1. Home
  2.  |  
  3. General Knowledge Quiz  |  

GK Questions with Answers on Agricultural Economy (Set 35)

31-JAN-2017 18:38

    There are so many questions are asked in the various competitive exams based on the Agricultural Economy. So to cater the needs of aspirants Jagran josh is presenting this set of 10 questions with answers to help the aspirants. This set is very useful for those who are preparing for exams like IAS/PCS/SSC/CDS etc.

    1. In which of the following country, "Ranching" is widely used as agricultural technique?
    a)  America

    b)  Japan

    c)  China

    d)  Australia

    Ans. d

    2. Which technique of agriculture is commonly practised in India?

    a)  Dry Agriculture

    b)  Mixed crop agriculture

    c)  Ranching

    d)  Shifting cultivation

    Ans. b

    3. A agriculture system in which the farmers are directly related to States in the matters of produce and agriculture?

    a)  Kashtkaari Agriculture

    b)  Community agriculture

    c)  Co-operative agriculture

    d)  Joint agriculture

    Ans. a

    4. Which kind of agriculture is practised in flood prone areas?

    a)  Wet Agriculture

    b)  Diyara Kheti

    c)  Tairati (Floating Kheti)

    d)  Humid Agriculture

    Ans. b

    5. Permaculture is synonymous to:-

    a)  Commercial agriculture

    b)  Irrigated agriculture

    c)  Ecological agriculture

    d)  None of the above

    Ans. c

    6. In which of the following regions of India, 'Jhoom cultivation is practiced?

    a)  Rajasthan

    b)  Odisha

    c)  Coastal Areas

    d)  North Eastern areas

    Ans. d

    7. Which term describes the commercial cultivation of vegetables?

    a)  Sericulture

    b)  Horticulture

    c)  Olericuture

    d)  Silviculture

    Ans. c

    8. The Stock Farming is related to:-

    a)  Reproduction in animals

    b)  Use of good quality seeds

    c)  Growing two to three vegetations on the same land

    d)  None of the above

    Ans. a

    9. "Viticulture" is a term used for:-

    a)  Silk Production

    b)  Grapes Production

    c)  Honey Production

    d)  Wool Production
    Ans. b

    10. For the normal growth of a plant, what should be the optimum pH of the soil?

    a)  Between 6 to 7.5

    b)  Between 3 to 4

    c)  Between 2 to 3

    d)  Between 8 to 9

    Ans. a

    Indian Economy Quiz

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK