GK Questions with answers on Environment & Ecology: Biodiversity Set I

GK Questions with answers on Environment Ecology: Biodiversity Set I consists of 10 MCQs which are made while keeping in mind the relevance of the subject and its importance for an exam point of view.
Created On: Feb 22, 2019 15:49 IST
Modified On: Feb 22, 2019 15:45 IST
GK Questions with answers on Environment & Ecology: Biodiversity Set I
GK Questions with answers on Environment & Ecology: Biodiversity Set I

GK Questions with answers on Environment & Ecology: Biodiversity Set I consists of 10 MCQs which are made while keeping in mind the relevance of the subject and its importance for an exam point of view. These MCQs helps the aspirant in the preparation examinations like UPSC (IAS, IPS, IES, IFS, CDS, and NDA), State-PSC, SSC, Railways and other competitive examinations.

1. Which of the following is the most abundant Green House Gas (GHG) in the earth’s atmosphere?

A. Nitrogen Dioxide

B. Carbon Dioxide

C. Water Vapour

D. Sulphur Dioxide

Answer: C

2. Which one of the following is not used for Ex-situ plant conservation?

A. Seed banks

B. Field gene banks

C. Shifting cultivation

D. Botanical Gardens

Answer: C

3. Which of the following represent maximum number of species among global biodiversity?

A. Ferns

B. Lichens

C. Algae

D. Fungi

Answer: D

4. Veld type grasslands are located at?

A. South Africa

B. South America

C. Australia

D. Britain

Answer: A

5. Which of the following areas in India are known as hotspot of biodiversity?

A. Sunderbans Deltas

B. Western Ghats

C. Eastern Ghats

D. Gangetic Plain

Answer: B

GK Questions & Answers on Global Warming

6. Which one of the following is not included under In-situ conservation?

A. National Park

B. Botanical Gardens

C. Wild Life Sanctuary

D. Biosphere Reserve

Answer: B

7. Which national park is famous for having Great Indian one Horned Rhino?

A. Raja ji National Park

B. Jim Corbet National Park

C. Bandipur National Park

D. Kajiranga National Park

Answer: D

8. Which of the following region is a native place of the species of Yak (ox) and the Bharal?

A. Uttarakhand

B. Himachal Pradesh

C. Tamilnadu

D. Ladakh

Answer: D

9. Which of the following is the natural habitat of the Indian lion?

A. Gir forest

B. Sunderban delta

C. Okhla Park

D. None of the above

Answer: A

10. In which of the following places Royal Bengal Tiger found?

A. Gir forest

B. Sunderban delta

C. Godawari Delta

D. Mahanadi Delta

Answer: B

GK Questions on Plants and Animals Kingdoms

Related Categories