Jagran Josh Logo

GK Questions with Answers on Ancient Indian Literature Set V

20-SEP-2018 10:40
    GK Questions with Answers on Ancient Indian Literature Set V

    Ancient Indian literature refers to literature written in the Ancient Indian language from the earliest texts until the time of the Post Gupta Empire. In this article, we are giving 10 GK Questions with Answers on Ancient Indian Literature Set V that attune and equipped the aspirants according to the evolving nature of different competitive examinations like UPSC-prelims, IAS-prelims, SSC, CDS, NDA, State Services, and Railways etc.

    1. Which of the following statement (s) is/are correct about Panini's great grammar the Ashtadhyayi?

    A.  It was most probably composed towards the 4th century BC.

    B.  It was stated that with Panini the language attained its highest state of development and thereafter there was improvement only in its vocabulary.

    C.  Both A & B

    D.  None of the above

    Ans: C

    2. Who among the following had written the ‘Rajatarangini’ which was the metrical legendary and historical chronicle of the north-western Indian subcontinent?

    A.  Megasthenese

    B.  Kalhana

    C.  Al-Biruni

    D.  Herodotus

    Ans: B

    3. Consider the following statements related to the Megasthenese profess of writing:

    I. Megasthenese wrote extensively in a book called 'Indica' which is no longer available to us.

    II. Megasthenese's writings could be seen through various extracts in the writings of Diodorous, Strabo and Arrian.

    III. Megasthenese mentions that Indian society comprised of seven castes (jatis).

    Which of the following statement(s) is/are correct?

    A.  Only I

    B.  I and II

    C.  II and III

    D.  All of the above

    Ans: D

    4.  Match the following:

     Set – I                    Set-II

    a. RigVeda          1. A collection of spells and charms

    b. Samveda        2. A collection of songs mostly taken from Rig Veda

    c. Yajurveda       3. A collection of sacrificial formulae

    d. Atharvaveda   4. A collection of hymns

    Code:

         a   b   c  d

    A.  4   2   3  1

    B.  1   2   3  4

    C.  3   4   2  1

    D.  1   2   4  3

    Ans: A

    GK Questions and Answers on the Ratnis and Officials of Vedic Period

    5. Consider the following statements regarding the age of Vedic Civilisation:

    I. Bal Gangadhar Tilak, on astronomical grounds, dated Rig Veda to .6000 B.C. to Harmon Jacobi, Vedic civilization flourished between 4500 B.C. and 2500 B.C. and the Samhitas were composed in the latter half of the period.

    II. Famous Sanskritist, Winternitz felt that the Rig Veda was probably composed in the third millennium B.C.

    Which of the following statement(s) is/are not correct?

    A.  Only I

    B.  Only II

    C.  Both I and II

    D.  Neither I nor II

    Ans: D

    6. Which of the following statement (s) is/are correct about ancient Indian literature?

    A.  The Puranas is important as they were the main influence in the development from early Vedic religion to Hinduism.

    B.  The Shastras contained works of science and philosophy.

    C.  The Bhagvad Gita a later addition to the Mahabharata enshrines a philosophical doctrine and in it are described the three paths to salvation: karma, gyan and bhakti.

    D.  All of the above

    Ans: D

    7. Select correct pair of book and author.

    A.  Mudrarakshasa: Somdeva

    B.  Brihat Samhita: Ravi Kriti

    C.  Kathasaritsagar: Visakdatta

    D.  Panchsidhantika : Varharmihara

    Ans: D

    GK Question and Answers on the Post Gupta Era

    8. Find the correct pair of Poet in the Court of the King during Ancient India

    A.  Vasumitra       : Kanishka

    B.  Harisena         : Chandragupta II

    C.  Kalidasa         : Samudragupta  II

    D.  Banabhatta     : Pulkesin II

    Ans: A

    9. Consider the following statement (s) is/are related to the historical literary sources of Ancient India

    I.  The ‘Puranas’ serves as a source of historical facts of ancient India. There are eighteen Puranas. They provide historical information of various dynasties.

    II.  According to Dr. R.C. Majumdar, the war occurred in 1000 B.C. Apart from the Kurukshetra war, the Mahabharata contains various accounts of social life and religious

    thinking of the people of ancient India.

    Which is/are correct statement (s)?

    A.  Only I

    B.  Only II

    C.  Both I and II

    D.  Neither I nor II

    Ans: C

    10. Who among the following had written down the 'Ramcharita'?

    A.  Sandhyakara Nandi

    B.  Chand Bardoi

    C.  Banabhatta

    D.  Kalhana

    Ans: A

    1000+ GK Questions & Answers on Indian History

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK