Jagran Josh Logo

GK Questions and Answers on the South Indian Dynasties

20-DEC-2017 12:25

    The history of the southern part of India covers a span of over four thousand years during which the region saw the rise and fall of a number of dynasties and empires. Dynasties of Satavahana, Chola, Chera, Chalukya, Pallava, Rashtrakuta, Kakatiya and Hoysala were at their peak during various periods of history. Here, we are giving 10 GK Questions and Answers on the South Indian Dynasties, which is designed according to the evolving nature of different competitive examination.

    South Indian Dynasty

    1. Who was the founder of the Chola Empire?

    A. Vijayalaya Chola

    B. Aditya I

    C. Parantaka Chola I

    D. Gandaraditya Chola

    Ans: A

    2. Who was the founder of the Chalukya Dynasty of Badami?

    A. Kirtivarman I

    B. Pulakeshin

    C. Mangalesha

    D. Pulakeshin II

    Ans: B

    3. Who among the following was the last ruler of Chera Dynasty?

    A. Ravi Rama Varma

    B. Bhaskara Ravi Varma III

    C. Vira Kerala

    D. Rama Varma Kulashekhara

    Ans: D

    List of Chera Rulers and their contribution

    4. Consider the following statement (s) related to the Rama Varma Kulashekhara.

    I. His full name was Raja Sri Rama Varma, Kulasekhara Perumal, alternatively Ramar Tiruvati or Kulasekhara Koyiladhikarikal).

    II. His reign was known for severe political crisis and instability.

    Code:

    A. Only I

    B. Only II

    C. Both I & II

    D. Neither I nor II

    Ans: C

    5. Who was the founder of Satavahana Dynasty?

    A. Simuka

    B. Kanha

    C. Satakarni

    D. Sivasvati

    Ans: A

    List of Chola Rulers and their contribution

    6. Consider the following statement(s) about Satakarni

    I. He was the third of the Satavahana kings and was the first powerful Satavahana ruler.

    II. His achievements in details are describes in the Nanaghat inscription.

    III. Referred to as 'lord of Dakshinpatha'

    IV. His name is inscribed on one of the gateways of Sanchi Stupa.

    Code:

    A. I, II and IV

    B. I, III & IV

    C. I, II & III

    D. All of the above

    Ans: D

    7. Who among the following was the last ruler of Satvahan Dynasty?

    A. Vashishtiputra Satakarni

    B. Shivaskanda Satakarni

    C. Yajna Sri Satakarni

    D. Vijaya

    Ans: D

    8. Who was the first ruler in South India to issue gold coinage?

    A. Pulakeshin II

    B. Vikramaditya I

    C. Vikramaditya

    D. Vinayaditya

    Ans: A

    List of Chalukya Rulers and their contribution

    9. Which of the following Satvahana King bearing matronym (Mothers name)?

    A. Vasishthiputra Pulumavi

    B. Gautamiputra Satakarni

    C. Vashishtiputra Satakarni

    D. All of the above

    Ans: B

    10. Which Chola King had had written Tamil hymn on Siva of the Chidambaram Temple?

    A. Arinjaya Chola

    B. Parantaka Chola I

    C. Sundara Chola

    D. Gandaraditya Chola

    Ans: D

    In the above 10 GK Questions and Answers on the South Indian Dynasties will enhance the knowledge of readers.

    1000+ GK Questions & Answers on Indian History

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK