Jagran Josh Logo

GK Questions with answers on Geography India - Drainage System Set V

27-DEC-2016 17:32

    GK Questions with answers on Geography India - Drainage System Set V in this set you will find repository of 10 Multiple Choice Questions that will help you to attune and equipped for different competitive examinations

    1. Which of the following river is not part of Indus River System?

    A. Jhelum

    B. Rabi

    C. Chenab

    D. Bhagirathi

    Ans: D

    2. The River that originates from Rakash tal near Mansarovar lake in Tibet and enters into India through Shipki-la pass (Himachal Pradesh)?

    A. Rabi

    B. Jhelum

    C. Sutlej

    D. Chenab

    Ans: C

    3. Which of the following place where Bhagirathi and Alaknanda and flow below in the name of Ganga?

    A. Suratkund

    B. Devprayag

    C. Vishnuprayag

    D. Prayag

    Ans: B

    4. On which river, India's highest waterfalls Jog (Gershoppa) is situated?

    A. Saravati

    B. Mahi

    C. Sabarmati

    D. Luni

    Ans:A

    5. Hirakud Multipurpose Project is located across which river in Odisha?

    A. Krishna

    B. Mahanadi

    C. Subarnrekha

    D. Kaveri

    Ans: B

    List of Towns situated on the Banks of River

    6. Which of the following river rises from Vidhyan Range and flows in Madhya Pradesh, Rajasthan and Gujarat?

    A. Mahi

    B. Tapi

    C. Narmada

    D. Pumba

    Ans: A

    7. Which of the following lake was created due to tectonic activities?

    A. Kokonoor Lake

    B. Loktak Lake

    C. Wular Lake

    D. Parichu Lake

    Ans: D

    8. The water of which lake is highly charged with Sodium Carbonates and Sodium Chloride?

    A. Lonar Lake

    B. Chilika Lake

    C. Pulicat Lake

    D. Vembanad Lake

    Ans: A

    9. Select the correct pair of salt lake?

    A. Lonar Lake: Salt Lake

    B. Sambhar Lake: Salt Lake

    C. Wular Lake: Salt Lake

    D. Kolleru Lake: Salt Lake

    Ans: A

    10. Which of the following lake is the source of three main Indian rivers i.e. Ganga, Brhamaputra and Indus?

    A. Rakstal

    B. Mansrovar

    C. Gunchu Tso

    D. Parichu

    Ans: B

    1000+ GK Questions & Answers on Indian Geography

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
      ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on