GK Questions with answers on Geography: Wildlife, Forest & Vegetation Set III

Sep 7, 2016, 09:31 IST

GK Questions with answers on Geography: Wildlife, Forest & Vegetation Set III, in this set you will find repository of 10 Multiple Choice Questions that is made as per latest examination pattern of UPSC (IAS,IPS, IES,IFS,  CDS, NDA), State-PSC, SSC, Railways and other competitive examinations.

GK Questions with answers on Geography: Wildlife, Forest & Vegetation Set III, in this set you will find repository of 10 Multiple Choice Questions that is made as per latest examination pattern of UPSC (IAS, IPS, IES, IFS, CDS, and NDA), State-PSC, SSC, Railways and other competitive examinations.

1. The main vegetation of the steppe type climatic region is:

A. Large grasslands

B. Evergreen forest

C. Coniferous forest

D. All of the above

Ans: A

2. Which famous politician established The National Bison Range in Moiese, Montana in 1908?

A. James Madison

B. Theodore Roosevelt

C. Thomas Jefferson

D. Ross Perot

Ans: B

3. In which year was Kanaha Pond established as a National Natural Landmark?

A. 1971

B. 1989

C. 1948

D. 1972

Ans: A

Natural Vegetation

4. Name the wildlife sanctuary of Ethiopia which is a protected area and also a part of the Illubabor Zone of the Oromia Region?

A. Banks' Pine Grove Sanctuary

B. Harar Wildlife Sanctuary

C. Nechisar National Park

D. Didessa Wildlife Sanctuary

Ans: D

5. Which is the only permanent rainforest research station in India? This place is also known as the Capital of King Cobra?

A. Gulf of Mannar Marine National Park

B. Agumbe Rainforest Research Station & Romulus Whitaker

C. Anamudi Shola National Park

D. Keibul Lamjao National Park

Ans: B

6. Who was the first Briton to enter Serengeti National Park and record his explorations in the Northern Serengeti in 1913?

A. Stewart Edward White

B. Robert Watson

C. Rebecca Hosking

D. John Stewart

Ans: A

Wild Life and National Parks

7. Which wildlife sanctuary is located within the Sabaragamuwa mountain range in the Central hills?

A. Kundelungu National Park

B. Maiko National Park

C. Peak Wilderness Sanctuary

D. None of the above

Ans: C

8. In which wildlife sanctuary the BBC Television shot the film titled "Big Cat Diary"?

A. Upemba National Park

B. Maasai Mara

C. Gandzakar Sanctuary

D. Akouma National Park

Ans: B

9. Which animal is often described as the world’s best survivor as it had withstood even high levels of radioactivity of the Hiroshima -Nagasaki nuclear bomb blasts?

A. Cockroach

B. Monkey

C. Donkey

D. Lizard

Ans: B

10. Name one of the two national parks established by the Scottish Parliament in 2002?

A. Loch Lomond

B. Maiko National Park

C. Cairngorms National Park

D. None of the above

Ans: A

1000+ GK Questions & Answers on Indian Geography

Jagranjosh
Jagranjosh

Education Desk

Your career begins here! At Jagranjosh.com, our vision is to enable the youth to make informed life decisions, and our mission is to create credible and actionable content that answers questions or solves problems for India’s share of Next Billion Users. As India’s leading education and career guidance platform, we connect the dots for students, guiding them through every step of their journey—from excelling in school exams, board exams, and entrance tests to securing competitive jobs and building essential skills for their profession. With our deep expertise in exams and education, along with accurate information, expert insights, and interactive tools, we bridge the gap between education and opportunity, empowering students to confidently achieve their goals.

... Read More

Get here current GK and GK quiz questions in English and Hindi for India, World, Sports and Competitive exam preparation. Download the Jagran Josh Current Affairs App.

Trending

Latest Education News