4. Who among the following dynasty known for the temples of Khajuraho?

    A. Shahi Dynasty

    B. Gahadwal Dynasty

    C. Parmar Dynasty

    D. Chandella Dynasty

    Ans: D

    5. Which among the following dynasty is also called as Solanki Dynasty?

    A. Chalukyas Dynasty

    B. Chandella Dynasty

    C. Sena Dyanasty

    D. Yadhuvans Dynasty

    Ans: A

    Social and Cultural Development during Rajput Rule

    6. Which of the following place there were no Buddhist education centre during Rajput period?

    A. Vikramshila

    B. Nalanda

    C. Odantpur

    D. Mount Abu

    Ans: D

    7. Who among the following Rajput ruler built a temple and installed his own image to be worship?

    A. Latingdev

    B. Ajay Singh

    C. Pradyumandev

    D. Rao Bika

    Ans: A

    8. The famous Medieval text i.e. Kaviraj Marg was composed during which dynasty?

    A. Rashtrakutas

    B. Pal

    C. Gang

    D. Pratihar

    Ans: A

    9. In which field Avanti Varman did remarkable work?

    A. Administration

    B. Agriculture

    C. Army

    D. Communication

    Ans: B

    10. In Rajput period, the subjects of education were-

    A. Ved and Grammar

    B. Technical and Surgery

    C. law, literature and Science

    D. Prakrit Literature

    Ans: C

    In the above 10 GK Questions and Answers on the Prominent Rajputs States of Medieval India will enhance the general knowledge of the readers about the new emerged ruling class in India.

    1000+ GK Questions & Answers on Indian History

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK