Jagran Josh Logo

Gk Questions & Answers on International Organisation Set X

17-NOV-2016 10:28

    Gk Questions & Answers on International Organisation Set X consist of 10 MCQs are created while keeping in mind the relevance of the subject and its importance for an examination point of view. These MCQs helps the aspirant in the preparation of examinations like UPSC-Prelims, CDS, NDA, State-PSC, SSC, Railways etc. It will concretise the reading experience of aspirants who are aspiring for cracking different competitive exams.

    1. The ten non-permanent members are elected by the UN General Assembly for.......................

    A. 4 years

    B. 2 years

    C. 3 years

    D. 6 years

    Ans: B

    2. Who among the following members of UN have a veto power?

    A. Permanent members

    B. Non-official members

    C. Non-permanent members

    D. None of the above

    Ans: A

    3. In which situation that the “Veto is not considered as action of a permanent member”?

    A. US Senate passed resolution

    B. British Parliament made a law

    C. Security Council permanent members absent during meeting of the Security Council

    D. All the above

    Ans: C

    4. Which of the following is/are the functions and powers of the Security Council?

    A. Maintenance of international peace and security, elective functions

    B. Supervisory functions

    C. Constituent functions

    D. All the above

    Ans: D

    5. How does the Security Council take military action against any country as per the Article 41 of the UN Charter?

    A. Through air

    B. Through sea

    C. Through land

    D. All the above

    Ans: D

    6. To whom, the Security Council asks whom to contribute for the maintenance of international peace and security and make available its armed forces, etc under the Article 43 of the UN Charter?

    A. ILO

    B. International Peace Keeping Force

    C. UN members

    D. International Law of India

    Ans: C

    7. Which of the following committee advise and assist the Security Council of UN on all matters relating to its military requirements for maintenance of international peace and security?

    A. Military Advisory Committee

    B. Military Staff Committee

    C. Military Security Council

    D. None of the above

    Ans: B

    8. Which among the following article of UN states that “A war of aggression is a crime against international peace”?

    A. Article 5

    B. Article 6

    C. Article 7

    D. Article 8

    Ans: D

    9. When was the definition of aggression finally adapted without vote by the UN General Assembly?

    A. December, 13, 1974

    B. December, 12, 1974

    C. December, 18, 1974

    D. December, 14, 1974

    Ans: D

    10. Which UN organ separately elects the judges of International Court of Justice?

    A. UN General: Assembly

    B. UN Security Council

    C. A & B

    D. None of the

    Ans: C

    List of International organisation and their abbreviation

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

      Latest Videos

      Register to get FREE updates

        All Fields Mandatory
      • (Ex:9123456789)
      • Please Select Your Interest
      • Please specify

      • ajax-loader
      • A verifcation code has been sent to
        your mobile number

        Please enter the verification code below

      Newsletter Signup
      Follow us on
      This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK