Jagran Josh Logo

GK Questions and Answers on the Sessions of Indian National Congress

17-NOV-2017 11:32
    GK Questions and Answers on the Sessions of Indian National Congress

    The Indian National Congress was founded by AO Hume in 1885 to form a platform for civic and political dialogue of educated Indians with the British Raj. The first spurts of nationalistic sentiment that rose amongst Congress members were when the desire to be represented in the bodies of government, to have a say, a vote in the law-making and issues of administration of India. Here, we are giving 10 GK Questions and Answers on the Sessions of Indian National Congress, which is designed according to the evolving nature of different competitive examination.

    1. First session of the Indian National Congress was held under the presidency of:

    A. AO Hume

    B. Badruddin Tyabji

    C. JB Kriplani

    D. WC bannerjee

    Ans: D

    2. Who among the following presided the Lahore Session of Indian National Congress in 1909?

    A. Dadabhai Naoroji

    B. Rashbihari Ghosh

    C. Madan Mohan Malaviya

    D. Bishan Narayan Dar

    Ans: C

    GK Quiz on Modern Indian History: Struggle for Independence Early Phase (1885- 1918)

    3. Who was the Viceroy of British India at the time of first session of the Congress?

    A. Lord Curzon

    B. Lord Dufferin

    C. Lord Mayo

    D. Lord Minto

    Ans: B

    4. In which session of the Indian National Congress split into two part-Moderates and Extremists?

    A. Surat Session

    B. Nagpur Session

    C. Bombay Session

    D. Allahabad Session

    Ans: A

    GK Quiz on Modern Indian History: Struggle for Independence Second Phase (1919- 1927)

    5. Who was the first Englishman to become the president of INC was

    A. George Yule

    B. William Wedderburn

    C. Alfred Webb

    D. Henry Cotton

    Ans: A

    6. In which session of Indian National Congress passes the resolution for Poorna Swaraj or complete independence?

    A. Madras

    B. Calcutta

    C. Lahore

    D. Delhi

    Ans: C

    GK Quiz on Modern Indian History: Struggle for Independence Third Phase (1927- 1939)

    7. In which Session of the Indian National Congress the National Song Vande Mataram was sung for the first time?

    A. Madras Session of 1887

    B. Allahabad session of 1888

    C. Surat Session of 1907

    D. Calcutta session of 1896

    Ans: D

    8. Who was the president of Indian National Congress when the song Vande Mataram was first sung at the 12th session of the Indian National Congress?

    A. Badruddin Tyabji

    B. Rahimtulla M Sayani

    C. Rahsbehari Ghosh

    D. Pandit Bishan Narayan Dar

    Ans: B

    GK Questions and Answers on the Moderate and Extremist Leadership of Congress

    9. In which session of the Indian National Congress the National Anthem, Jana Gana Mana was sung for the first time?

    A. Badruddin Tyabji

    B. Rahimtulla M Sayani

    C. Rashbehari Ghosh

    D. Pandit Bishan Narayan Dar

    Ans: D

    10. Who was the president of Indian National Congress Session that was held in Jaipur after Independence?

    A. Pt. Jawaharlal Nehru

    B. Acharya JB Kriplani

    C. Dr. Pattabhi Sitaramayya

    D. Sarojini Naidu

    Ans: C

    In the above 10 GK Questions and Answers on the Sessions of Indian National Congress, will help the aspirants to understand the evolving nature of different competitive examination.

    1000+ GK Questions & Answers on Indian History

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK