Jagran Josh Logo

GK Questions with answers on Indian Economy Set XXIV

30-JUN-2016 17:37

    Dear students, find a set of 10 questions along with answers from Indian Economy based on the different topics. We hope that this set will not only help to the competitive aspirants but also to college going students.

    1.  Which of the following regulates the working of share markets in India?
    (a)  MRTP Act
    (b)  FERA
    (c)  FEMA
    (d)  None of these
    Ans. d

    2.  Which of the following panel was appointed to put forward recommendations of GAAR?
    (a)  Reddy panel
    (b)  P. Shome panel
    (c)  Rangarajan panel
    (d)  None of these
    Ans. b

    3.  SDR is the currency of IMF, which is called as………….also.
    (a)  White gold
    (b)  Book keeping entry only
    (c)  Paper gold
    (d)  Yellow metal
    Ans. c

    4.  What is MCX-SX?
    (a)  Third online trading share market in India
    (b)  A new insurance company which is not registered with the government yet.
    (c)  Online trading market on paper only.
    (d)  Online trading market dealing only in gold.
    Ans. a

    5.  Open market operations (OMOs) are related to…….
    (a)  Fiscal policy
    (b)  Monetary policy
    (c)  Labour policy
    (d)  Agricultural policy
    Ans. b

    6.  Who regulates finance market in India?
    (a)  Ministry of finance
    (b)  Reserve bank of India
    (c)  Ministry of trade and commerce
    (d)  SEBI
    Ans. d

    7.  Which of the following is a credit rating agency?
    (a)  CRY
    (b)  IBRD
    (c)  ICRA
    (d)  IRDA
    Ans. c

    8.  When was COPRA implemented in India?
    (a)  1984
    (b)  1985
    (c)  1986
    (d)  1988
    Ans. c

    9.  The rate at which the RBI gives short term Loan to commercial banks?
    (a)  Bank rate
    (b)  Repo rate
    (c)   Reverse Repo Rate
    (d)  Prime lending rate
    Ans. b

    10.  Which of the following is a direct tax?
    (a)  Corporation tax
    (b)  Custom duty
    (c)  Excise duty
    (d)  Service tax
    Ans. a

     

    To play a quiz on Indian Economy click here...

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
      ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on