Jagran Josh Logo

GK Questions with Answers on Khilji Dynasty of Delhi Sultanate

24-MAR-2017 12:18

    The Khilji Dynasty is characterised by territorial expansion, immense rise in political and economic activity and centralization of administration. With the rise of Khilji, the policy of territorial consolidation ended and began a new phase of expansion. Here, we are giving 10 GK Questions with Answers on Khilji Dynasty of Delhi Sultanate that will attune and equipped the aspirants according to the new trends of different competitive examination. 

    1. Why was the court Khilji’s was multi-ethnical background of Persian, Indian, Arab and Turkish origin?

    A.  Because they adopted the Khura Sanian urbane culture

    B.  Because they adopted the Turkish Urban Culture

    C. Because they adopted the Iranian urbane Culture

    D. Because they adopted the policy of Sul-e- kul

    Ans: A

    2. Who was the founder of Khilji Dynasty?

    A.  Malik Firoz

    B. Jalal-ud-din Firoz Shah

    C. Only A

    D. Both A & B

    Ans: D

    3. Who among the following Khilji Sultan made Kilokhari as his capital?

    A. Alauddin Khilji

    B. Jalal-ud-din Firoz Shah

    C. Muhammad-bin Bakhtiyar Khilji

    D. Mubarak Khilji

    Ans: B

    4. Which of the following Khilji’s Sultan abolished all the agrarian and market control regulations of Alauddin Khilji?

    A. Malik Firoz

    B. Jalal-ud-din Firoz Shah

    C. Muhammad-bin Bakhtiyar Khilji

    D. Mubarak Khilji

    Ans: D

    Architectural Development during Delhi Sultanate Era

    5. Who introduced the policy of Dag and Chehra in Military?

    A. Khusru Malik

    B. Jalal-ud-din Firoz Shah

    C. Alauddin Khilji

    D. Mubarak Khilji

    Ans: C

    6. Which sultan of Delhi Sultanate fixed the land revenue at half of the produce on the basis of paimash (measurement) in the Doab?

    A. Khusru Malik

    B. Jalal-ud-din Firoz Shah

    C.  Muhammad-bin Bakhtiyar Khilji

    D. Alauddin Khilji

    Ans: D

    7. Which of the following title was referred to as Zamindars by Amir Khusrau for the first time?

    A. Khuts

    B. Diwan-i-Mustakharaj

    C. Karwanis

    D. All of the above

    Ans: A

    GK Questions with Answers on Revenue System under Delhi Sultanate

    8. Which loans were advanced to dig wells and to buy seed and implements?

    A. Shiqdhars

    B. Sondhar

    C. Swarga-dwar

    D. Both A & B

    Ans: B

    9. Who control markets under Alauddin Khilji reign?

    A. Karwanis

    B. Sarai-Adl

    C. Daftar

    D. Diwan-i-Riyasat

    Ans: D

    10. Which was the first ruler of Delhi Sultanate who did not ask for manshur (letter of investiture) from the Caliph but called himself the duputy of the Caliph?  

    A. Khusru Malik

    B. Alauddin Khilji

    C.  Muhammad-bin Bakhtiyar Khilji

    D. Malik Kafur

    Ans: B

    GK Questions with Answers on Ilbari Dynasty of Delhi Sultanate

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
      ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on